Psiholog, despre violenţa împotriva femeilor: „În România, percepţia relaţiei bărbat-femeie a rămas aceeaşi ca acum 2.000 de ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia Zilei Internaţionale de eliminare a violenţei împotriva femeilor, care se aniversează miercuri, pe 25 noiembrie, psihologii trag un semnal de alarmă cu privire la violenţa domestică, în special violenţa asupra femeii, fenomen care încă există la cote înalte în ţară noastră.

Psihologul Maria Verdi, directorul Centrului reCreation Life, afirmă că în foarte multe familii din România percepţia relaţiei bărbat - femeie a rămas aceeaşi ca acum 2.000 de ani, epocă în care bărbatul era superior femeii datorită forţei.

„Indiferent de gradul de dezvoltare a societăţii, creierul uman funcţionează ca acum 2.000 de ani, iar sărăcia, lipsa unui loc de muncă sau chiar <<sindromul Stockholm>> sunt cauze pentru care unele femei sunt nevoite să râmână lânga partenerul agresor. Există încă femei cu o educaţie precară, care au învăţat din familie că femeia trebuie să stea acasă, să crească copiii, să asculte bărbatul, să primească bătaie de la bărbat şi să tacă. Această mentalitate trebuie să se schimbe dacă ne dorim o societate evoluată, în care egalitatea dintre sexe să existe de facto, nu doar la nivel de discurs”, declară psihologul Maria Verdi.

Violenţa asupra femeii – cauze psihosociale şi efectele sale genetice

Violenţa domestică este prezentă atât în familiile cu educaţie precară, cât şi în familiile evoluate, iar în cele mai multe cazuri, motivele sunt asemănătoare: nevoia bărbăţilor de a domina femeile, mai adaugă psihologul.

„În familiile sărace, bărbaţii sunt violenţi din cauza unor nevoi nesatisfăcute, care generează frustrare şi agitaţie. Hranirea deficitară, proasta alimentaţie, lipsa hranei şi consumul de alcool sunt alte cauze majore care sporesc gradul de violenţă în familie. De cealaltă parte, în familiile cu situaţie financiară mai bună şi cu un nivel superior de educaţie, competiţia dintre parteneri, aportul finaciar-material al fiecăruia, lipsa comunicării şi a timpului necesar cuplului, cauzează tensiune. Dacă aceste conflicte nu sunt rezolvate paşnic, pot degenera în agresiune: de la abuzuri verbale până la violenţă fizică. Nu există categorii sociale în care violenţa domestică să nu fie un risc, aceasta predomină în toate păturile sociale, indiferent de nivelul de educaţie, situaţie financiară, vârstă sau religie”, spune Maria Verdi.

În altă ordine de idei, specialistul afirmă că violenţa în familie se transmite şi  generaţiilor viitoare, până la a treia generaţie, deoarece purtăm în genele noastre toate evenimentele nefericite, fricile, stresul, efectele traumelor, abuzurilor, transferându-le urmaşilor noştri, prin mecanisme genetice.

Cum se ajunge la violenţă

De asemenea, psihologul este de părere că violenţa verbală sau fizică poate începe de la o comunicare deficitară, iar aceasta poate escalada din acuze, ţipete până la  forma cea mai gravă, şi anume violenţa fizică, care poate pune în pericol viaţa victimei.

„În momentul în care agresorul vrea să profite de slabiciunea victimei, de cele mai multe ori foloseşte argumente false pentru a genera o ceartă, care poate escalada în violenţă verbală, emoţională, psihică, socială, economică şi chiar sexuală. Nu putem spune care dintre aceste forme este mai gravă. Orice femeie este unică şi modul în care ea trăieşte şocul, ne dă indicii despre gravitatea traumei. Sunt femei care sunt abuzate sexual, bătute, ameninţate, urmărite apoi. Este un calvar, din care cu greu pot ieşi. Trauma se intensifică când victima este nevoită să locuiască mulţi ani împreună cu agresorul, este supusă la un şir nesfârşit de abuzuri. În urma multor ani de agresiune, victima poate dezvolta sindromul Stockholm, iar atunci este mai greu să conştientizeze că ea trăieşte iadul, din cauza ataşamentului faţă de agresor”, afirmă directorul Centrului ReCreation Life.

Primul contact cu violenţa, îl găsim în zona parentală, spune specialistul, iar femeile care apelează la terapie pentru violenţele din cuplu conştientizeză pe parcursul terapiei că au fost supuse violenţei în timpul copilăriei prin pedepsire-lovire, insatisfacerea nevoilor de bază (mâncare, somn), control permanent de către părinţi etc. „De cele mai multe ori, femeile abuzate au văzut violenţa la tatăl care o certa sau o bătea pe mama, iar ele pe atunci erau tampon între părinţi. Mai târziu, aceste fete, când devin femei, atrag în viaţa lor un partener  agresiv - pasiv sau violent, pentru că la nivel inconştient, creierul recunoaşte un bărbat pe măsura scenariului de viaţă parental”, spune psihologul Verdi.

Cum poate fi combătută violenţa împotriva femeilor

Psihologul Maria Verdi consideră că nu putem repara nimic folosind aceeaşi energie, aşadar nu putem combate violenţa prin violenţă, ci prin compasiunea, înţelegerea şi consilierea persoanelor abuzate.

„Avem nevoie de cât mai multe centre care să educe şi să consilieze familia, copiii şi femeia. Avem nevoie de centre care să adăpostească femeia în situaţiile de urgenţă, este vitală protecţia socială a mamei şi a copilului, dar este imperios necesar să creăm condiţiile dezvoltării personale a fiecărei femei, a tinerelor, împreună cu posibilitatea vindecării traumelor trecutului”, spune Verdi.

În acelaşi timp, remarcă psihologul, este nevoie să educăm bărbaţii, astfel încât ei să conştientizeze că forţa lor interioară creşte când energia lor masculină este canalizată pentru protecţia şi iubirea femeii. Disiparea energiei masculine prin subjugarea femeilor nu le creşte stima de sine, nu în acest mod îşi demostrează că sunt bărbaţi. Abuzul femeilor reprezintă atentatul împotriva creaţiei, este o armă împotriva vieţii. Femeile au nevoie şi au dreptul la siguranţă acasă, la şcoală, la locul de muncă, pe stradă. Această societate poate fi vindecată prin introducerea cadrelor necesare care să armonizeze relaţia bărbat-femeie, protejând fetele, femeile, mamele noastre. Este datoria noastră, a tuturor şi suntem responsabili să ne aducem contribuţia pentru instaurarea siguranţei şi protecţiei femeii”, conchide psihologul psihoterapeut Maria Verdi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite