Societate

articolul anterior articolul urmator

Raed Arafat explică de ce este necesară măsura închiderii restaurantelor, la interior. Restricţiile din România, mai blânde decât cele din alte ţări

2
7 Mar 2021 13:22:45
Autor: News.ro
Foto Inquam Photos / George Calin
Foto Inquam Photos / George Calin

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că administratorii unor restaurante nu respectă regulile de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2 şi susţine că nu se poate afirma că restaurantele nu sunt surse de infectare, întrucât puţini oameni declară exact unde au fost când se fac anchetele epidemiologice.

Arafat a riterat ideea că autorităţile nu intenţionează să recurgă la ”o închidere totală” a activităţilor însă vor lua la nivel zonal ”măsuri de restricţie temporare care să limiteze creşterea”.

Arafat a riterat ideea că autorităţile nu intenţionează să recurgă la ”o închidere totală” a activităţilor însă vor lua la nivel zonal ”măsuri de restricţie temporare care să limiteze creşterea”.
 
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă afirmă că, având în vedere că oamenii nu declară că nu au respectat regulile când au mers la restaurant, atunci când sunt diagnosticaţi cu COVID-19, nu se poate afirma că sectorul alimentaţiei publice nu este responsabil pentru răspândirea virusului. 
 
”Cei care se îmbolnăvesc niciodată nu vin să ne spună «am fost la restaurant şi nu am respectat regulile». Însă, din păcate, -  şi aici partea de responsabilitate şi a operatorilor economici este una foarte serioasă – din păcate inclusiv ieri seară s-au văzut restaurante şi operatori economici care nu respectă regulile. S-a încercat să se pună regulă că cel care nu respectă se închide timp de două, de patru săptămâni, ca să lase pe ceilalţi care respectă regulile să meargă mai departe, nici asta nu s-a putut la acest moment la nivel legislativ.  Nu putem să spunem că oamenii nu se îmbolnăvesc în restaurante, pentru că totuşi nu avem pe nimeni care vine şi declară unde a fost, dacă a fost în restaurant şi să spună că nu a respectat regulile acolo”, a afirmat Raed Arafat, duminică, într-o intervenţie telefonică la Antena 3. 
 
El a explicat că au fost cazuri în care oamenii nu au mers să stea la masă, să mănânce şi să plece, ci s-au constatat cazuri în care în localuri au fost petreceri. 
 

Raed Arafat a subliniat că restricţiile impuse de România sunt mai puţin dure decât cele din alte ţări.

 
”Dacă comparaţi restricţiile din România cu restricţiile din alte ţări, România totuşi a rămas într-un mod mult mai, să zicem, echilibrat. Noi nu am ajuns la niciun moment să avem închidere totală. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în alte ţări au fost închideri totale timp de patru săptămâni, în Franţa ora de intrare şi de interdicţie a circulaţiei a fost ora 18:00, nu a fost ora 23:00 cum este în România, magazinele din România au rămas deschise. (...) Clar că acest lucru a permis şi creşterile, încet-încet, a cazurilor din nou. Deci nu s-a mers către o închidere totală şi nici nu avem de gând să ajungem la o închidere totală, dar măsuri de restricţie temporare care să limiteze creşterea, care să facă se ajungă la un plafon şi să coboare din nou numărul cazurilor zilnice, asta este foarte important”, a mai declarat şeful DSU. 
 
Întrebat dacă autorităţile iau în calcul măsuri diferenţiate faţă de persoanele care au trecut prin boală, sau pentru cele vaccinate, Arafat a răspuns că ”nu s-a discutat de astfel de abordare” şi că ea ”poate să fie considerată discriminatorie din anumite puncte de vedere”.
 
Raed Arafat a făcut un apel către oameni să se înscrie pentru vaccinare, explicând că doar astfel se poate ajunge la limitarea răspândirii virusului şi va permite relaxarea unor restricţii. 
 
”La acest moment vaccinul este unica soluţie pe care o avem la îndemână şi încurajăm pe toţi care sunt a vârsta de vaccinare să se vaccineze”, a adăugat Arafat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Utilizator Adevărul
7.03.2021, 13:33:58

Comentariu considerat abuziv.

Tomescu Tom
7.03.2021, 15:28:34

Suntem responsabili ... Închidem activitățile economice ! În fond .. de ce nu ??? Vom avea mai mult timp să ne relaxăm .. să ne plimbăm .. să petrecem mai mult timp cu familia ... Așteptăm să treacă pandemia .. Ar fi o vacanța binemeritată ...

-4 (4 voturi)
Modifică Setările