Societate

articolul anterior articolul urmator

Rafila: Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia de COVID-19

3
18 Jan 2022 12:45:31
Autor: News.ro
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marţi, la o conferinţă la care a participat alături de alţi miniştri de resort din UE, că „sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit pentru a face faţă unei crize precum pandemia de Covid-19. Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă şocul unei situaţii de urgenţă, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate".

„Pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit pentru a face faţă unei crize precum pandemia de Covid-19", a afirmat Alexandru Rafila, în intervenţia avută la conferinţa „Rezilienţa sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană", conform unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

El a explicat că în România a existat o fluctuaţie între măsurile de izolare la începutul pandemiei şi măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val.

Totodată, ministrul Sănătăţii a subliniat că „stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătăţii ar trebui să fie un factor cheie pentru a face faţă crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienţii non-Covid-19".

Conform lui Rafila, principalul factor de rezilienţă al sectorului sănătăţii a fost resursa umană, care a fost pe deplin implicată pentru a face faţă pandemiei. Personalul din sistemul sanitar a făcut eforturi extraordinare, iar colegii noştri sunt demni de toată preţuirea societăţii, a arătat el.

„Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă şocul unei situaţii de urgenţă, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creştere treptată şi pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative şi de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent şi o abordare incluzivă cu toate părţile interesate din domeniul social şi economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce priveşte problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populaţiei ar trebui să fie o prioritate la nivel european", a subliniat el.

În final, Rafila a menţionat că, în opinia sa, „colaborarea şi sprijinul european, asistenţa tehnică din partea ECDC şi Biroul Regional al OMS pentru Europa sunt elemente cheie pentru a face faţă pandemiilor. Guvernul României sprijină o colaborare şi o coordonare europeană mai profundă pentru răspunsurile la criza de sănătate publică".

La conferinţa „Rezilienţa sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană", desfăşurată marţi, au participat miniştri ai Sănătăţii din Uniunea Europeană. Evenimentul a fost organizat de Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene, în format videoconferinţă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

kitty kat
18.01.2022, 13:07:19

Sistemul de sånåtate din RO e corupt si putred. NU e manager de spital så nu fie implicat in licitatii mizerabile. Banii alocati din buget ii terminati intr-o såptåmanå maxim si apoi schelålåiti... NU aveti interes så schimbati nimic cat timp vå merge spaga din stanga si dreapta.

+1 (1 vot)
M Andi
18.01.2022, 13:09:38

Sistemul de sanatate din RO nu a fost conceput. Punct. "Sistemul" e doar rezultatul circumstantelor, nu al unui plan. Asta se vede la orice nivel, prin coruptie, prin lipsa de claritate a procedurilor (care acum e mentinuta intentionat pentru a oferi acoperire celor care vor sa profite), lipsa responsabilitatii si a responsabilizarii celor care ar trebui sa aiba rol de management .... etc.

+1 (1 vot)
muresan anna
18.01.2022, 13:48:47

Serios? Si ati domnit muuulti ani la carma tarii. Sau ati dormit si nu pe bani putini.

Modifică Setările