PROPUNERE Intonarea imnului naţional, obligatorie zilnic în învăţământul primar. Amenzi cu până la 100.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din clasele primare vor fi obligaţi să cânte intoneze o variantă scurtă a imnului
Elevii din clasele primare vor fi obligaţi să cânte intoneze o variantă scurtă a imnului

Intonarea imnului naţional ar putea deveni obligatorie zilnic, la începutul programului şcolar, în învăţământul primar, potrivit unei propuneri legislative a unui grup de senatori PSD, care a fost adoptată tacit de Senat. Inspectoratele şcolare vor urma să verifice respectarea legii, urmând ca cei care se abat să fie sancţionaţi cu o amendă de la 30.000 la 100.000 de lei.

Potrivit proiectului, semnat, printre alţii, de Ecaterina Andronescu, Viorel Arcaş, Marius Bota, Ioan Chelaru, Alexandru Cordoş, Gabriela Creţu, Darius Vâlcov şi de fostul senator Toni Greblă, în prezent judecător la Curtea Constituţională, inspectoratele şcolare teritoriale ar urma să verifice respectarea acestor prevederi şi să stabilească măsuri de sancţionare pentru conducătorii unităţilor de învăţământ unde se constată nereguli privind aplicarea acestei legi.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice mai stabileşte ca drapelul României să fie arborat, nu numai permanent, ci şi „obligatoriu” pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, la aeroporturile cu trafic internaţional şi ca pavilion pentru navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.

Iniţiatorii propun ca nerespectarea acestor prevederi să fie sancţioată cu amendă de la 30.000 la 100.000 de lei, care se aplică conducătorilor persoanelor juridice responsabile. Organele constatatoare în aceste cazuri sunt prefectul şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

„După sancţionarea contravenţională, reprezentantul autorităţii este obligat ca în 24 de ore să dispună arborarea drapelului. În situaţia în care nu se conformează, prefectul dispune arborarea prin intermediul personalului Instituţiei Prefectului sau al Inspectoratului Judeţean de Poliţie”, se mai arată în textul de lege care a trecut tacit de Senat.

Arborarea însemnelor unor state nerecunoscute de România, interzisă

Prin proiect, se interzice arborarea însemnelor (drapel şi stemă) ale statelor care nu mai există, precum şi ale unor entităţi cu pretenţii statale, nerecunoscute ca atare de către statul român.

Este interzisă, de asemenea, arborarea drapelelor altor state pe domeniul public sau privat al statului, al unităţii administrativ-teritoriale ori pe proprietatea privată a persoanelor fizice în alte situaţii decât cele prevăzute în prezent de lege. 

Potrivit prevederilor legale în vigoare, drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea legii.

Potrivit propunerii legislative, nerespectarea acestui text de lege se sancţionează cu amendă de la 30.000 de lei la 100.000 de lei, care se aplică conducătorilor autorităţilor şi instituţiilor publice responsabile, precum şi proprietarului imobilului.

Iniţiativa legislativă, care a trecut de Senat în forma propusă de iniţiatori, va fi dezbătută de Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite