Protestatarii împotriva gazelor de şist au incendiat mai multe maşini ale poliţiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşina domnului ministru a Neculturii are Casco, deci va fi reparată pe banii asiguratorilor, în timp ce România nu are Casco, deci dacă o distrugem ne vom alege cu o Românie stricată. Lipsa de comunicare şi încercarea clasei politice de a păcăli intelectualitatea românească nu a rămas, şi cel mai probabil nu va rămâne, fără de consecinţe. Reacţia protestatarilor a fost una normală la batjocura manifestată de factorii politici.,

În primul rând şi pe scurt: ieri şi astăzi activiştii Acţiunea 2012 au fost în redacţiile ziarelor şi televiziunilor din Bucureşti. S-a vorbit de Basarabia, de Unire, de responsabilitatea pe care presa o are. Duminică vor fi cu toţii în stradă pentru a difuza informaţii despre marş. Marea majoritate au şi dat ştiri cu privire la acesta, unii ne-au băgat chiar în direct. Există o deschidere mare spre acest subiect.

Marşul Unionist de duminică nu este un protest ci un îndemn. Este vor nu de un eveniment anti ci de unul pro, aşa cum de puţine ori s-a întâmplat în societatea românească. Nu este un marş îndreptat împotriva politicienilor ci este unul prin care le cerem să fie alături de noi.

Revin la subiect, adică la manifestaţiile anti.

Sunt ferm convins că după toate audierile făcute de comisia Parlamentului, avizul va fi unul pozitiv, deşi toţi specialiştii, inclusiv ai lor, au afirmat că este vorba de un dezastru pentru România.

Legat de incidentul de ieri: aştept să văd primele persoane arestate pentru incidentele de ieri şi sunt convins că de data asta vor fi manifestaţii cu adevărat importante. Asta îmi spune logica trecutului. Oamenii au nevoie de motive, au nevoie de simboluri, au nevoie de eroi. Politicienii pot crea acei eroi.

Este ruşinos cum presa mai poate considera că există şi alte căi de acţiune. Aici e ca la război: căile diplomatice au fost consumate: vine războiul. Nu sunt direct interesat de aceste evenimente şi le urmăresc din exterior, dar punând în lumină experienţa trecutului.

Probabil că mâine vor fi chemaţi minerii să rezolve problema iar presa se va bucura că au fost huliganii puşi la punct. Peste 10 ani punctul de vedere se va schimba şi vor vorbi cu toţii de abuzirile făcute, aşa cum astăzi criticăm mineriadele.


Aş fi curios dacă maşina respectivă era una de serviciu, caz în care cetăţenii şi-au vandalizat practic propria maşină, deoarece e cumpărată din banii lor.


Dacă afirmi că nu asta este calea, ci dialogul, atunci înseamnă că nu ai minime cunoştinţe istorice. Este evident că doar prin presiune, inclusiv fizică, se pot determina schimbări. Toate marile evenimente istorice s-au produs în stradă prin presiune fizică. Restul e gargară, iar asta nu ţine la cei din stradă care sunt sătui de 20 de ani de minciuni.


Societatea civilă a ieşit paşnic, a manifestat civilizat , şi.... nimic... în continuare prosteală. Au făcut bine manifestanţii? Păi haideţi să ne uităm la statele civilizate, la statele puternice, acolo unde democraţia funcţionează iar cetăţeanul o duce bine, oricum cu mult mai bine decât în ROMÂNIA.


Aceştia nu sunt vandali, aşa cum spun unii, ci persoane care nu acceptă ca drepturile să le fie încălcate. Ei au adus la guvernare un factor politic care a promis că nu va permite exploatarea. Acesta a fost mandatul electoratului. Dacă factorul politic nu se ţine de promisiune înseamnă că nu îşi îndeplineşte mandatul. Atunci când mai scoţi şi jandarmii împotriva unor bătrâni de 80 de ani lucrurile sunt şi mai grave.


Dar să revenim la titlu. Domnilor, vă place Canada? Vi se pare o ţară civilizată? Ei iată că acolo peste 40 de persoane au fost arestate pentru că au incendiat mai multe maşini de poliţie care protejau utilajele pentru exploatarea gazelor de şist.

Apropo, altă scuză mai bună nu s-a găsit decât că sunt ruşii în spate? Nu, românii sunt în spate, ruşii doar se bucură. Să îmi spuneţi că în Canada sunt tot ruşii în spatele protestelor, să îmi spuneţi că şi în Anglia, Franţa, Germania, tot ruşii se află în spatele protestelor?  Situaţia din Canada s-a întâmplat chiar joi.

Dacă are cineva dovezi legate de ruşi să iasă ca să aresteze oamenii şi să îi judece. Dar nu au, pentru că cel mai probabil nici nu e nevoie ca să vină ruşii să facă aceste lucruri, şi atunci să  îşi menţină propriile păreri. Încercarea penibilă de a utiliza neîncrederea românilor faţă de ruşi nu îşi găseşte acum rostul. Eu personal dacă eram ambasador aş fi luat o poziţie oficială şi aş fi cerut explicaţii (voi ştiţi de altfel că mie ruşii chiar nu îmi sunt simpatici). Aici e vorba de interesul Românilor şi dacă în acest caz el concură cu al ruşilor, care cu adevărat se bucură, nu înseamnă că renunţăm la el. România are gaze suficiente pentru consumul intern şi o supraproducţie de energie electrică. De ce trebuiesc nouă alte gaze? Ca să aibe sistemul politic corupt ce să consume? Pentru ca să ne comportăm ca o ţară bananieră, incapabilă de a prelucra ci doar de a-şi vinde resursele?


Asta înseamnă democraţie- o societate civilă puternică, capabilă să îşi asume mesaje. Atunci când libertatea îţi este încălcată de către administraţie este normal să reacţionezi.


Sau, revenim la comunism? Păi e simplu- iei toată intelectualitatea din România, iei toţi tinerii,  îi bagi în închisori şi aşa ai rezolvat problema. O să puteţi sta doar voi între voi, dar nu o să vă convină pentru că nu o să mai fie cine să muncească.


În 2009 românii basarabeni au ieşit în stradă şi au dat jos pe comunişti. Acest lucru nu s-a întâmplat manifestând paşnic, aşa cum cer cei care afirmă că sunt oameni de presă. Astfel de afirmaţii sunt în slujba celor care doresc menţinerea abuzurilor statului împotriva cetăţeanului.

În 1989 românii au ieşit în stradă şi au schimbat comunismul tot în stradă. Sunt şi ei nişte vandali?

Am făcut această paralelă deoarece politicienii parcă nu pricep că abuzurile au şi ele o limită. Nu poţi veni şi impune poporului lucruri. Trebuie să începem să fim responsabili faţă de cetăţean şi să ţinem cont de părerile lui. Dialogul este soluţia şi nu monologul.

P.S. Un politician s-a găsit să îi facă pe tinerii protestatari din stradă legionari. Dincolo de acest lucru vine şi cere: legea trebuie imperios respectată- păi asta vor şi cei din stradă, nu e ironic? Să înţeleg că legea trebuie respectată doar de unii? Domnii jandarmi se pare că nu se pun decât cu bătrânei de 80 de ani, cu cei care se plimbă în maşini ale statului şi care zilnic încalcă legea nu vor să se pună, cu toate că bătrâneii le plătesc lefurile.


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite