Societate

articolul anterior articolul urmator

Proiect Legea vaccinării: Amenzi de până la 2.500 de lei pentru părinţii care nu îşi asumă în scris refuzul imunizării copiilor

7
4 Dec 2016 19:10:40
Autor: News.ro
Vlad Voiculescu . FOTO Inquam Photos
Vlad Voiculescu . FOTO Inquam Photos

Proiectul legii vaccinării, aflat în circuitul de avizare, prevede că părinţii care nu se informează despre vaccinare şi nu îşi asumă în scris refuzul imunizării copiilor pot primi amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei, iar dacă pleacă din ţară şi nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscă amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei.

Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul instituţiilor şi cadrelor medicale care dau informaţii greşite despre vaccinare, au declarat duminică, pentru News.ro, surse din sistemul sanitar.

Legea vaccinării este finalizată şi, după ce va trece de circuitul de avizare, va fi pusă în dezbatere publică de către Ministerul Sănătăţii, au precizat sursele citate.

Proiectul Legii vaccinării stabileşte responsabilităţi clare pentru medicul de familie, comisiile judeţene de vaccinare, Ministerul Sănătăţii, şcoli şi părinţi.

Potrivit documentului, medicul de familie va consilia părinţii în legătură cu vaccinarea şi, în cazul în care aceştia refuză să îşi imunizeze copiii, va sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare.

În urma acestor sesizări, Comisia Judeţeană de Vaccinare va organiza şedinţe de consiliere cu părinţii şi va stabili un plan de recuperare a vaccinurilor. În cazul în care părinţii refuză vaccinarea copiilor şi după ce află care sunt consecinţele neimunizării, Comisia Judeţeană de Vaccinare le pune la dispoziţie, la cererea acestora, formularul de refuz.

Legea prevede că şcolile pot primi elevi doar dacă părinţii prezintă dovada vaccinării complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicaţiile definitive sau formularul de refuz al vaccinării semnat de părinte.

În cazul în care părinţii nu se prezintă la convocarea Comisiei Judeţene de Vaccinare pot fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 2.500 de lei. Amenzile vor fi date de Direcţia de Sănătate Publică, au mai spus sursele citate.

Aceeaşi amendă o pot primi părinţii dacă nu vor să semneze formularul de refuz al vaccinării.

Proectul mai prevede amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei pentru părinţii care pleacă din ţară şi nu desemnează o persoană responsabilă de vaccinarea copilului

Instituţiile şi cadrele medicale care încalcă dispoziţiile legii şi dau informaţii greşite despre vaccinare vor fi sancţionaţi cu avertisment sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei, potrivit proiectului Legii vaccinării aflat în circuitul de avizare.

Anunţul lui Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri, că proiectul Legii vaccinării stabileşte baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, responsabilităţi clare pentru medicul de familie, comisiile judeţene de vaccinare, Ministerul Sănătăţii, şcoli şi părinţi şi asumarea Ministerului Sănătăţii pentru eventualele efecte secundare ale imunizării.

“Părinţii vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta numai după ce se vor informa. Legea presupune obligaţia familiei de a se informa. Există sancţiuni dar se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată", a spus Vlad Voiculescu.

În ce priveşte asigurarea stocurilor de vaccinuri, ministrul Sănătăţii spune că prin noul act normativ va exista baza legală pentru a face stocuri pe un an de zile pentru toate vaccinurile, pentru a nu mai exista întreruperi în imunizare.

Vaccinarea obligatorie a copiilor a stârnit reacţii pro şi contra. Unele organizaţii şi persoane susţin că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, în condiţiile în care riscurile bolilor sunt mici, iar cele ale vaccinării sunt mari. De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii şi oficiali din domeniul sanitar au atenţionat că înmulţirea cazurilor de îmbolnăvire la copii a crescut foarte mult din cauza campaniilor împotriva vaccinării.

Ministerul Sănătăţii a lansat, în noiembrie, o campanie de promovare a imunizării copiilor prin vaccinare împotriva bolilor care pot provoca moartea.

Colegiul Medicilor din România a condamnat orice atitudine ostilă vaccinării, precizând că numai prin imunizare pot fi prevenite boli infecţioase grave, iar vaccinarea constantă poate duce la eradicarea unor boli.

Asociaţia Pro Imunizare a atenţionat că, în lipsa vaccinării, România se poate aştepta la reapariţia unor boli care pun în primejdie viaţa sau pot lăsa sechele grave, cum ar fi poliomielita, difteria, tetanosul, boli care pot fi prevenite prin imunizare.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat că riscurile legate de vaccinuri sunt foarte mici, iar beneficiiile sunt incomparabil mai mari. Rafila a spus că ar trebui încheiată discuţia de pe reţelele de socializare legată de faptul că în România vaccinurile care se administrează copiilor nu sunt sigure, întrucât astfel de afirmaţii sunt "o minciună”, nu au niciun fundament şi nu sunt legate de niciun incident.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Stefanescu Marian
4.12.2016, 22:25:38

O fi bine,o fi rău!?Dar medicii garantează că vaccinurile lor nu sunt nocive măcar în cota de risc de 1,0%?

+2 (2 voturi)
db
4.12.2016, 23:20:24

Am văzut copii care în urma vaccinării au ajuns în stare de "legume". Când se va recunoaște oficial acest lucru vom trece la o etapă superioară în discuția pro/contra vaccin. Până atunci vă reamintesc că nici infecții nosocomiale "nu existau" până nu demult în spitalele din România 😉 Îl aștept pe domnul Tolontan cu ceva dezvăluiri, că altfel nu avem nicio șansă cu mincinoșii ăștia.

+5 (5 voturi)
bnpas
5.12.2016, 01:07:48

1. Oamenii nu sunt impotriva vaccinari ci impotriva big pharma care arunca otravuri in comert si obliga guvernele sa achizitioneze aceste vaccinuri din bani publici, practic taxe ascunse catre companii private. 2. Lumea vrea sa aiba mai multe optiuni cand vine vorba de vaccinuri nu doar Glaxo (btw familia Bush este unul dintre actionari) 3 Doctorii sa nu-si mai dea cu parerea despre vaccinuri pentru ca nu sunt biochimisti ( au studiat ei ceva dar n-au facut cercetare) si nici nu au acces la retetetele dupa care sunt facute din simplul motiv ca sunt patentate. E ca si cand un programator PHP isi da cu parerea despre un procesor. Stie ca functioneaza dar n-are habar cum e facut. 4 Guvernul sa finanteze si sa faca publice studii independente care sa ateste care vaccinuri sunt periculoase si care nu, asta daca lucreaza in intersul cetateanului si nu al companiilor pharma.

+4 (4 voturi)
dorel doru
5.12.2016, 10:02:37

Cand Medicul,va da in SCRIS,ca raspunde ,ca acel vaccin nu va produce puiutului mei necazuri..o sa il vaccinez..Pana atunci insa..Sunt ANTI Vaccinare..si Da..o sa semnez fara probleme..pe raspunderea mea..Si asa daca e caz de boala,,eu la stat doar platesc..de primit ceva..NU am primit ..Sunt batran..si de fiecare data a trebuit sa PLATESC pentru sanatate..sa platesc tot + spaga..Mai bine nu plteam taxa pe sanatate..ca nu am primit un algocalmin gratis in 60 si + de ani..o operatie care cica o fost gratis,platita de stat,pe mine ma costat 45 milioane..+ cateva milioane pentru asistente..ca sa te bage in seama..Moartea pe voi cu sistemul vostru snanitar ..mergem la un control sanatori..si plecam bolnavi ..

+2 (2 voturi)
Capra de Munte
5.12.2016, 17:49:46

Bai sorosist imputit si criminal, cit ai primit pentru legea asta nazista de la stapinu-tau?! Bine ca nu au oamenii medicamente contra Parkinson, sclerozei multiple, bolii Alzheimer, dar abia astepti sa omori copiii si sa-ti iasa si o para din asta, nu? Nenorocitule, sper sa pieri la fel!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările