Raed Arafat, despre noua variantă a coronavirusului: În final, tulpina Omicron va ajunge peste tot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, avertizează că noua tulpină Omicron se va răspândi în toată lumea şi că nu poate fi oprită. El spune că varianta nu este predominantă şi că oamenii ar trebui să se vaccineze pentru că serurile sunt eficiente împotriva variantelor de coronavirus care sunt în prezent în circulaţie.

El a spus că în Europa nu se discută despre închiderea graniţelor, ci doar de restricţii pentru cetăţenii care vin din zonele afectate de noua tulpină.

„Noi, la acest moment, aplicăm regulile pe care se aplică la nivel european. La acest moment nu se discută în Europa de închidere de graniţe, dar se discută de limitare de acces pentru cetăţenii din ţările respective şi persoanele care se repatriază să intre printr-un mecanism mai strict de carantinare”, a afirmat Raed Arafat duminică, precizând că o ţară ca Marea Britanie, care este o insulă, este uşor de închis, lucru care nu se poate aplica Europei.

Şeful DSU a mai adăugat că varianta Omicron se va răspândi în toată lumea şi că autorităţile încearcă să întârzie acest lucru cât mai mult posibil, pentru a găsi soluţii.

„În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii şi cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai uşoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav... Deci astea toate sunt acum lucruri care se analizează de către specialişti, pentru a veni cu concluziile lor în următoarele săptămâni.”

El a subliniat că apariţia unei noi tulpini nu trebuie să oprească oamenii să se vaccineze.

„Vaccinurile sunt funcţionale pe toate tulpinile care au fost până acum. Acum avem o tulpină care nu ştim încă care este impactul ei. Deci n-ai cum să vii să spui păi pentru că a apărut tulpina atsa eu nu mă mai vaccinez. Va dura mult timp ca să ajungă această tulpină predominantă. Şi atunci vaccinul în continuare protejează şi este soluţia pentru a opri următoarele valuri. Să vedem cum ajunge tulpina asta, dacă va deveni predominantă... Poate între timp se vor găsi soluţii tot prin modificarea vaccinurilor”, a mai spus Raed Arafat.

VIDEO

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite