Psiholog, despre haosul din traficul bucureştean: „Într-o stare de agitaţie, oamenii vor reacţiona isteric, iar şoferii devin agresivi pentru a se salva pe ei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traficul din Capitală a fost complet blocat ieri FOTO David Muntean
Traficul din Capitală a fost complet blocat ieri FOTO David Muntean

Traficul bucureştean a fost dat peste cap miercuri, între orele 17.30 - 20.00, după ce autorităţile le-au cerut oamenilor să plece din timp spre case pentru a nu fi prinşi de Codul galben de vijelii. „Cred că lumea s-a anxietat după evenimentele din Timişoara. Într-o stare de agitaţie, se reacţionează până la isterie, care se manifestă şi în trafic”, a explicat Ionel Simionca, vicepreşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră.

„Probabil că a fost o reacţie exagerată la o stare meteo care a surprins foarte multă lume. E important că nu au apărut şi evenimente rutiere grave, dată fiind starea de anxietare a populaţiei dată de informaţiile care au venit dinspre autorităţi. Într-o situaţie de pericol real, oricum se va crea haos într-un fel sau altul. Cert este că din experienţa de ieri, oamenii vor învăţa ceva şi nu vor mai reacţiona la fel. Însă, trebuie reţinut că în situaţiile de anxietate, populaţia se va manifesta prin agitaţie, iar asta duce la consecinţe, inclusiv în trafic”, a declarat specialistul pentru „Adevărul”. 

Potrivit acestuia, este esenţial ca autorităţile să ia măsuri de decongestionare a traficului. „Sunt persoane cu o toleranţă mai scăzută, care ar putea să reacţioneze agresiv într-o situaţie de pericol real. Se răzbună pe ceilalţi participanţi la trafic. Ajungem să ne anxietăm reciproc. Cu siguranţă s-ar întâmpla evenimente neplăcute dacă pericolul ar fi real. Dacă ar fi resimţit pe propria piele o frică directă, o ameninţare directă, participanţii la trafic ar fi devenit mai agresivi”, a completat psihologul, adăugând că şi consecinţele ar fi fost extrem de grave. 

„În situaţii în care sunt direct ameninţaţi, mai ales de calamităţi, până ce se reconfigurează solidaritatea şi ajutorul reciproc şi tot ce înseamnă aportul instituţiilor sau oamenilor din afară cred că în primul moment oamenii se pot manifesta isteric, agresiv, violent, ca să se salveze pe ei”, a mai spus specialistul. 

Sociolog: „Miercuri s-a acţionat pompieristic”

La rândul său, sociologul Mircea Kivu a explicat că mobilizarea din Capitală a fost influenţată de evenimentele recente din Timişoara. 

„E clar că Primarul Capitalei s-a ferit să se repete într-un fel sau altul ce a fost la Timişoara. Despre dezastrul de la Timişoara s-a spus că a fost cauzat de faptul că populaţia nu a fost alarmată. Acum s-a exagerat, în sensul opus. Adică s-a alarmat populaţia când, de fapt, noi am avut un relativ banal Cod galben. Acum, e greu de spus dacă a servit la ceva alarmarea aceasta. Ieri s-a acţionat pompieristic. Nu s-au gândit că dacă închid şcolile atunci se vor repezi brusc 50.000 de părinţi, fiecare cu maşina aferentă să-şi ia copilul de la şcoală. Ieri s-a blocat Capitala din cauza traficului de maşini mici”, susţine sociologul. 

În opinia acestuia, problema majoră este că populaţia nu ştie să acţioneze în caz de urgenţă. „În mod normal, e nevoie de nişte planuri de acţiune pentru diverse tipuri de alarmă, de pregătire, de antrenament al populaţiei pentru fiecare din ele. Doamne fereşte, în cazul unui cutremur, se vor dărâma o groază de clădiri pe care nimeni nu le consolidează. Dar în afară de asta, lumea ieşi pe stradă, va încerca să fugă, aşa cum a făcut miercuri, şi va bloca căile de acces ale ambulanţelor şi ale altor vehicule care trebuie să intervină”, a completat Mircea Kivu. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite