Rapelul cu AstraZeneca, doar în centrul în care s-a făcut prima doză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar românii care vor să fie imunizaţi cu prima doză din serul AstraZeneca o pot face oriunde fără programare. Cei pentru rapel se vor duce la centrul în care s-au vaccinat prima oară. Imagine: Inquam Photos /Octav Ganea
Doar românii care vor să fie imunizaţi cu prima doză din serul AstraZeneca o pot face oriunde fără programare. Cei pentru rapel se vor duce la centrul în care s-au vaccinat prima oară. Imagine: Inquam Photos /Octav Ganea

Al doilea vaccin cu serul AstraZeneca nu poate fi făcut decât în centrul în care a fost făcut şi primul vaccin. Asta deşi din 15 aprilie orice persoană care optează pentru acest ser poate să se prezinte la oricare dintre centrele din localitatea de domiciliu. Practic, nu există posibilitatea ca cineva care a făcut o doză de vaccin într-un centru aflat la mare distanţă de casă să facă a doua doză în alt centru, mai aproape de reşedinţă.

Preşedintele Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor de Vaccinare (CNCAV), medicul Valeriu Gheorghiţă, spune că se gândeşte să implementeze pe platformă această facilitate. „Sau la posibilitatea ca oamenii care vor a doua doză să anunţe cu 72 de ore înainte la un centru de vaccinare, astfel încât să se poată aloca dozele”, a mai precizat Gheorghiţă.

Medicul a mai arătat că nu poate da un orizont de timp în care se va implementa această facilitate sau se va lua o hotărâre în acest sens.

Asta deşi ieri, de exemplu, în Capitală existau mai multe centre unde era posibilă imunizarea cu serul AstraZeneca fără programare (prima doză sau rapel), în sectoarele 1, 3 şi 5.

„Pentru facilitarea accesului la vaccinare, în centrele în care se administrează vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) şi în care sunt locuri disponibile, va fi permisă vaccinarea persoanelor care optează pentru acest tip de vaccin, prin prezentarea directă la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară înscrierea pe platformă, cu respectarea celorlalte proceduri şi instrucţiuni. Verificaţi disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma naţională de informare cu privire la vaccinare. Prezentaţi-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate. Vaccinarea se va realiza în limita capacităţii de vaccinare a centrului”, se arăta în anunţul CNCAV din data de 15 aprilie. 

Mulţi români au ales „turismul de vaccinare“ de nevoie

De noua facilitate nu pot beneficia şi cei care au ales să se deplaseze în alt judeţ sau în altă localitate pentru a primi prima doză din serul AstraZeneca începând din data de 12 februarie, atunci când au fost administrate primele doze. 142.000 de români s-au programat pentru prima doză chiar din 10 februarie, atunci când s-au ocupat primele sloturi din platforma naţională de vaccinare pentru serul AstraZeneca. La acea vreme, campania de vaccinare era încă în Etapa a II-a, destinată persoanelor vulnerabile şi celor care lucrează în domenii esenţiale.

Aşa se face că mulţi români care voiau să se imunizeze au ales să se deplaseze în altă localitate sau în alt judeţ – oriunde au găsit locuri libere în platforma de vaccinare. În luna februarie, atât compania Pfizer, cât şi AstraZeneca au avut sincope în calendarul de livrare, iar o parte dintre cei care voiau să se vaccineze nu au mai ţinut cont de distanţă, ci de disponibilitatea serului anti-COVID. Mulţi au ales să se vaccineze departe de casă, uneori la centre aflate în alte regiuni ale ţării. Acum tot acolo trebuie să se prezinte şi pentru rapel. 

Încredere foarte scăzută în serul AstraZeneca

Iar autorităţile nu au făcut nimic să schimbe acest lucru, deşi încrederea românilor în vaccinul companiei britanice a scăzut semnificativ. Ieri, conform informaţiilor de pe platforma naţională de vaccinare, erau disponibile 61.397 de doze din serul AstraZeneca la nivel naţional. Ştirile legate de reacţiile adverse severe identificate în câteva zeci de cazuri din peste 30 de milioane de vaccinări cu serul AstraZeneca la nivel mondial i-au făcut pe mulţi să respingă în mod categoric imunizarea cu serul britanic.

Însă, potrivit studiilor, riscul ca o persoană să moară lovită de tren este de 1 la 1 milion, riscul de a muri lovit de fulger este 1 la 100.000, iar cel de deces în urma unui accident rutier este de 1 la 100. Un fumător din 10 riscă să moară de cancer pulmonar dacă fumează un pachet de ţigări pe zi timp de 30 de ani.

Basarabenii cu cetăţenie română dau năvală la vaccinare

Basarabenii care stau în fictiv în România, prin satele de graniţă ale judeţului Botoşani, profită din plin de avantajele cetăţeniei române. Aceştia au luat cu asalt centrele de vaccinare din Botoşani pentru a se imuniza gratuit. 

Este cunoscut faptul că mii de basarabeni stau doar în acte pe teritoriul României, în satele de graniţă ale judeţului Botoşani, tocmai pentru a obţine cetăţenia română şi a beneficia de avantajele acesteia în Uniunea Europeană. Prezenţa lor în statistici a încurcat socotelile şi la alegeri, dar şi la calcularea ratei de infectare în multe comune. În rest, nimeni nu i-a văzut vreodată la faţă în localităţile de domiciliu, cel puţin asta mărturisesc primarii din zonă. Odată cu campania de vaccinare anti-SARS-CoV-2, basarabenii cu buletin românesc şi-au făcut brusc apariţia pentru a se imuniza gratuit. 

„Din 30 de oameni la vaccinare, 20 sunt basarabeni“

Aceştia au luat cu asalt centrul de vaccinare de la Ştefăneşti, o localitate situată chiar la graniţa cu Republica Moldova. Astfel, basarabenii cu buletin românesc se programează pe platformă, trec graniţa, se vaccinează şi pleacă înapoi acasă, peste Prut.

„Ei au buletin de România, au domiciliul pe la Ripiceni, pe la Lunca. Cetăţeni cu drepturi depline. Ei se pot programa pe platformă şi vin să se vaccineze. Până acum sunt peste 100. Din 30 de persoane, cât sunt vaccinate pe zi, în jur de 20 sunt moldoveni”, spune Florin Buţura, primarul din Ştefăneşti. 

Autorităţile sanitare din judeţul Botoşani spun că au luat cunoştinţă de acest fenomen. Basarabenii au o strategie de a nu sta în carantină şi pentru a se vaccina rapid. Ei declară la graniţă că stau în România doar 72 de ore şi că apoi pleacă înapoi.

„Sunt cetăţenii moldoveni care s-au vaccinat pe baza buletinului de identitate. Acum, că ei nu stau în judeţul Botoşani efectiv şi au doar buletinul şi o adresă din judeţul Botoşani, nu putem să le interzicem să se vaccineze. Pe baza documentelor s-au vaccinat în judeţ. Vin la vamă şi spun că nu stau mai mult de 72 de ore. Nu stau în carantină şi în cele 72 de ore se pot vaccina”, spune Monica Adăscăliţei, director DSP Botoşani.

Primarul din Ştefăneşti mărturiseşte că în afară de vaccinare nimeni nu-i vede pe aceşti cetăţeni prin comunele unde domiciliază. Basrabenii s-au imunizat la Ştefăneşti cu vaccinul Pfizer.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite