Proiectul privind pensionarea femeilor şi bărbaţilor la aceeaşi vârstă - 65 de ani -,  avizat favorabil de Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile şi bărbaţii se vor pensiona la 65 de ani FOTO Adevărul
Femeile şi bărbaţii se vor pensiona la 65 de ani FOTO Adevărul

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, marţi, proiectul de lege iniţiat de Guvern care prevede egalizarea vârstei de pensionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, marţi, proiectul de lege iniţiat de Guvern care prevede egalizarea vârstei de pensionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani. Proiectul aprobat de comisie mai prevede că această creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani va fi făcută eşalonat, până în 2035 la femei şi 2015 pentru bărbaţi.

Deputatul PNL Cristina Pocora a criticat acest proiect, la dezbaterile din comisie, arătând că o femeie are mai multe job-uri într-o zi, pe lângă serviciu, şi treburile casnice şi grija pentru copii. „Până la urmă, o femeie în România munceşte mai multe norme”, a spus Pocora.

Populaţia nu agreează creşterea vârstei de pensionare

Ea a propus ca vârsta de pensionare a femeilor să rămână 63 de ani, adăugându-se ca, la cerere, să existe posibilitatea pentru prelungirea exercitării meseriei până la 65 de ani.

Deputatul UDMR Kerekes Karoly a arătat că populaţia nu agreează creşterea vârstei de pensionare.

Proiectul Guvernului a fost însă aprobat de comisie şi urmează să fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Anterior, Senatul a adoptat proiectul.

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Cum văd tinerii de azi pensia de mâine: vor ieşi înainte de vârsta oficială şi se vor ocupa de propriile pasiuni sau vor călători

Deşi 49% din tinerii între 18 şi 35 de ani se consideră principalii responsabili pentru nivelul veniturilor de care vor dispune după momentul retragerii din activitate, doar 12% economisesc pe cont propriu pentru pensie, arată un studiu al ING Asigurări de Viaţă.

PROIECT Ministerul Muncii propune ca femeile să iasă la pensie la 65 de ani. Cum vor creşte vârstele de pensionare

Femeile născute după 1970 se vor pensiona la 65 de ani, începând din 2035, când va fi egalizată vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de 15 ani, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

Ce se întâmplă cu banii tăi când ajung într-un fond de pensii private

Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte în 2014 de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor. În acelaşi timp, contribuţia la sistemul public de pensii scade cu 0,5 puncte procentuale. Astfel, mai mulţi bani ce urmează să-ţi asigure bătrâneţea ajung în administrare privată. Ce se întâmplă cu ei?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite