VIDEO Mii de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei, pentru un nou protest. Oamenii au ieşit în stradă şi în marile oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane s-au adunat, duminică, la protestul intitulat „Cod roşu de OUG”, care are loc în Piaţa Victoriei. În cursul zilei nu mai puţin de cinci mii de oameni s-au arătat interesaţi de evenimentul creat pe Facebook. Filosoful Mihai Şora a chemat la protest printr-un apel original: „Dragi şobo, ne vedem la Girafă, în această seară”, a scris pe Facebook. În majoritatea oraşelor mari sunt proteste.

GALERIE FOTO

UPDATE 22.34 Protestul din Piaţa Victoriei se încheie. Peste 10.000 de oameni, între care şi filosoful Mihai Şora, au protestat, duminică seară, în Piaţa Victoriei din Capitală. La ora 21.00, oamenii au aprins lanternele telefoanelor mobile şi au cântat imnul naţional. Ei au scandat apoi „România, trezeşte-te!”.

UPDATE 22.00 Mulţi dintre protestatarii din Piaţa Victoriei au plecat, dar circulaţia încă este blocată pe Bulevardul Aviatorilor pe un sens de mers şi pe Kiseleff, iar cei rămaşi au cântat imnul. 

Şi la Cluj protestatarii au aprins lanternele telefoanele şi strigă ”Priveşte, priveşte, spre ceea ce uneşte!”, iar apoi au cântat ”Imnul golanilor”, iar apoi au strigat ”Jos dictatorul!”

UPDATE 21.20 Filosoful Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, se află şi în această seară în mijlocul protestatarilor. „Am venit aici să fiu alături de naţia mea care suferă şi vrea dreptate“, a declarat Şora, în aplauzele manifestanţilor. 

image

FOTO Adevărul / Claudia Spridon 

UPDATE 20.55 În Bucureşti, peste 8.000 de oameni şi-au aprins luminile la telefoane şi au cântat imnul României. Ei au scandat apoi „România, trezeşte-te!”.

Momentul intonării imnului

În piaţă au fost împărţiţi fluturaşi în care sunt explicate modificările la codurile penale.

Oamenii strigă ”Demisia”, ”Hoţii”, ”PSD, ciuma roşie”, ”Uniţi salvăm toată România”, ”Dragnea nici nu ştii cât mic începi să fii”, ”La puşcărie”, ”Libertate”.

De mai multe ori, în piaţă a fost pus la difuzoare ”Imnul golanilor”.

image

FOTO Captură privesc.eu

La Timişoara peste 3.000 de oameni participă la un marş de protest. 

La Cluj peste 5.000 de oameni mărşăluiesc pe străzile oraşului

Imagini de la Cluj

La Sibiu, peste 6.000 de oameni protestează în centrul istoric al oraşului.

La Braşov, aproximativ 500 de manifestanţi s-au adunat în faţa Prefecturii

Câteva sute de persoane au ieşit şi în Iaşi, Arad.

UPDATE 20.40 Mulţimea din Piaţa Victoriei scandează numele Laurei Codruţa Kovesi şi aplaudă faptul că nu s-a lăsat intimidată şi şantajată. Este, de asemenea, aplaudată participarea manifestanţilor la proteste în celelalte oraşe ale ţării şi în diaspora. Se scandează „Unitate“.

Traficul rutier este închis pe strada Buzeşti sensul spre Victoriei, breteaua Iancu de Hunedoara sensul de intrare în Piaţa Victoriei, Bd. Aviatorilor sensul spre Piaţa Victoriei, Şoseaua Kiseleff de la Str. Arhitect Ion Mincu sens spre Piaţa Victoriei.

UPDATE 20.00 Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la aproximativ 4000, iar la Cluj sunt în jur de 2.000.

image

UPDATE 19.53 În Piaţa Victoriei, în aplauzele oamenilor, jandarmii muta gardurile mai spre Guvern pentru a face loc mulţimii.

image

FOTO Adevărul / Claudia Spridon 

UPDATE 19.50 Câteva sute de oameni protestează în faţa Teatrului Tineretului din Piatra-Neamţ. Oamenii scandează: ”Dragnea nu uita, România nu-i a ta”; ”Hoţii”; ”România trezeşte-te”; ”Jos Guvernul” ; ”Jos Dragnea”. Şi la Timişoara, Baia Mare, Sibiu, Arad, Braşov, Alba Iulia, Cluj, Oradea şi Iaşi sunt proteste. La Cluj se scandează ”Cluj, Oradea, Bucureşti, Dragnea o păţeşti” şi „Mulţi ani cu executare”.

Protestul de la Sibiu se numeşte ”Nouă de ce nu ne ceri scuze, Dragnea?”.

La iaşi oamenii scandează:”PSD eşti un gunoi, ne tragi ţara înapoi” şi ”Vrem autostradă, nu penali pe stradă”.

image

FOTO Adevărul / Dana Mischie 

UPDATE 19.45 Protestatarii flutură steagurile Uniunii Europene şi Tricolorul şi poartă pancarte pe care se poate citi "Matematica marca Liviu şi Viorica: Mii, zeci de mii = 73 + 1", "Demisia Guvernului! Dizolvarea Parlamentului! Alegeri anticipate! Fără ordonanţe! Nu favorizaţi penalii din funcţiile publice!", "Pe noi ne uneşte strada". Ei suflă în vuvuzele şi scandează mai puternic decât în alte seri.

În aceste momente la portavoce s-a pus o înregistrare cu Mihai Şora, iar oamenii aplaudă.

UPDATE 19.40 Aproximativ 3.000 de oameni sunt în Piaţa Victoriei la această oră. Se scandează „Jos dictatorul!" şi "Jandarmeria apară hoţia!". Circulaţia a fost blocată de manifestaţi. Protestatarii au blocat  intrarea în Piaţa Victoriei, dinspre Bulevardul Kiseleff şi cea dinspre Bd. Aviatorilor.

image

FOTO Adevărul / Dana Mischie

UPDATE 19.20 Peste 2.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei din Capitală şi grupuri de oameni sosesc continuu. Cei mai mulţi dintre manifestanţi sunt în centrul pieţei, dar câteva sute sunt pe trotuare şi pătrund pe carosabil, blocând circulaţia.

image

Captură privesc.eu

Oamenii strigă ”Demisia”, ”Hoţii”, ”PSD, ciuma roşie”. 

   

Proteste similare sunt anunţate în mai multe oraşe din ţară, printre care Sibiu, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Piteşti. 

UPDATE 19.00 Protestatarii cer demisia celor aflaţi la putere, circulaţia fiind încă permisă pe toate bulevardele. Potrivit digi24.ro, protestatarii continuă să vină spre Piaţa Victoriei, în grupuri de zece şi chiar 50 de persoane. La protest participă în acest moment peste 1.000 de persoane. 

UPDATE 18.43 Potrivit news.ro, peste 500 de protestatari se află la această oră în Piaţa Victoriei din Capitală.

UPDATE 18.30 Peste 300 de persoane participă la protest, oamenii au steaguri şi fluierele iar maşinile care trec pe lângă ei claxonează în semn de susţinere. 

UPDATE 18.20 Numărul participanţilor la proteste creşte pe minut ce trece, multe persoane alegând să stea pe trotuarul din dreptul Muzeului Antipa, arată hotnews.ro. În Piaţa Victoriei sunt peste 100 de protestatari la această oră. 

UPDATE 18.10 În Piaţa Victoriei din Capitală sunt doar câteva zeci de persoane. 

Mihai Şora: Dragi şobo, ne vedem la Girafă, în această seară şi în toate serile în care va fi nevoie. Se anunţă o vară încărcată şi fierbinte

Filosoful Mihai Şora îndeamnă, duminică, oamenii să participe la proteste, anunţând o ”vară încărcată şi fierbinte”. ”Dragi şobo, ne vedem la Girafă. Dacă nu ne-am topit la minus 15 grade, nu vom îngheţa la plus 30”, scrie filosoful pe Facebook.

”Dragi şobo, ne vedem la Girafă: în această seară şi în toate serile în care va fi nevoie. Se anunţă o vară încărcată şi fierbinte (dacă nu ne-am topit la minus 15 grade, nu vom îngheţa la plus 30). În clipa de faţă, şi noi, şi ei stăm sub presiunea aceleiaşi coordonate: Timpul. Iar, din această încleştare, cum bine ne-a învăţat istoria, învingătoare ies, mereu, inteligenţa, cinstea, lumina. Da, da: lumina de la capătul tunelului (până nu ne vor fura şi tunelul)”, scrie Mihai Şora pe Facebook. 

Acesta afirmă că ”supapele de siguranţă nu sunt multe, dar protestele înseamnă enorm”. 

”Vă reamintesc că, nu departe de Girafă, se află punctul cardinal al democraţiei noastre: măsuţa unde strângem semnături pentru FĂRĂ PENALI ÎN FUNCŢII PUBLICE”, mai spune filosoful. 

Un protest intitulat ”Cod roşu de OUG” este anunţat pentru duminică seară în Piaţa Victoriei, peste cinci mii de persoane arătându-se interesate de evenimentul creat pe Facebook. 

În Capitală, mobilizarea la protest este făcută pentru ora 18.00, în Piaţa Victoriei.

În cadrul evenimentului ”Cod roşu de OUG” creat pe Facebook peste cinci mii de persoane s-au arătat interesate şi aproape trei mii au precizat că vor participa. 

„SOLIDARITATE! Hai în stradă! Aceiaşi actori, acelaşi tupeu de borfaş! Dupa 600.000 de oameni în stradă în 2017 şi alte zeci şi sute de mii ieşiţi anul acesta, dublul infractor doreşte să reînvie fatidica OUG 13. Ce vrea Dragnea acum: Impunerea unui prag de 200.000 de euro şi scăderea limitelor pedepsei, de la 2 la 7 ani cât este în prezent, la 1 – 5 ani. Codul Penal va intra în dezbaterea comisiei speciale condusă de nimeni altul decât obedientul Florin Iordache, fostul artizan al Ordonanţei de Urgenţă 13”, scriu organizatorii pe pagina evenimentului.

Proteste similare sunt anunţate în ai multe locuri din ţară, printre care SIbiu, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Piteşti. 

Liviu Dragnea a fost condamnat, joi, în primă instanţă, la 3 ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut prima reacţie după condamnarea sa la trei ani şi jumătate de închisoare, el spunând vineri seară după şedinţa Comitetului Executiv al partidului că ceea ce s-a întâmplat ieri la instanţa supremă a fost "o execuţie în masă".

De asemenea, Liviu Dragnea a anunţat că rămâne în fruntea PSD, a Camerei Deputaţilor şi a coaliţiei de guvernare şi că va merge ”până la capăt”, că social-democraţii au greşit că au avut o atitudine procedural corectă în Parlament, iar de acum vor fi ”mult mai fermi şi mai radicală” cu ceea ce vor să facă.

Liviu Dragnea le-a cerut scuze ”miilor de români care stau în puşcărie pe un articol neconstituţional”.

„Nu mă sperie nici Iohannis, nici Hellvig, nici Pahonţi, nici Kovesi, nici Băsescu, nici Ponta, nici Oprea, nici alţii. Obiectivele la care m-am angajat şi pentru care mi-am asumat responsabilitatea rămân aceleaşi şi împreună cu colegii mei le vom duce la capăt”, a avertizat Dragnea.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite