Puşcăriabilii şi partidul-preş

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Teleormanul lui Dragnea, s-a votat în câteva ore mai ceva ca la jocul de loto.

Oamenii mai tineri, care atunci când au făcut cunoştinţă cu politica l-au găsit în vârful puterii pe Victor Ponta, nu ştiu probabil că puşcăriabilii au fost întotdeauna protejaţi în formaţiunea dumnealui. Carnetul de membru PDSR (actualmente, PSD) îţi conferea, pe vremuri, o imunitate mai sigură şi mai solidă decât orice funcţie publică. În România lui Ion Iliescu, adeziunea la partidul-stat însemna, pentru mulţi, rezolvarea problemelor penale. Niciun procuror nu cuteza să se atingă, fie şi cu o filă dintr-un dosar, de vreun „baron" local. Darămite de barosanii de la centru!

Au trecut anii şi, în 1997, Iliescu şi ai lui au avut pentru prima dată de-a face cu braţul lung al legii. Se întâmpla sub noul regim al Convenţiei Democrate care dăduse undă verde luptei anticorupţie. Una dintre cele mai răsunătoare anchete a fost cea declanşată în cazul deputatului PDSR Gabriel Bivolaru, acuzat de un „tun" de 2.000 de miliarde de lei vechi. În ziua în care acesta era chemat la Parchet, în faţa instituţiei s-a prezentat, în semn de solidaritate, o delegaţie a partidului, în frunte cu Năstase, Mitrea şi acum uitatul DIP (Dan Ioan Popescu). Inutil să mai amintim că, între timp, tustrei au ajuns să dea cu subsemnatul în calitate de inculpaţi.

Exemplul n-a rămas, din păcate, singular. În 2011, a fost preluat de junii Ponta, Şova şi Corlăţean, liderii opoziţiei de ieri şi ai guvernării de azi. Dumnealor s-au deplasat până la Piteşti ca să facă „zid" în jurul lui Constantin Nicolescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, arestat preventiv pentru nişte licitaţii măsluite. Argumentele, ca şi altădată, porneau de la aceeaşi idee fixă: acuzaţiile sunt fabricate, iar întregul dosar nu-i decât rezultatul unei răfuieli politice. Nicio vorbă despre probe sau despre fapte.

Istoria, după cum se poate vedea, se repetă. Deunăzi, procurorii anticorupţie au pus sub învinuire alt „jupân" de judeţ, Liviu Dragnea, pentru fraude la referendumul din 29 iulie. Nu s-a răcit bine ştirea, că tovarăşii de partid i-au şi sărit în apărare. Primul pe listă, cu voia dumneavoastră, însuşi bătrânul bolşevic Ion Iliescu. Devenit un împătimit blogăr, acesta scrie pe blog următoarea cugetare: „Anchetarea de către DNA a secretarului general al PSD - este culmea cinismului - i se impută unui lider de partid că s-a interesat de mersul votului la referendum".

Trecând peste sincopa gramaticală (scuzabilă, căci autorul şi-a şlefuit limba română la Moscova), trebuie să remarcăm frumuseţea sofismului. Carevasăzică, bietul PSD-ist e anchetat pentru că s-a interesat, în mod legitim, de soarta votului. O fi întrebat şi el, aşa, într-o doară: „Cum mai stă treaba, băieţi? Duduie urnele sau ce?" Dacă numai atât a zis şi-a făcut, nimic de obiectat, e nevinovat! Dar ştim noi pe ce se bazează anchetatorii? Evident, nu. Ştim doar că, în Teleormanul lui Dragnea, s-a votat în câteva ore mai ceva ca la jocul de loto. Şi mai ştim că, la nevoie, partidul se face preş la picioarele puşcăriabililor. 

Sabin Orcan este prim redactor şef adjunct ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite