Proiect de lege anti-vaccinişti: Televiziunile unde persoane necalificate abordează teme de sănătate, sancţionate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olivia Steer prezentă în platourile unei televiziuni
Olivia Steer prezentă în platourile unei televiziuni

Posturile radio şi TV ar putea fi obligate să prezinte „argumente medicale bazate pe dovezi" şi să includă în emisiunile în care abordează teme de sănătate „opinia unui medic specialist cu experienţă în tema abordată". Aşa prevede o propunere legislativă de modificare a Legii Audiovizualului.

Această propunerea legislativă prin care se urmăreşte modificarea Legii Audiovizualului a fost iniţiată de parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu (ambii membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor) şi Adrian Wiener (membru al Comisiei de Sănătate din Senat) alături de Cristian Ghinea şi Dan Barna, de asemenea deputaţi USR.

Potrivit celor trei iniţiatori, modificările propuse ar putea conduce la evitarea situaţiilor de „comunicare iresponsabilă privind vaccinarea”. Deputaţii mai sus menţionaţi notează că „părinţii nu îşi vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieţi".

Propunerea de modificare a Articolului 26 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 prevede că „Din motive de sănătate publică şi pentru a asigura informarea obiectivă a publicului, în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligaţia de a face distincţia clară între opinii şi fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi şi se a include în conţinutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experienţă în tema abordată," potrivit publicaţiei Hotnews. 

Iniţiatori: „Contestarea faptelor dovedite ştiinţific, pune în pericol sănătatea publică prin dezinformare”

„În România există programe radio şi tv care uneori devin platforme de comunicare pentru persoane necalificate şi fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranţă, contestă fapte dovedite ştiinţific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare, răspândire de ştiri false şi auto-atribuire abuzivă a unor competenţe profesionale inexistente", se arată în expunerea de motive pentru aceste modificări.

Iniţiatorii acestei propuneri elgislative notează că radiodifuzorii români abordează frecvent subiecte din domeniul sănătăţii printr-un filtru de imparţialitate înţeleasă eronat: „ei prezintă opiniile minorităţilor necalificate că şi cum ar avea aceeaşi pondere cu consensul ştiinţific bazat pe dovezi şi studii validate de comunitatea ştiinţifică internaţională".

"Omisiunea unei perspective importante - consensul ştiinţific - asupra unei probleme precum vaccinarea va impacta imparţialitatea programului audiovizual şi, mai grav, poate duce la pierderea de vieţi. Imparţialitatea unui program radio sau tv nu consistă în includerea unei game largi de perspective sau opinii în proporţii egale fără ponderarea acestora, conform ghidului editorial al BBC. Acestea ar genera un echilibru fals. Când este vorba de sănătatea românilor, opinia minoritară, necalificată, nu trebuie să aibă o pondere egală cu consensul validat ştiinţific", este concluzia iniţiatorilor propunerii legislative.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite