Puterea şi caracterul trebuie să construiască viitorul românilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Sunt român şi ca român mă socot buricul pământului. Că dacă n-aş fi român n-aş fi nimic. Nu mă pot imagina francez, englez, german, adică nu pot extrapola substanţa spiritului meu la alt neam. Sunt român prin vocaţie, că altfel nu pot să ies. Tot ceea ce gândesc devine românesc.“ ‒ Petre Tuţea

Intrăm în noul an 2014, cu bune şi rele. Mai mult greutăţi şi belele pe capul majorităţii românilor. An anunţat a fi unul negru de către analişti, specialişti şi tot felul de prezicători şi manipulatori de meserie. An electoral, pentru că vom avea şi alegeri prezidenţiale, şi europarlamentare. Bătălia pe voturile românilor se anunţă crâncenă, la sânge, în special pe fotoliul de preşedinte al ţării.

Din acest punct de vedere, mulţi poporani cu drept de ştampilă, dar cu mai puţină bibilică vor mânca, în 2014 şi sunt sigur că mulţi ani de aici înainte, demagogie şi prostie din belşug. Fără a încerca predicţii pentru anul care vine, nu trebuie să fim analişti ca să ne dăm seama că vor exista destule mişcări de stradă mai mult sau mai puţin legitime, mai mult sau mai puţin de bună-credinţă ori manipulatoare. Iar aceste mişcări sunt convins că vor avea loc indiferent de conducătorii aflaţi la putere, de anumiţi investitori strategici sau nu, de situaţii reale sau fabricate de diverse interese.

Pe plan internaţional, sigur vor fi evenimente cu impact asupra României şi românilor, oriunde s-ar afla aceştia pe mapamond. Asta chiar dacă în multe locuri li se trânteşte uşa în nas şi sunt arătaţi cu degetul fără a se ţine cont dacă au sau nu vreo vină.

Românii pozitivişti privind anul ce vine sunt în special cei care fac planuri, strategii, campanii ce urmăresc interese şi câştiguri electorale. Sunt cei care ne arată câinii cu covrigi şi cozonac în cozi, chiar dacă noi vedem doar nişte javre atârnând coada pleoştită. Optimiştii autodeclaraţi cu emfază sunt cei care ne aduc marea cu sarea, ne prezic traiul în roz şi ne dau cu multă generozitate promisiuni fără număr.

Din păcate, aceste promisiuni fără număr, fără număr, fără număr din anul electoral 2014, nu ne vor face să trăim mai bine, nu ţin nici de foame şi nici de cald. E adevărat că aceste promisiuni le fac celor care stau tot timpul cu mâna întinsă la pomana oricui, mai ales a statului, dar nu-şi dau seama că aceste promisiuni electorale dăunează grav sănătăţii şi vieţii umane.

Cei mai puţini, românii realişti nu sunt prea vocali şi nici n-au fost niciodată deoarece sunt ocupaţi să-şi stoarcă creieri, să muncească şi să găsească soluţii, idei, orice salvator pentru a împinge căruţa mai departe. Că înapoi nu se mai poate.

Să ne reinventăm ca oameni

Pe de altă parte, cred cu tărie că în România se poate şi altfel. Cred că românii trebuie să se ridice din genunchi, să scoată capul din nisip, să renunţe la atitudini şi mentalităţi de genul „merge şi aşa“, „nu murim noi de foame“ sau „ne descurcăm noi“ ori alte expresii şi comportamente de natură delăsătoare, nocivă.

Stă în puterea românilor, sunt sigur că au în genă acest lucru să treacă pe coate şi genunchi de greutăţile şi necazurile anului şi anilor care vin. Dar nu este suficient acest lucru dacă vrem să avem o viaţă onorabilă, ca să nu zic mai bună.

Românii, prin natura lor, puterea, inteligenţa, cultura lor pot să-şi croiască singuri un viitor. Pot să-şi hotărască soarta în ciuda penalilor şi intereselor potrivnice de oriunde ar veni acestea.

Dar pentru acest lucru trebuie să dea dovadă de responsabilitate, inteligenţă, judecăţi de valoare, demnitate şi, nu în ultimul rând, dar foarte important, românii trebuie să dea dovadă de caracter.

Caracterul este un lucru care lipseşte într-o mare măsură din societatea noastră, fapt ce ne afectează vizibil în toate domeniile de activitate, dar şi în plan personal.

Trebuie să ne redobândim caracterul şi demnitatea, să fim mai buni, morali în vorbe şi fapte. Trebuie, în primul rând, după părerea mea, să ne regăsim sau reinventăm ca oameni. Să avem caracterul de om mai presus de toate, de orice interes material sau de altă natură. Să nu mai fim corupţi, să nu mai fim demagogi, să nu mai fim idioţi, proşti. Să nu mai fim imorali nici cu gândul, nici cu fapta. Să fim responsabili, să acceptăm greşelile şi pedeapsa pentru acestea.

Nu înţeleg cum unii care se bat cu credinţa lui Dumnezeu în piept, fac fapte bune în spiritul acestei credinţe dar, în acelaşi timp, încalcă cu bună ştiinţă toate poruncile moralei creştine. Oare ce caracter şi demnitate au aceşti oameni care provin din toate păturile societăţii noastre, săraci sau bogaţi?

Cu toate acestea, cred că pentru binele nostru nu trebuie să mai fim nimicuri umile, masă electorală de manevră pentru penali. Trebuie să gândim singuri, să ne ajutăm reciproc şi să acţionăm concret pentru viitorul nostru ca indivizi, popor şi ţară. Cu multă încredere şi respect de sine şi aproape, respect faţă de legi şi societatea în care trăim, cu potenţialul nostru de care suntem în stare, putem să ne facem un viitor mult mai bun, fiecare dintre români.

Pentru viitor, hai să fim noi buricul pământului nu doar să ne credem, dacă vrem să nu fim nimic!

Depinde doar de noi să ne construim viitorul. Haideţi să începem construcţia, să punem cărămida la viitorul din 2014! La mulţi ani!

Putere, caracter, demnitate, voinţă, unitate, baftă şi succes tuturor românilor, oriunde v-aţi afla!

http://paulstan-jurnalechidistant.blogspot.ro/

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite