Societate

articolul anterior articolul urmator

Radioul public se dă în stambă

16
11 Mar 2016 17:38:57
Nicolae Manolescu

Din 23 februarie circulă pe internet (aşa că titlul articolului meu trebuie luat ca o metaforă, devreme ce nu e vorba de tipar!) o listă de semnături provenită de la conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune, care arată cu degetul către o propunere legislativă menită, se spune în scrisoarea aferentă, să aducă atingere culturii radiofonice.

Am citit propunerea legislativă cu pricina, iniţiată de un grup de senatori şi semnată de Georgică Severin, preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului, şi am găsit-o cât se poate de rezonabilă. În fond, se urmăreşte modificarea şi completarea Legii nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi (a) Societăţii Române de Televiziune.

Semnăturile intelectualilor

Ceea ce mi-a atras atenţia este că lista de semnături aflată în circulaţie se referă cu prioritate la atribuţiile în materie de cultură ale Radioului public. Asta mi-a adus aminte că, în vara lui 2013, a fost pusă pe internet şi publicată în câteva reviste o listă prin care aceleiaşi conduceri a Radioului public i se reproşa scoaterea din grila de programe a unor emisiuni culturale, înlocuite cu unele de divertisment.

Lista din 2013 a fost semnată de aproape 1000 de intelectuali din toate domeniile, majoritatea zdrobitoare, neangajaţi în Radio, printre care destule mari personalităţi. Un răspuns din partea conducerii Radioului a venit abia după câteva săptămâni, superficial şi chiar ofensator la adresa semnatarilor, iar lucrurile au rămas ca înainte. Nu peste mult timp, oricum mai puţin decât acela de care avusese nevoie ca să răspundă, directoarea de la Cultural, autoare a mizerabilului răspuns, Oltea-Pârău, a fost înscăunată director şi peste Muzical. (A fost apoi condamnată într-o altă cauză la închisoare cu suspendare, ceea ce n-o va împiedica, se pare, să revină în Radio pe post de consilier.) Aceste detalii nu sunt lipsite de interes pentru cunoaşterea situaţiei instituţiei care protestează astăzi. O situaţie ajunsă, de altfel, sub ochii presei scrise şi ai mass-media.

O recentă dezbatere de televiziune pe temă a rămas în coadă de peşte. Moderatorul n-a ştiut pe cine să invite şi nici ce întrebări să adreseze invitaţilor. I-am sugerat printr-un s.m.s., chiar în timpul primei emisiuni, câteva nume şi probleme. Mai ales că puţini oameni din Radio erau dispuşi să vorbească. Nu s-a mai întâmplat nimic până la sfârşitul lui februarie, când a fost publicat comunicatul de presă al Senatului.

Separarea funcţiilor

O întrebare, întrucâtva retorică, este ce au de reproşat şefii Radioului public propunerii şi, mai ales, de ce o fac prin presiunea listei de semnături. Două sunt modificările principale din propunerea legislativă. Una este introducerea de „criterii şi incompatibilităţi pentru viitorii membri ai consiliului de administraţie”. Aceste criterii completează articolul 19 din Legea nr. 41. Iată-le:

a) prestigiu profesional şi civic;

b) experienţă profesională de minimum 5 ani, în unul din următoarele domenii: mass-media, cultural, economico-financiar sau juridic;

c) experienţă şi capacitate decizională;

d) cunoaşterea legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea SRR, precum şi din domeniul audio-vizualului;

e) cunoaşterea a cel puţin unei limbi de circulaţie internaţională.

A doua modificare constă în separarea funcţiilor de preşedinte al consiliului de administraţie şi, respectiv, a celei de director general, cel de al doilea urmând a fi ales pe bază de concurs de proiecte de management pentru un mandat „bine definit“.

Nu e greu de răspuns la întrebarea de mai sus: şefii Radioului public îşi văd periclitate funcţiile. Nici vorbă de cultură! Nici una din propunerile de modificare a Legii nr. 41 nu limitează capacitatea instituţiei de a difuza veritabile emisiuni de cultură. Când în 2013 au desfiinţat emisiuni de enorm prestigiu şi audienţă, care datau, unele, dinainte de Războiul Mondial şi la care colaboraseră mari scriitori, promiţând a le relua, dar neţinându-se de cuvânt, nu dovedeau nici o fărâmă din acest interes subit redeşteptat faţă de cultură, pe care îl manifestă astăzi. Ce să-i fi apucat aşa, deodată? E cât se poate de limpede ce i-a apucat. Măcar să o fi făcut cu mâna lor, nu apelând la semnătura unor oameni din Radio sau a unor naivi, gata oricând să semneze orice li se pune sub ochi. Am o tristă experienţă în privinţa manipulărilor de acest fel, ca să ştiu ce spun.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Razvan Ionescu
11.03.2016, 19:24:45

Radio România edita, de zeci de ani, o revistă ce se numea Programul radio. Înainte de 1989 costa 50 de bani, o sumă infimă. Această publicaţie a încetat să apară. Ea era citită de destui pensionari care nu utilizează internetul sau care nu ţin neapărat să deschidă calculatorul pentru orice fleac. Îşi notau pe fila fiecărei zile ce emisiuni aveau de ascultat. Revista se găsea la multe chioşcuri de presă. Ceea ce nici Ceauşescu nu a interzis, a dispărut în şmecherocraţie: ea a fost desfiinţată definitiv, după ce fusese în prealabil modernizată,cosmetizată şi împănată cu termeni americăneşti, ca să demonstreze inteligenţa autorilor. Cunosc destui intelectuali care o cumpărau cu regularitate. Altă problemă: după terminarea concursurilor culturale, premiile ajungeau cam greu şi erau cam modeste, faţă de ce se promisese înaintea concursului. A treia problemă: sunt mai mulţi angajaţi-rude în această instituţie...

+8 (10 voturi)
Costea Sorin
11.03.2016, 19:32:51

am ascultat cu preferință radioul public și, pentru mine e de departe cel mai bun și mai divers, exact așa cum ar trebui să fie un radio prin care vrei să rămâi conectat la ceea ce se intampla in jurul tău. nu pot să afirm aceleași lucruri despre posturile comerciale de radio, care excelează deranjant de repetitiv doar la capitolul... muzică, în fine.

+6 (6 voturi)
gyll
11.03.2016, 19:33:56

Din articol am concluzionat că în stambă se dă domnul Manolescu.Rău de tot. Deși mai are unele ”gropi”nu majore Radioul este unul dintre cei mai obiectivi formatori de mass-media. Pentru domnul Manolescu: -de multe ori noaptea,atunci am timpul fizic necesar,ascult Radio Romănia Cultural,iar aproape seară de seară de la ora 23,05 teatru radio la Radio Actualități. PS,pentru domnul Ionescu,programul radio,în conceptul ecologic,îl puteți accesa on line.

+6 (6 voturi)
PETRE GRIGORESCU .
11.03.2016, 19:47:42

Domnule Manolescu, ce bine şi interesant şi Mult mai CINSTIT ar fi fost să „povestiţi” (măcar niţitel mai) PREOCUPAT şi pe şleau despre TOCMAI ceea ce se întîmplă la DVS. în Ogradă ! în PROPRIA orgadnigramă şi fermă a fermă a lighioanelor literar creatoare (sau NU !) de DUPĂ (cei 26 de anişori „sfinţi” !)! Lăsaţi caprele vecinilor, nu vă şade prea bine şi prea miroase a putină, OH ! Brînzele astea ! or fi pe „bani” !?? sau doar pe „interese” !?? DE BURDUF ! Barosane ???

+1 (7 voturi)
catalin toader
11.03.2016, 19:59:49

@* PETRE GRIGORESCU* : Buna intrebare! Nu cred ca vom primi vreun raspuns.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările