Societate

articolul anterior articolul urmator

Propaganda anti-ucraineană se răspândeşte pe reţelele sociale din România

65
28 Jan 2022 16:51:05
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Creşterea tensiunilor dintre NATO şi Rusia cu privire la o nouă invazie rusească în Ucraina a făcut ca în România să apară o tot mai activă propagandă anti-ucraineană, pe reţelele de socializare şi chiar în presă, arată o analiză PressHub.

Mesajele au ca scop să-i întoarcă pe români împotriva ucrainienilor, alimentând ideea că vecinul României nu merită sprijin, pentru că nu a fost „un prieten adevărat” de-a lungul istorie şi pentru că nu ar proteja suficient minoritatea românească de pe teritoriul său. Naraţiunea circulă pe reţelele de socializare, dar este popularizată inclusiv de canale de televiziune precum Antena 3, notează PressHub
 
Un exemplu clar în acest sens este un articol distribuit masiv pe Facebook şi Whatsapp, intitulat ironic „BUNII NOŞTRI VECINI… UCRAINENII”. Textul îşi propune, pe de o parte, să justifice intervenţia rusească în Ucraina, pornind de la anexarea Crimeii în 2014, iar pe de altă parre să-i ostilizeze pe români faţă de ucrainieni.
 
„Ucraina deţine următoarele teritorii româneşti: patru cincimi din Maramureşul istoric (ţinuturile Apsei de Sus şi de Jos, Barjavei, Izvoarele Tisei), nordul Bucovinei istorice, Bugeacul (Ismail, Cetatea Albă), Insula Şerpilor, cu toate dăruite lor de foştii sovietici. Prima măsură luată de <<europeniştii ucraineni>> a fost aceea de a interzice limbile regionale, inclusiv limba română”, menţionează textul respectiv.
 
Articolul merge până acolo încât să legitimizeze anexarea Peninsulei Crimeea de către Putin în 2014, dar şi dreptul Rusiei de a invada şi alte teritorii din Ucraina, fiind o manipulare care serveşte exact interesul Rusiei. De altfel, tehnica nu a fost folosită doar în România.
 
„Liniile de propagandă sunt cele ale Kremlinului, promovate inclusiv în presa rusă. La televiziunile din Rusia, sunt emisiuni care promovează astfel de naraţiuni. E clar un joc antiucrainean, dar care serveşte intereselor Moscovei”, a explicat pentru PressHUB Nicolae Ţîbrigan, expert în cadrul Laboratorului pentru analiza războiului informaţional şi comunicare strategică (LARICS).
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

65 Comentarii

Ezechiel Levitsky
28.01.2022, 16:55:14

daca nu esti majoreta ucrainienilor anti romani atunci esti platit de rusia!!! lol, cotetarii ambasadei amerloce devin mai penibili cu fiecare zi.

-8 (30 voturi)
Ionel Marcu
28.01.2022, 17:02:38

Tu ce zici, Adine, sau cum te mai numești după ultimul botez? Îți convine creșterea acestui nou curent?

+2 (10 voturi)
kh
28.01.2022, 17:02:49

...si administratiile/moderatorii site-urilor, ce pazesc? serviciile de inf. si containf. ce. fac? puoi, buey amarastenilor, suntem pe picior de conflict armat cu ru. sau...

+2 (16 voturi)
zero
28.01.2022, 17:13:18

Minciuni tipic romanesti! Inca din antichitate patru cincimi din Maramureşul istoric (ţinuturile Apsei de Sus şi de Jos, Barjavei, Izvoarele Tisei), nordul Bucovinei istorice, Bugeacul (Ismail, Cetatea Albă), Insula Şerpilor au fost ale Ucrainei! Asa scriu toti istorici antici si chiar si Pitagora!

-10 (24 voturi)
Stengaru Cosmin
28.01.2022, 17:17:33

.......... Atentie babuini ! Trebuie sa pupati doar dosurile recomandate de marele licurici .

-12 (26 voturi)

Vezi toate comentariile (65)

Modifică Setările