Provocare: UDMR a încuiat cu lanţuri cimitirul Eroilor de la Valea Uzului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Consiliului Judeţean pune lacătul pe Cimitirul Eroilor.
Preşedintele Consiliului Judeţean pune lacătul pe Cimitirul Eroilor.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, s-a deplasat personal pentru a pune lanţuri pe poarta de acces a cimitirului Eroilor de la Valea Uzului. Gestul este unul ilegal, o infracţiune conform Codului Penal, cu atât mai mult cu cât autoritatea asupra acestui cimitir este una centrală.

Acest lucru s-a întâmplat pentru a împiedica accesul românilor ce şi-au anunţat prezenţa în număr foarte mare la Valea Uzului, pentru data de 6 iunie 2019, de Ziua Eroilor. 

Acum câteva săptămâni, candidatul independent George Simion, reprezentantul Mişcării Unioniste, a fost bătut de un grup de extremişti maghiari şi telefoanele acestuia au fost furate. Nici până la acest moment autorităţile din Dărmăneşti nu au reuşit să recupereze paguba sau să avanseze cu cercetarea penală. Pare că totul urmează să se muşamalizeze.

Dar provocările continuă: consiliul local al comunei Sânmartin, din care face parte localitatea, a supus votului şi a aprobat o hotărâre a Consiliului Local prin care se limitează pentru 30 de zile accesul în cimitirul eroilor.

Sigur că gestul nu are nici o bază legală şi este unul simbolic, deoarece indiferent de cine administrează acel cimitir autorităţile locale nu pot îngrădi sub nici o formă libera circulaţie pe teritoriul pe care aparţine. Deciziile Consiliului Local pot acoperi o arie foarte limitată... dar multe se pot propune, nu înseamnă că pot depăşi legislaţia centrală. O să ne trezim în curând cu decizii ale autorităţilor locale prin care românii nu vor mai avea acces în satele din regiune decât cu paşaportul... Sigur că aşa ceva nu înseamnă că este legal.

În fapt gestul autorităţilor reprezintă un abuz în funcţie exercitat atât de autorităţile locale cât şi de către preşedintele UDMR-ist al Consiliului Judeţean Harghita. Abuzul în funcţie reprezintă o faptă ce intră sub incidenţa Codului Penal şi care se pedepseşte în România cu închisoare. Fapta a fost săvârşită de către Borboly Csaba în timpul programului de muncă, deci din poziţia sa de oficial public.

Orice cimitir al Eroilor se află în administrarea directă a Ministerului Apărării Naţionale prin intermediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

Între timp pe reţelele de socializare circulă informaţii cu privire la o fraudă electorală masivă exercitată de către UDMR. Peste 50% din voturile care i-au asigurat 2 mandate de europarlamentar au venit, pe baza unei scheme de fraudare a votului, din celelalte judeţe ale României. Pentru o faptă similară Lividiu Dragnea  a primit 3 ani de închisoare. Rămâne să vedem dacă justiţia este doar pentru români sau se aplică şi maghiarilor care săvârşesc fapte cu caracter infracţional. Aşteptăm să vedem dacă va apărea o autosesizare din partea organelor de anchetă, în cazul în care nu va apărea cu siguranţă că va exista o plângere penală căci frauda este una colosală.

Între timp, deşi strigau sus şi tare împotriva UDMR în timpul campaniei electorale, PMP, USR şi PNL au propus pentru funcţia de avocat al poporului tot un maghiar, fost şi probabil actual UDMR-ist: Peter Ecskstein Kovcs, cunoscut ca un susţinător al mişcării separatiste (autonomiei îi spun ei). 

În concluzie: nimic nu s-a schimbat.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite