Programul Rabla: s-a eliminat obligativitatea ITP la predarea maşinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii vor putea accesa programul Rabla şi în 2019. Concret, peste 35.000 de români vor avea posibilitatea de a-şi achiziţiona o maşină nouă prin intermediul programului guvernamental, bugetul alocat în acest an fiind de 322 de milioane de lei.

Anunţul a fost făcut de către ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Potrivit acesteia, suma a fost adoptată de Guvern la finalul săptămânii trecute, astfel că startul programului Rabla va fi dat în jurul datelor de 5 sau 6 aprilie. Pentru Rabla Clasic, prima de casare va fi de 6.500 de lei, a punctat oficialul român.

„Aproximativ 35.000 de români vor putea să îşi achiziţioneze o maşină nouă. Şi nu e vorba numai de persoanele fizice, inclusiv persoanele juridice vor putea să acceseze programul Rabla”, a arătat Gavrilescu, adăugând că inspecţia tehnică periodică (ITP) solicitată în programul Rabla va fi eliminată pentru o maşină „care stă în curtea unui cetăţean”.

„Dacă eu am maşina în curte nu o să mă mai duc să plătesc o taxă în plus când pot să mă duc să o dau pentru a achiziţiona o maşină nouă”, a declarat ministrul Mediului, adăugând că un ordin de ministru în acest sens a fost deja publicat pe site-ul instituţiei pe care o conduce. 

Bani de la Guvern şi pentru maşini electrice

Cu privire la programul Rabla Plus, Gavrilescu a subliniat că va fi finanţată şi în 2019 achiziţia de maşini electrice şi hibrid. „Continuăm şi anul acesta reînnoirea parcului auto cu maşini nepoluante, maşini 100% electrice sau hibrid plug in sau hibrid, pentru care Guvernul a adoptat suma de 93 milioane de lei”, a punctat Graţiela Gavrilescu.

De asemenea, cetăţenii vor putea accesa şi în 2019 programul Rabla pentru electrocasnice, prin care se oferă stimulente financiare în valoare totală de 40 milioane de lei pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi cu echipamente noi, cu consum redus de energie.

Cum funcţionează programul Rabla 

Programul Rabla Clasic, finanţat nerambursabil de Administraţia Fondului pentru Mediu, acordă reducerile prin aşa numitele prime de casare. Românii care accesează programul sunt obligaţi să achiziţioneze un autovehicul nou, în schimbul predării spre casare a automobilului vechi. Prin autovehicul nou se înţelege orice autoturism care nu a fost înmatriculat niciodată. 

O condiţie pe care trebuie să o îndeplinească cei care vor să acceseze programul este aceea de a avea domiciliul sau reşedinţa în România. De asemenea, aceştia nu trebuie să aibă datorii la stat. O altă obligaţie este accea de a se înscrie doar la producători auto validaţi şi de a obţine o notă de înscriere, pe care o primesc ulterior înscrierii.

În plus, potenţialii beneficiari trebuie să demonstreze că au dat maşina veche spre casare unui colector autorizat şi că au obţinut certificatul de radiere al autoturismului. De asemenea, ei sunt nevoiţi să prezinte producătorului de la care cumpără noua maşină dovada radierii maşinii vechi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite