Societate

articolul anterior articolul urmator

Raed Arafat, despre noua variantă a coronavirusului: În final, tulpina Omicron va ajunge peste tot

13
28 Nov 2021 13:36:57
Autor: Lorena Mihăilă
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, avertizează că noua tulpină Omicron se va răspândi în toată lumea şi că nu poate fi oprită. El spune că varianta nu este predominantă şi că oamenii ar trebui să se vaccineze pentru că serurile sunt eficiente împotriva variantelor de coronavirus care sunt în prezent în circulaţie.

El a spus că în Europa nu se discută despre închiderea graniţelor, ci doar de restricţii pentru cetăţenii care vin din zonele afectate de noua tulpină.

„Noi, la acest moment, aplicăm regulile pe care se aplică la nivel european. La acest moment nu se discută în Europa de închidere de graniţe, dar se discută de limitare de acces pentru cetăţenii din ţările respective şi persoanele care se repatriază să intre printr-un mecanism mai strict de carantinare”, a afirmat Raed Arafat duminică, precizând că o ţară ca Marea Britanie, care este o insulă, este uşor de închis, lucru care nu se poate aplica Europei.

Şeful DSU a mai adăugat că varianta Omicron se va răspândi în toată lumea şi că autorităţile încearcă să întârzie acest lucru cât mai mult posibil, pentru a găsi soluţii.
 
„În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii şi cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai uşoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav... Deci astea toate sunt acum lucruri care se analizează de către specialişti, pentru a veni cu concluziile lor în următoarele săptămâni.”
 
El a subliniat că apariţia unei noi tulpini nu trebuie să oprească oamenii să se vaccineze.
 
„Vaccinurile sunt funcţionale pe toate tulpinile care au fost până acum. Acum avem o tulpină care nu ştim încă care este impactul ei. Deci n-ai cum să vii să spui păi pentru că a apărut tulpina atsa eu nu mă mai vaccinez. Va dura mult timp ca să ajungă această tulpină predominantă. Şi atunci vaccinul în continuare protejează şi este soluţia pentru a opri următoarele valuri. Să vedem cum ajunge tulpina asta, dacă va deveni predominantă... Poate între timp se vor găsi soluţii tot prin modificarea vaccinurilor”, a mai spus Raed Arafat.
 
VIDEO
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Alexe Radu
28.11.2021, 13:40:55

Asta-i sotul taiat-imprejur al mamei Omidei ! Sper sa ajunga Omicronul doar in celula puscariei unde meriti sa ajungi !

-8 (14 voturi)
Fahrenheit 451
28.11.2021, 15:20:24

… Arafat, plimbă gâsca, ca și ceilalți de teapa ta!... E ca în povestea cu drobul cu sare! Omul s-a dus în lume spunând că, atunci când va vedea proști mai mari decât nevastă-sa, se va întoarce acasă și... a găsit destui alți proști, încă și mai mari! Niciodată n-am să fiu de acord cu gândirile extreme ale unor indivizi isterici! Dobitoci ipohondri și speriați de umbra lor, exagerează și stresează lumea, fac ca, să le stea oamenilor viața în gât! În primăvară și în vară, atunci când trebuiau luate măsurile împotriva noului val de COVID, anunțat de epidemiologi, ce făceau politicienii? Erau în campanie electorală! Dealtfel, de la alegeri încoace, politicienii o țin într-o continuă campanie electorală! Amintiți-vă cu ce se ocupau politicienii noștri atunci când a apărut virusul Wuhan... Acum suflă și în iaurt, dar așa, cu o gândire din asta paranoică, va ajunge toată lumea la balamuc! Noile medicamente împotriva COVID au fost deja aprobate, altele sunt în curs de aprobare, sunt și alte vaccinuri care sunt deja testate, aflate în faza I de cercetare, acele vaccinuri universale, vaccinuri pan-coronavirus, care ar putea să acopere toate variantele potențiale de coronavirus! Vaccinurile universale ar putea asigura o imunitate continuă, largă și pe termen lung, pentru toate virusurile asemănătoare SARS, indiferent dacă acestea sunt variante COVID care au apărut deja sau vor apărea în viitor! Testele pe oameni au început, iar cercetătorii se așteaptă la primele seturi de date despre imunitate în săptămânile următoare. Acest efort este o nouă abordare, găsind modalități de a învinge familiile de viruși, mai degrabă decât o anumită variant de virus. Și asta este f.important, deoarece experții medicali se tem că, în viitor, ar putea apărea o variantă de COVID mult mai fi mai contagioasă și mult mai mortală. ,,Vestea bună’’ este că, deși coronavirusurile suferă numeroase mutații – așa cum reiese din amenințarea continuă a noilor variante ale SARS-CoV-2 – o fac într-un ritm mult mai lent decât virusurile gripale sezoniere (dar și în cazul gripei sezoniere s-au dezvoltat vaccinuri universale care vor intra în faza I de testare pe oameni, la sfârșitul acestui an – virusul gripei sezoniere suferă, comparativ cu virusul COVID, de patru ori mai multe mutații), asta deoarece coronavirusurile conțin o enzimă de corectare care corectează erorile care apar atunci când se reproduce. Fără acest tip de vaccin universal lumea riscă pandemii recurente!... Dar nu e ca în povestea cu drobul de sare, f. mulți oameni de știință, epidemiologi etc. lucrează la dezvoltarea unui astfel de vaccin pan-COVID, universal. Efortul este colaborativ, implicând alte agenții guvernamentale, mediul academic, industrie ș.a.m.d existând mai multe grupuri de cercetare în întreaga lume care se axează pe dezvoltarea unui vaccin universal.

-20 (24 voturi)
Fahrenheit 451
28.11.2021, 15:30:03

Corectez, ,,faza I de testare'', nu de cercetare!

-21 (23 voturi)
L--- Lara
28.11.2021, 15:49:02

Prostiile pe care le indrugi despre " vaccinurile universale" sunt specifice ignorantilor care se cred specialisti in toate. Vorbim de vaccinuri, pandemie si tratamente, nu de prajitoare de paine. Ai putea macar sa-ti pui intrebarea banala: de ce, pentru gripa sezoniera, nu s-a gasit un vaccin universal? Vaccinul antigripal are efecte doar pe termen limitat ( cat dureaza gripa, cateva luni, ca de aceea i se spune sezoniera) si nu protejeaza decat 50-60% in cel mai bun caz. Nu te intrebi de ce in zeci si zeci de ani nu s-a putut pune la punct un vaccin mai bun ca acesta?

+8 (12 voturi)
Stan Toma
28.11.2021, 15:43:35

Si acum s-a gasit si Isarescu sa puna in circulatie o noua bacnota cand circula si virusul ...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările