Protocolul de tratament pentru COVID-19, publicat în Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratamentul de combatere a coronavirusului diferă în funcţie de starea pacientului FOTO Sascha Schuermann/Getty Images
Tratamentul de combatere a coronavirusului diferă în funcţie de starea pacientului FOTO Sascha Schuermann/Getty Images

Ministerul Sănătăţii a publicat în Monitorul Oficial protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 care produce boala COVID-19. Documentul prevede variantele de tratament pentru diverse manifestări ale bolii.

Este vorba de tratarea pacienţilor asimptomatici şi a celor cu o boală uşoară (fără pneumonie), medie (cu pneumonie fără semne de severitate) sau severă. „Direcţiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, unităţile sanitare publice şi private, precum şi personalul medical implicat în furnizarea de servicii medicale din specialităţile implicate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin”, se arată în Ordinul nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-Cov-2, publicat în Monitorul Oficial, pe 24 martie.

Conform documentului, protocolul de tratament a fost conceput, între altele, după experienţa medicilor în timpul epidemiei SARS din 2003. „La ora actuală nu sunt medicamente aprobate pentru tratamentul infecţiei COVID-19. Medicamentele propuse în acest protocol se bazează pe experienţa epidemiei de SARS din 2003, MERS din 2012 şi pe datele acumulate până acum din epidemia SARS-Cov-2”, se arată în protocol.

Conform documentului, formele fără simptome ale COVID-19 nu se tratează, iar formele uşoare ale acestei afecţiuni se tratează cu Paracetamol sau cu alte simptomtice. Apoi, formele uşoare, fără pneumonie, sunt tratate cu Lopinavir/Ritonavir sau Hidroxiclorochină. Pacienţii cu pneumonie fără semne de severitate vor fi trataţi cu Hidroxiclorochină, iar cei cu forme severe sau chiar critice vor primi Hidroxiclorochină, Remdesivir şi Tocilizumab. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite