Protest impresionant la Rădăuţi împotriva tăierilor ilegale de păduri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
protest rădăuţi tăieri ilegale păduri

Începând cu ora 12 la Rădăuţi se desfăşoară un protest impresionant împotriva tăierilor ilegale de păduri. Participanţii, dotaţi steaguri tricolore, au venit din toată România ca să ceară exploatarea sustenabilă a resurselor naturale ale ţării.

În România se taie anual peste 31 milioane de metri cubi de lemn din care mai mult de 20 de milioane sunt tăieri ilegale. Aceasta era declaraţia făcută de actualul ministru al mediului înainte să preia postul. Ulterior a acordat o subvenţie de peste 200 000 000 de euro industriei silvice responsabile de jaful din pădurile României şi al cărui principal beneficiar sunt câteva companii austriece de exploatare al lemnului. Ele sunt în cele din urmă beneficiarul subvenţiilor  şi care vor duce la achiziţia de buştean ieftin.

Bucovina reprezintă unul din locurile României cele mai afectate. 

Codrii seculari ai Bucovinei, pentru care s-a căzut pe câmpul de luptă, sunt tăiaţi. Activiştii de mediu din zonă susţin că înainte de pandemie 50 de camioane de lemn intrau zilnic în fabricele din zonă, însă în perioada de pandemie numărul a crescut semnificativ ajungând până la 150 de camioane.

Sute de persoane adunate din toată România participă în acest moment la protest. Ei au în mână steagurile tricolore ale României. 

"Bucovina nu este de vânzare, aici sunt oameni care au luptat pentru România. Au venit aici companii străine ce au format un monopol şi au blocat economic dezvoltarea zonei. Ele au corupt şi beneficiază de protecţia politicienilor locali şi naţionali" a susţinut unul dintre vorbitori, activist de mediu din Suceava.

Protestul se desfăşoară cu autoturismele într-un marş pentru păduri, cu plecare din strada Austria din Rădăuţi. Coloana se autoturisme este una impresionantă, întânzându-se pe mai mulţi kilometri.

"Am venit aici să protestăm împotriva mafiei pădurilor, împotriva sistemului care ne vinde ţara bucată cu bucată. Au încercat să ne oprească, au încercat să ne intimideze, au încercat să ne sperie. Exploatarea pădurilor trebuie să se facă în interesul românilor şi sustenabil, astfel încât şi copii noştri să beneficieze de această avuţie" a declarat George Simion, unul dintre organizatorul evenimentului.

Manifestaţia decurge fără incidente.

"Sunt plăcut surprins de acest număr important de patrioţi veniţi la Rădăuţi. Partenerul acestor infractori este chiar administratorul pădurilor: ROMSILVA. Pădurile României sunt principala lor sursă de venit. Pădurile sunt un patrimoniu naţional, nu trebuie să fie înstrăinat. " a declarat unul dintre activiştii civici participanţi.

La protest au participat şi reprezentanţi ai autorităţii locale din Rădăuţi, reprezentate prin viceprimarul Bogdan Nicolau. El s-a declarat nemulţumit că exploatarea se face nesustenabil şi că se folosesc substanţe în procesul de producţie ce afectează grav sănătatea oamenilor din zonă.

Evenimentul a fost organizat de către activişti de mediu, asociaţii ce luptă pentru oprirea tăierilor ilegale şi Alianţa pentru Unirea Românilor condusă de George Simion şi Claudiu Târziu.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite