Societate

articolul anterior articolul urmator

Raed Arafat: Noi, din păcate, undeva ne înecăm la mal/ Şeful DSU nu recomandă noi măsuri de relaxare

1
12 Jul 2020 21:26:35
Autor: News.ro
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat Raed Arafat afirmă că nu avem încă o transmitere exponenţială a noului coronavirus în România, chiar dacă trendul este de creştere. Arafat susţine că „am ieşit chiar destul de bine din prima fază” a pandemiei, dar se pare că „undeva ne înecăm la mal”. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă afirmă că recomandă în continuare o monitorizare constantă a tuturor zonelor.

„Acum nu putem vorbi de răspândire exponenţială. În acest moment nu avem. Dacă ajungem la o răspândire exponenţială -  sunt ţări care pe zi au mii de cazuri deja şi acolo într-adevăr este răspândire exponenţială - asta duce automat la ocuparea Terapiei Intensive”,a afirmat Raed Arafat, duminică seară, la Antena 3, comentând cifrele care se înregistrează în România.

Arafat a precizat că „sunt câteva zone în ţară care au presiune asupra lor, nu înseamnă că celelalte vor rămâne fără presiune, e posibil să se schimbe şi acolo”.

„Noi, din păcate, undeva ne înecăm la mal. Adică, noi am luat măsuri, am făcut, am ieşit chiar destul de bine în prima fază şi după care când trebuia încă un pic să respectăm măsurile compensatorii, au început campaniile împotrivă, lumea nu mai credea şi au început presiunile”, a completat Raed Arafat.

Întrebat despre noi măsuri de relaxare, Arafat a explicat că decizia nu-i aparţine, că este un întreg colectiv de specialişti care evaluează situaţia şi face recomandări.

În ceea ce priveşte votul său, Arafat a explicat că nu ar recomanda noi măsuri de relaxare.

„Relaxare la acest moment să recomand eu, nu cred şi nu am cum. Aici nu eu recomand. Cel puţin să întărim măsurile compensatorii, să întărim respectarea lor la acest moment. (...) Niciodată doctorul Arafat singur nu gândeşte la asta, suntem o echipă cel puţin de 20 de persoane. Votul meu este să monitorizăm foarte atent, cel mai probabil să nu mai luăm alte măsuri pentru următoarea perioadă şi să aşteptăm să vedem. Dacă vedem că treaba asta începe să crească, pe alocuri, nu neapărat naţional, ci pe zonele cele mai afectate pot să iei anumite măsuri. Asta este posibil”, a mai declarat Arafat.

Întrebat dacă se gândeşte la închiderea unor judeţe sau a unor oraşe, Afarat a prcizat: ”Şi acum putem încă, dar cu multe semne de întrebare. Dacă nu ne iese legea, va fi greu acest lucru”.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, duminică, 456 de noi cazuri de infectare. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Azzumbo Jo
12.07.2020, 22:19:37

Multi deja si-au relaxat creierul, asa ca vor mai fi cazuri o vreme. Unii dintre genialii care au protestat azi in Piata Victoriei vor fi intubati. Din pacate, nu vor primi si perfuzii cu creier, asa ca, in cazul in care vor scapa de boala, vor fi la fel de inteligenti ca in ziua in care s-au dus l aprotest fara masca.

Modifică Setările