PROIECT Românii care nu se prezintă la medic ar putea fi nevoiţi să achite, parţial sau integral, costul tratamentelor. Pacient: „E atentat la drepturile omului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii ar putea fi obligaţi să achite o parte din costul tratamentului bolilor cronice
Românii ar putea fi obligaţi să achite o parte din costul tratamentului bolilor cronice

Românii care refuză să se prezinte la controale medicale şi care află că, din cauza neglijenţei, suferă de boli cronice, cum sunt cancerul sau hipertensiunea, în stadii avansate, ar putea fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a-şi achita integral sau parţial costul tratamentelor. Prevederea apare într-un proiect de lege care îi recompensează, însă, pe cei cu o stare de sănătate „bună”.

Propunerea legislativă, printre ai cărei iniţiatori se numără co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu şi Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii, a stârnit deja controverse în rândul asociaţiilor de pacienţi care arată că, în lipsa unei dezbateri, o astfel de lege poate fi catalogată ca „un atac la drepturile omului”.

Concret, proiectul propune introducerea unui program multianual de prevenţie, întocmit de Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate, o structură ce urmează să fie înfiinţată şi care se va afla sub coordonarea Ministerului Sănătăţii. La implementarea proiectului vor participa, pe lângă experţii agenţiei, medici care fac parte din societăţile medicale, se arată în documentul publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, semnat de 128 de parlamentari.

Potrivit documentului citat, un minim de 10% din suma alocată Sănătăţii, ar trebui direcţionat către programele de prevenţie dezvoltate de ANPS, la care participarea nu este una obligatorie. Însă, cu toate că asiguraţii au dreptul să refuze, în scris, participarea la program prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere, ei sunt puşi în situaţia de a achita parţial sau integral costul tratamentelor în cazul în care se îmbolnăvesc.

Antivacciniştii ar putea fi penalizaţi

Cu alte cuvinte, cei care refuză vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce „pot suporta costurilor unor tratamente care altfel ar fi fost în totalitate gratuite”, notează documentul.

Iniţiatorii propunerii legislative dau şi exemple. „O pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul III, care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să suporte o contribuţie la costurile curative în cuantum de 10 sau 20% fără a depăşi anumite limite care se stabilesc prin Contractul cadru”, susţin parlamentarii.

Un alt exemplu este cel al unui pacient cu hipertensiune arterială, care a refuzat să se prezinte la controlul medical solicitat de medic.

„El poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului ci 50% din toate costurile de diagnostic şi tratament, inclusiv concediile de boală determinate”, se mai arată în document, care prevede şi bonusuri pentru cei care reuşesc să îşi menţină o stare de sănătate bună. Acelaşi document, care aduce în prim plan asigurările private de sănătate, prevede şi obligaţia cetăţenilor de a participa la competiţii sportive.

Bonusuri pentru cei care se prezintă la medic

Astfel, în Contractul cadru se va prevedea posibilitatea unor stimulente financiare sub forma unei rambursări din FNUASS a unor sume, dacă beneficiarii îşi menţin starea de sănătate, banii urmând a fi viraţi într-un cont de economii de sănătate, banii putând fi folosiţi strict pentru servicii de sănătate.

„Intenţia noastră este aceea de a crea iniţial un mecanism de bonificaţii care să fie coroborat, în primă etapă, cu acţiuni susţinute de informare despre măsurile de prevenţie. Într-o etapă ulterioară, 5 ani, să fie aplicate măsuri penalizatoare”, au arătat iniţiatorii în expunerea de motive.

Pe de altă parte, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Cronice (APCR), spune că abia după 10 ani de screening poţi să pui sancţiuni. „E un atac la drepturile omului. Este bine să se includă obligativitatea prezentării la medic, dar nicidecum să taie din banii pentru tratamente, o să moară toţi. Ce rezovăm? Absolut nimic! Este nevoie de dezbatere înainte de a trece un astfel de proiect”, a declarat, pentru „Adevărul”, reprezentantul pacienţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite