Societate

articolul anterior articolul urmator

Proiect: Firmele care folosesc muncitori fără contract ar putea  fi închise

9
9 May 2017 08:08:14
Autor: Florinela Iosip
Firmele care vor fi prinse cu angajaţi la negru ar putea fi închise
Firmele care vor fi prinse cu angajaţi la negru ar putea fi închise

Societăţile comerciale care angajează lucrători la negru ar urma să aibă activitatea blocată, în cazul în care sunt depistate de către inspectorii muncii. Prevederea apare în programul de guvernare al actualului Guvern, precizează Avocatnet.ro.

Măsura are ca scop combaterea muncii nedeclarate. Aceasta ar urma să fie însoţită de majorarea drastică a amenzilor şi de realizarea unei baze de date cu toţi lucrătorii din domeniile cu risc mare de muncă la negru. Aici vor figura datele personale ale unor astfel de angajaţi şi fotografiile acestora.

Mai mult, „angajatorii vor fi obligaţi să-şi actualizeze informaţiile odată cu angajarea/concedierea de personal şi să notifice autorităţile care administrează contribuţiile sociale”mai notează Avocatnet.ro.

În plus, autorităţile ar urma să-şi intensifice eforturile şi în privinţa evaziunii: „România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Este necesară cooperarea interinstituţională consolidată în scopul reducerii evaziunii. Propunem angajarea unor contracte de performanţă pentru ANAF, cu ţinte trimestriale şi măsuri corective automate la derapajele de la ţinta stabilită, precum şi un program de reducere a muncii la negru”, mai este explicat în programul de guvernare.

În prezent, în Codul Muncii este stabilit că primirea la muncă a maximum cinci persoane fără a încheia cu acestea contracte individuale de muncă este o faptă ce se pedepseşte cu amendă între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare individ. De exemplu, dacă un inspector de muncă identifică trei persoane ce lucrează la negru, angajatorul riscă o amendă minimă de 30.000 de lei şi una maximă de 60.000 de lei.

Primirea la muncă a peste cinci persoane fără încheierea de contracte individuale de muncă cu acestea este o faptă ce se sancţionează fie cu închisoare de la trei luni la doi ani, fie cu amendă penală. În astfel de cazuri, persoana care poate ajunge la închisoare este reprezentantul legal al companiei sau directorul general, potrivit sursei citate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Soroş
9.05.2017, 08:41:16

Idiotii in loc sa scada taxele pentru fluidiza piata muncii ei le cresc. Acum vor sa taxeze firmele pe contracte cu jumatate de norma la norma intreaga Statul roman la randul lui isi plateste angajatii la gri - prin tichete si sporuri neimpozitate Iar acum inchid firmele care incearca sa supravietuiasaca .... Va doresc succes! Inchidetile pe toate, viitorul asta ma bucura.

Vlad Mihai
9.05.2017, 08:52:49

Stai asa, nu vrei si tu o tara ca afara? S-a facut si o melodie pentru asta, caut-o pe youtube.

Soroş
9.05.2017, 09:26:03

Tocmai, sa le inchida, sa le creasca taxele, controale mai dese ... tot tacamul. Asta e tot ce-mi doresc de la psd Altfel daca n-ai angajat in viata ta un om cu forme legale, vorbesti fara a avea capacitatea de a intelege despre ce vorbesti.

-1 (1 vot)
anti/propagandişti
9.05.2017, 13:26:01

Măi urlătorule,de ce o dai pe tentă politicianistă,păi ne raportăm la regulile din Occident ,dar unii vor să fure căciula altora,adică tu vrei să furi și statul și pe angajatul tău,care nu poate beneficia în caz de accident sau boală de serviciile sanitare,nu-i m,erge nici vechimea în muncă!De fapt TU pt ce militezi măi,adică condamni pe unii că fură,condamni pe hoții de pa PSD,dar TU și alții ca tine vreți să angajați fără forme legale,...nu-i așa măi politruc ipocrit,deci hai să fim corecți,iar economia gri trebuie să iasă la suprafață !

Sorin Constantin
9.05.2017, 11:01:50

Există un mare paradox în societatea românească,angajații din instituțiile publice,unde toți au contracte de muncă,diferite privilegii,sporuri și care mai tot timpul nu muncesc,sau sunt învoiți,sau chiulesc și economia reală,unde unii nu au contracte de muncă,alții au contracte de muncă pe 2,4,ore dar se spetesc 10-12 ore pe zi,și nimeni nu observă anomaliile. Oare cine e de vină?

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările