PROIECT Restricţii pentru copiii nevaccinaţi. Părinţii ar putea fi puşi în situaţia de a nu avea voie să-i înscrie la creşă, grădiniţă sau şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii propune restricţii pentru copiii nevaccinaţi, printr-un proiect de lege pe care îl va supune dezbaterii publice. Astfel, micuţii nevaccinaţi nu vor putea fi înscrişi în creşe, grădiniţe sau în şcoli.

La ora actuală, Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de lege prin care intenţionează să crească rata vaccinală, care în România se situează sub pragul de 75%. Asta din cauza numeroaselor sesizări venite din partea specialiştilor cu privire la scăderea numărului de vaccinări, în urma campaniilor susţinute împotiva imunizării. 

Mai exact, autorităţile din Sănătate vor să îi oblige pe părinţii care nu au avize care să ateste vaccinarea să nu îi înscrie în şcoli. 

Concret, vaccinurile prevăzute în calendarul naţional de vaccinare ar trebui asigurate în întregime de statul român, părinţii nefiind nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru achiziţionarea serului.

„Ce este în calendarul de vaccinare e oferit gratuit de Ministerul Sănătăţii. Dacă părintele vrea altă schemă de vaccinare se sfătuieşte cu medicul de familie şi se face comandă de vaccin. Spre exemplu, vaccinul împotriva hepatitei A este unul opţional, la fel şi cel anti-HPV, care se face doar la cerere”, a explicat şi medicul de familie Gabriel Munteanu.

Modificările din calendarul  naţional de vaccinări

Potrivit acestuia, calendarul stabilit pentru anii 2015 - 2016 este diferit faţă de cel de anul trecut din punctul de vedere al vaccinărilor, dar şi al vârstelor la care se fac imunizările. De asemenea, un nou carnet de vaccinări este în momentul de faţă lansat în dezbatere publică.
 
Astfel, noul calendar prevede că părinţii trebuie să meargă cu micuţii la medicul de familie la două luni, la patru luni şi la 11 luni, acesta urmând să imunizeze copilul împotriva mai multor boli, printre care difteria, tetanosul, tusea convulsivă sau poliomielita. La 12 luni li se administrează, tot de către medicul de familie, primul vaccin ROR (rujeolă, oreon, rubeolă), rapelul fiind administrat la 5 ani.

La 14 ani, copiii fac un nou rapel pentru antidifterie, antitetanos şi antituse convulsivă (DTT). Spre comparaţie, vechiul calendar prevedea vizite mai dese la medicul de familie pentru imunizare, inclusiv o vizită în momentul în care copilul avea şase luni. De asemenea, conform calendarului vechi, vaccinurile ROR şi diftero-tetanos se făceau la şapte, respectiv 14 ani, în cadrul campaniilor de imunizare în şcoli, care nu vor mai avea loc din toamna acestui an.

„Avem medici şcolari doar în Bucureşti”

„Cu excepţia Bucureştiului, care are o reţea de medicină şcolară, nu prea există medici şcolari în ţară. Noi trebuie să fim arondaţi unui medic de familie. Există riscuri dacă nu se face vaccinare, este obligativitatea noastră să prevenim bolile care pot fi prevenite şi, în acelaşi timp, trebuie să avem respect faţă de cei din jur”, a declarat şi profesorul Doina Pleşca, şeful Spitalului de Copii Gomoiu din Capitală.

Consilierea devine, din toamnă, responsabilitatea medicului de familie. „Părintele trebuie consiliat. La unii merge şnur, alţii ne refuză din cauza informaţiilor pe care le citesc pe internet. Pe ei trebuie să-i convingem cât de importantă este vaccinarea.

Cei pe care nu-i vaccinăm riscă să facă boli care pot duce la deces. Cei care trăiesc ajung să aibă sechele grave. În plus, le pot da viruşi şi celor cu care intră în contact. De aici şi consecinţele economice grave”, a precizat şi medicul de familie Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. De altfel, în prezent se lucrează la o nouă lege privind vaccinarea, care ar putea conţine şi sancţiuni pentru părinţii care nu îşi imunizează copiii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite