Societate

articolul anterior articolul urmator

Radiografia tulpinii braziliene de SARS-CoV-2: ce îi sperie pe oamenii de ştiinţă şi care este eficienţa vaccinurilor asupra ei

58
9 Mar 2021 20:14:28
Autor: Ionuţ Mureşan
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Primele două cazuri de infectare cu varianta braziliană a coronavirusului au fost confirmate şi în România. Este vorba despre doi bărbaţi din Bucureşti, de 38 şi 57 de ani, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică. Cercetătorul Octavian Jurma e de părere că spre deosebire de tulpină britanică şi de cea sud-africană, această descoperire schimbă în rău prognoza situaţiei din România pe termen mediu şi lung.

„Pe asta nu am văzut-o venind, este un atac din flanc tocmai când am început să evaluăm impactul tulpinii sud-africane. Doar declararea stării de urgenţă mai poate împiedica răspândirea la nivel naţional a acestor tulpini. Altfel, restricţiile locale nu fac decât să forţeze exportul din zonele roşii în cele verzi. Dacă nu introducem starea de urgenţă în următoarele 2-3 săptămâni, mă aştept ca tulpina sud-africană şi cea braziliană să devină semnificative în luna mai şi să susţină valul curent până la finalul lunii iunie sau să stea la baza unui eventual val 4 la finalul verii”, e de părere Octavian Jurma.

De ce e atât de periculoasă tulpina braziliană

Varianta braziliană a SARS-CoV-2, denumită de specialişti P1, este considerată mult mai periculoasă decât varianta din Marea Britanie (B.1.1.7) sau varianta din Africa de Sud (B.1.351). Datele strânse de către cercetători până acum arată că tulpina braziliană este mai contagioasă decât celelalte două mutaţii, considerate la rândul lor cu o transmisibilitate ridicată, potrivit datelor publicate de BBC.com.

În plus faţă de mutaţiile descoperite în Marea Britanie şi în Africa de Sud, varianta braziliană pare a eluda sistemul imun dobândit în urma bolii COVID-19, în urma infecţiei cu SARS-CoV-2, varianta iniţială din Wuhan, cea care a generat anul trecut pandemia. Oamenii de ştiinţă nu au dat încă un răspuns clar dacă vaccinurile actuale sunt eficiente împotriva tulpinii din Brazilia, ştiut fiind faptul că serurile au fost create pe secvenţierea genomică a virusului SARS-CoV-2 din Wuhan.

Îngrijorările sunt legate de faptul că tulpina din Brazilia s-a manifestat în Manaus, capitala statului federal Amazonas, cu o populaţie de circa 2 milioane de locuitori. Populaţia din Manaus s-a infectat cu SARS-CoV-2 într-o proporţie covârşitoare în primul val al pandemiei, aproape 80% dintre locuitori trecând prin boală anul trecut, conform TheLancet.com, un reputat jurnal de medicină cu filiale în SUA, Marea Britanie şi China.

Originea tulpinii braziliene: în mijlocul unei populaţii cu imunitate

Mai exact, procentul de locuitori din Manaus care au dezvoltat anticorpi împotriva virusului a crescut de la 4,8%, în aprilie, până la 52,5%, în iunie. În octombrie 2020, 78% din populaţia din Manaus a avut COVID-19. Cercetătorii consideră că 67% este pragul la care o populaţie atinge imunitatea de turmă (imunizare pasivă), fără ajutorul unui vaccin (imunizare activă). 

În ciuda faptului că aproape 8 din 10 brazilieni din Manaus au contractat virusul, începând din luna decembrie numărul noilor infectări a început iarăşi să crească în mod alarmant. Numărul internărilor COVID-19 a ajuns la 3.431 în luna ianuarie 2021, în comparaţie cu 552 în luna decembrie a anului trecut, mai arată studiul publicat în „The Lancet”.

Cum au descoperit cercetătorii varianta P1

În încercarea de a afla de ce tot mai mulţi brazilieni se infectează din nou cu SARS-CoV-2, deşi, teoretic, ar fi trebuit să fie imuni, cercetătorii au descoperit retroactiv două mutaţii generice a virusului, pe care le-au denumit P1 şi P2, ambele absente în probele recoltate în intervalul martie-noiembrie 2020, dar prezente în cele din decembrie. Datele au fost de ajuns să îi alarmeze pe cercetătorii NERVTAG din Marea Britanie (n.r. - New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group), care au catalogat mutaţia braziliană drept „variantă îngrijorătoare”, deoarece este chiar mai contagioasă decât tulpina britanică şi se crede că ar putea eluda sistemul imunitar, tocmai deoarece provine dintr-o zonă în care aproape toată populaţia a trecut prin boala COVID-19, scrie „The Guardian”.

Funcţionează sau nu vaccinurile actuale împotriva noilor tulpini?

Mai departe, cercetătorii iau în calcul mai multe scenarii: ori procentul de infectări din Manaus a fost supraestimat, ori pacienţii infectaţi nu au dezvoltat anticorpi într-o proporţie suficient de mare, ori – într-adevăr, varianta cea mai sumbră – mutaţia P1 e rezistentă la anticorpi, ceea ce ar însemna că pentru eradicarea ei este nevoie de un vaccin dedicat acestei tulpini.

„Studii pe celulele T – celulele «deştepte» ale sistemului imun – sugerează că atunci când suntem vaccinaţi cu oricare dintre aceste vaccinuri, noi generăm un răspuns imun complex şi, astfel, chiar dacă ne-am putea reinfecta cu aceste variante nu ne vom îmbolnăvi grav. Celulele T vor recunoaşte mai multe «părţi» ale virusului, nu doar această parte a proteinei Spike care e destul de modificată”, a explicat geneticianul Mircea Iliescu. Potrivit unui studiu de laborator publicat luni în „New England Journal of Medicine”, vaccinul Pfizer-BioNTech este eficient împotriva tulpinii braziliene a virusului SARS-CoV-2. 

Bilanţ COVID: a explodat numărul noilor infectări în România

Un număr de 4.989 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat în ultimele 24 de ore. Tot ieri au fost raportate 93 de decese, iar un număr de 1.126 de persoane erau internate la ATI. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 24.469 de teste RT-PCR şi 11.150 de teste rapide antigen.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

Gabriel Gabriel
9.03.2021, 20:22:41

Bre, dar varianta romaneasca de tulpina cand se fabrica? pai astea isi dau intalnire toate la noi?

-25 (43 voturi)
Ce ar spune Isus
9.03.2021, 20:23:03

Clickbait. Vacinul Pfizer e eficient impotriva acestei tulpini. Daca mergem pe scoala online, biserica online, pacanele online si restaurante takeaway pana se vaccineaza 60% din populatie scapam de pandemie.

+19 (31 voturi)
Camelia Sorescu
9.03.2021, 20:29:58

Mințiți, nu este eficient. E experimental sută la sută. Citat din pagina 19 a prospectului: „Pentru a confirma eficacitatea și siguranța Comirnaty, DAPP trebuie să depună Raportul final al studiului clinic pentru studiul C4591001 randomizat, controlat cu placebo, în regim orb pentru observator Decembrie 2023.” Căutând pe Google „C4591001” veți găsi primul rezultat chiar cu studiul la care se face referire, respectiv „C4591001” și care este în derulare până în 2023. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728 Minciuna are picioare scurte, stimate domn.

-25 (41 voturi)
Iobag Nerfos
9.03.2021, 20:25:53

Toti se inghesuie sa ne sperie cat de periculoasa e tulpina asta, dar de ce nu ne spun si cum a ajuns in Romania?

-19 (27 voturi)
Camelia Sorescu
9.03.2021, 20:27:00

Aproape 1 an de zile nu a existat nicio mutație sau tulpină nouă. Acestea au apărut „ca prin minune” în momentul în care a început campania de vaccinare. O explicație logică la nivel medical în acest sens există dar nimeni nu se preocupă să o mediatizeze. Vaccinarea în masă presupune situația inevitabilă de injectare cu ser și a celor infectați, lucru contraindicat pentru că pot apărea mutații sau complicații. Folosindu-se adițional și seruri făcute de firme diferite și după tehnologicii diferite au apărut mutații diferite, în mod evident. Să mulțumim producătorilor de vaccinuri experimentale așadar, precum Pfizer, care la pagina 19 din Prospect a scris că serul este experimental, fiind menționat negru pe alb că injecția nu are eficiență și nici siguranță, lucru care urmează a se lămuri de abia în luna Decembrie a anului 2023. https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_ro.pdf Citat din pagina 19: „Pentru a confirma eficacitatea și siguranța Comirnaty, DAPP trebuie să depună Raportul final al studiului clinic pentru studiul C4591001 randomizat, controlat cu placebo, în regim orb pentru observator Decembrie 2023.” Căutând pe Google „C4591001” veți găsi primul rezultat https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728 Chiar studiul care urmează ca până în Decembrie 2023 să ne spună cât de sigur și eficace este vaccinul, cel la care se face referire la pagina 19 în prospect, cu numărul „C4591001”.

-15 (29 voturi)

Vezi toate comentariile (58)

Modifică Setările