Rafila, mesaj pentru primarul Brăilei: Îi garantez acest lucru, că dacă poartă masca corect, nu se va infecta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / George Călin
Foto Inquam Photos / George Călin

Profesorul Alexandru Rafila îi răspunde primarului municipiului Brăila, care a catalogat drept o „victorie” faptul că în municipiu nu a devenit obligatorie purtarea măştii de protecţie. „Eu îi garantez acest lucru, că dacă poartă masca corect nu se va infecta. Dar acest exemplu trebuie urmat de toată lumea, iar o astfel de independenţă ca să spun aşa (...) cred că nu este potrivită şi pune în pericol sănătatea publică” susţine Rafila.

„Eu îi garantez acest lucru, că dacă poartă masca corect nu se va infecta. Dar acest exemplu trebuie urmat de toată lumea iar o astfel de independenţă ca să spun aşa (...) cred că nu este potrivită şi pune în pericol sănătatea publică, nu putem, ca persoane care reprezintă comunitatea să creăm confuzie şi să transmitem un mesaj diferit de al autorităţilor, nu pentru că sunt liberale sau social democrate, ci pentru că ăsta este mesajul corect” a declarat Alexandru Rafila în emisiunea „În faţa ta“, difuzată sâmbătă de Digi 24.

Rafila a precizat că există foarte multe studii care demonstrează că utilizarea măştii previne transmiterea virusului şi că dacă o persoană infectată, dar asimptomatică, poartă masca, riscul de a răspândi virusul e redus cu 90%, iar dacă şi cei din jur poartă masca, riscul este spre zero în ceea ce priveşte răspândirea virusului. 

„Sunt persoane pe care nu poţi să le convingi. Aşa cum sunt persoane care nu cred în utilitatea vaccinului sunt unii care nu cred în utilitatea măştii” a adăugat profesorul, arătând că cei care nu cred în utilitatea măştii, trebuie să o folosească „în semn de respect faţă de concetăţeni”.

În ceea ce priveşte purtarea măştii în Capitală, Rafila consideră că „ar fi o idee bună” introducerea acestei obligaţii. 

„Cred că ar fi o idee foarte bună pentru că Bucureştiul a devenit, nu aş spune că are aceeaşi problemă cum a avut Suceava, dar cu siguranţă o astfel de măsură poate fi luată. Dar nu cred că măsura în sine e cea mai importantă, cred că important e să ne adaptăm mesajele astfel încât oamenii să simtă nevoia să poarte ei masca în spaţiile publice”, a afirmat Rafila. 

În acest context, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care şi-a a anunţat candidatura din partea PSD la alegerile generale, a precizat că „sprijină cu drag” guvernul liberal cu experienţa sa în ceea ce priveşte gestionarea crizei sanitare.

Alexandru Rafila mai susţine că numărul de peste 700 de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă destinate celor diagnosticaţi cu COVID-19 este „răsunetul” perioadelor cu 3000 de infectări pe zi. 

„Săptămâna viitoare va fi răsunetul acestei săptămâni ceea ce înseamnă că din nou va exista un salt şi în secţiile de terapie intensivă”, a mai arătat Alexandru Rafila.Primarul oraşului Brăila Marian Viorel Dragomir a scris pe Facebook că purtarea măştii nu este obligatorie în oraş şi o poartă cine doreşte. Edilul precizează că masca trebuie purtată doar în pieţe, târguri, faleză, zone de aşteptare pietonale şi în proximitatea şcolii, după ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a decis, luni, ca purtarea măştii de protecţie să devină obligatorie pentru persoanele de peste 5 ani în municipiul Brăila şi în alte 13 sate din judeţ. Acesta a adăugat că unii i-au spus să stea liniştit şi să nu se pună contra curentului, însă primarul le-a replicat „decât o viaţă de slugă, mai bine 4 ani vultur”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite