Proiect de OUG: Ministerul Sănătăţii ar putea organiza concursuri regionale pentru ocuparea posturilor libere din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Spitalele hunedorene fac angajări în criză

Angajarea în spitale s-ar putea face prin concursuri regionale, organizate de Ministerul Sănătăţii, potrivit unui proiect de act normativ care se află de puţin timp în dezbatere publică. Acest proiect are scopul de a eficientiza procesul de angajare în spitale a personalului calificat.

Posturile de medici, asistenţi, moaşe şi farmacişti din spitalele publice cu paturi din reţeaua Ministerul Sănătăţii şi a autorităţilor administraţiei locale precum şi din cadrul direcţiilor de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti vor fi ocupate prin concursuri organizate la nivelul ministerului - acesta e dezideratul exprimat de minister printr-un proiect recent.

Proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care prevede această modificare de legislaţie se află momentan în dezbatere publică pe site-ul ministerului. Legea sănătăţii se va modifica însă în acest fel numai după ce proiectul acesta e adoptat de Executiv şi apare în Monitorul Oficial.

„Prin excepţie de la prevederile alin. (3) concursul pentru ocuparea posturilor vacante de medici şi farmacişti, asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali din unităţile sanitare publice  cu paturi din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor administraţiei publice locale precum şi din cadrul  direcţiilor  de  sănătate  publică  judeţene  şi  a  municipiului  Bucureşti, se  realizează  de  către Ministerul  Sănătăţii care organizează trimestrial,  concursuri  regionale  pe  baza  unei  metodologii aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii", scrie, mai exact, în proiectul de la minister.

În prezent, Legea sănătăţii prevede că organizarea concursului pentru ocuparea posturilor libere dintr-un spital e de competenţa managerului acelei unităţi. Aceasta e prevederea de la care cea citată mai sus, din proiect, vrea să reglementeze o excepţie.

Concursurile regionale, organizate de minister, iar nu la nivelul fiecărui spital în parte, ar veni să facă mai eficientă ocuparea posturilor libere din spitale. Stoparea exodului medicilor, asistenţilor şi farmaciştilor este şi ea invocată ca motiv în fundamentarea acestui proiect.

„Astfel, prin instituirea acestor măsuri, respectiv organizarea centralizată, la nivel regional a concursului de ocupare este de natură a simplifica procesul şi de a asigura ocuparea posturilor vacante pentru toate unităţile arondate aceluiaşi centre regional şi nu la nivel de unitate cum este în prezent", scrie în nota ce însoţeşte proiectul de OUG, informează avocatnet.ro.

Atenţie! Proiectul de OUG privind angajarea în spitale NU se aplică momentan. Acesta trebuie adoptat de Executiv şi publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite