Societate

articolul anterior articolul urmator

Raed Arafat, despre criza de locuri la ATI: „Săptămâna viitoare vom creşte la peste 900 de paturi“

5
31 Jul 2020 21:45:28
Autor: Ionuţ Mureşan
Raed Arafat, şeful DSU FOTO Inquam Photos
Raed Arafat, şeful DSU FOTO Inquam Photos

Şeful DSU Raed Arafat a declarat, vineri seară, că un număr de 430 de pacienţi sunt internaţi la Terapie Intensivă, după ce în cursul zilei GCS a raportat 409 pacienţi la ATI. Raed Arafat a dezvăluit că România dispune de aproximativ 840 de paturi de ATI. Cifra nu este una exacta, deoarece aceste paturi sunt dezinfectate ori de câte ori un pacient părăseşte secţia ATI.

„S-a dat o cifră, care nu e de schimbat, cifra de aproximativ 840, care fluctuează, pentru că unele paturi sunt scoase la anumite momente, când cerem raportarea, pentru că sunt în dezinfecţie, sunt în refacere după ce un pacient nu mai este pe acest pat . Dar suntem la în jur de 840 de paturi de Terapie Intensivă. Fără să calculăm tir-urile de Terapie Intensivă şi fără să calculăm paturile pe care vi le-am zis acum. Deci în mod normal, săptămâna viitoare vom creşte la peste 900 de paturi. Deja dacă luăm paturile din tir-uri care deja funcţionează suntem spre 900 şi vom trece de 900. Şi astea sunt paturile destinate COVID. Bineînţeles, mai sunt şi alte paturi, care rezolvă şi alte probleme, care nu sunt COVID”, a spus Raed Arafat la Digi24. 
 
Întrebat câte persoane se află internate la ATI, vineri seara, Raed Arafat a spus 430. El a explicat că de la ultima comunicare a GCS, la ora 13.00, atunci când erau raportate 409 cazuri, numărul pacienţilor a crescut.
 
„Ultima cifră care mi-a venit acum, dacă nu greşesc – am să o verific, pentru că acum a intrat – deci ultima cifră pentru raportul de după-amiază: patruile de Terapie Intensivă acum sunt 853 disponibile, 430 sunt ocupate cu pacienţi COVID pozitiv (erau 409 la raportatea de la prânz – completarea moderatorului). 37 sunt cu pacienţi suspecţi. Atenţie, aveam mai mulţi pacienţi suspecţi. Poate s-au confirmat şi au trecut la confirmaţi”, a spus Arafat. 
 

Managerul de la „Marius Nasta”: Situaţia este îngrijorătoare

1.295 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, după ce 22.767 de teste au fost efectuate în ultimele 24 de ore, potrivit bilanţului anunţat de Grupul de Comunicare Strategică. 39 de pacienţi au murit, cel mai mare număr de decese în 24 de ore de la debutul pandemiei. 409 pacienţi erau la Terapie intensivă, vineri, la ora 13.00.
 
Managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti, Beatrice Mahler, că este îngrijorătoare creşterea accelerată a numărului de cazuri de infectare şi că situaţia din Bucureşti va duce implicit la creşterea numărului de pacienţi care să aibă nevoie de terapie intensivă.
 
Referindu-se la situaţia de la institut, Mahler a spus, la Digi24, că de două săptămâni nu mai este niciun pat liber la ATI şi că dacă unul rămâne liber, în câteva minute se ocupă.
 
„Este îngrijorătoare creşterea numărului de cazuri, cele mai multe sunt concentrate într-o anumită zonă a ţării. Creşterea în Bucureşti va duce cu siguranţă şi la creşterea numărului de pacienţi care vor avea nevoie de asistenţă în ATI. E nevoie de paturi de terapie intensivă, de aparatură, dar şi de resursă umană specializată, care trebuie să fie şi la nivelul asistentelor, nu doar a medicului. Este o situaţie delicata pentru care fiecare trebuie să devenim responsabili. Acum, la <Marius Nasta> – de două săptămâni nu avem paturi de ATI. Când se eliberează un pat, se ocupă în următoarele minute. Sunt pacienţi pe secţie care au nevoie de terapie intensivă şi se face bilanţ în fiecare moment. Pacientul care are cea mai mare nevoie de asistenţă în terapie e admis în terapie, iar cel care este cel mai bine de la ATI se mută pe secţie. E un schimb de pacienţi cu prioritizarea celui care are cea mai mare nevoie”, a declarat Mahler.
 
Managerul Institutului „Marius Nasta” a adăugat că, în condiţiile în care un pacient are nevoie de ATI, iar niciun pacient de acolo nu e suficient de stabil ca să fie admis pe secţie, se ia legătura cu centrul operativ şi se cere transferul în altă unitate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Till Eulenspiegel
31.07.2020, 21:55:03

Paturi pot fi cat de multe, medici specialisti de unde iei?

+1 (1 vot)
Stan Patitu
31.07.2020, 22:09:37

Nu inteleg duplicitatea mesajelor media.........pe de o parte ne recomanda vacante la munte, la mare in delta la bulgari la greci etc etc si pe de cealalta parte ne plangem ca sunt multe cazuri si acum se anunta si paturi libere!! Nu stiu ce este atat de greu de inteles; orice miscare umana propaga virusul, dar probabil ca se merge pe "care rezista bine, care nu asta e"

defu gabi
1.08.2020, 04:50:57

Astia se incurca, frecvent, in propriile minciuni... De aici si mesajele contradictorii de 5 luni incoace din media...

-1 (1 vot)
Nelu Ion
31.07.2020, 23:20:09

arahat mai bine sa ne zici cand ai de gand sa termini cu mascarada

+1 (1 vot)
defu gabi
1.08.2020, 04:47:57

Cand il vor salta, cu catuse, alaturi de ceilalti tzutzeri... Atunci se va termina definitiv mascarada...

Modifică Setările