Societate

articolul anterior articolul urmator

Raport PEW: restricţiile anti-religioase, în creştere. Creştinismul, cea mai persecutată religie

49
25 Oct 2018 11:54:55
Cătălin Sturza

Cel mai recent raport PEW despre starea libertăţii religioase în lume, publicat în această vară, arată că restricţiile anti-religioase sunt în creştere, în toată lumea. Este al doilea an la rând când aceste restricţii continuă să crească, în toate cele 198 de ţări incluse în studiu.

Cea mai persecutată religie de pe mapamond este, din nou, creştinismul – urmat de religia musulmană. Link aici către raportul PEW.

Creştinii sunt persecutaţi în 144 de ţări, musulmanii în 142, iar evreii – în 78 de ţări. Numărul ţărilor în care creştinii sunt persecutaţi a crescut de la 107 la 144 în mai puţin de 10 ani.

28% din ţările de pe planetă au avut niveluri ridicate şi foarte ridicate de restricţii anti-religioase impuse de guvern (în creştere de la 25%, în 2015).

Printre ţările cele mai populate, cu cele mai agresive restricţii anti-religioase, se numără Egiptul, India, Rusia, Indonezia şi Turcia.

În India, creştinii sunt persecutaţi de guvernul naţionalist hindu, care a venit la putere cu promisiunea de a face o Indie „doar pentru hinduşi”. O biserică este arsă sau un cleric este bătut de 10 ori pe săptămână, în medie, în India. Mijloacele de persecuţie variază de la marginalizarea socială şi economică (prin restricţionarea accesului la piaţa muncii, pentru creştini) la hărţuiri şi arestări ale preoţilor şi pastorilor, atacuri armate, jefuirea caselor şi otrăvirea surselor de apă. Link aici către un articol din The Guardian.

În Pakistan, creştinii sunt persecutaţi de grupări islamiste radicale, tolerate şi chiar încurajate de guvern. Discriminarea împotriva creştinilor este instituţionalizată, iar atacurile cu bombă împotriva bisericilor sunt frecvente. Ocupaţiile considerate drept „ruşinoase” sunt rezervate creştinilor, şi mulţi credincioşi sunt supuşi la muncă forţată. Creştinii sunt ucişi frecvent, sub acuzaţia de „blasfemie”, şi în jur de 700 de fete creştine sunt răpite în fiecare an, violate, şi obligate să se convertească la Islam. Link aici către un raport Open Doors.

În Indonezia, creştinii sunt persecutaţi de grupări radicale islamiste, dar şi de sistemul educaţional şi de guvern. În mai 2017, „Ahok”, guvernatorul creştin al capitalei Jakarta, a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru o presupusă blasfemie pe care ar fi rostit-o la adresa Islamului. În mai 2018, o familie de atentatori sinucigaşi a atacat trei biserici din Jakarta. Tatăl a detonat o bombă în faţa unei biserici penticostale; mama şi cele două fiice, de 9 şi 12 ani, au detonat o bombă într-o biserică protestantă, iar cei doi fii au detonat bombe în interiorul unei biserici catolice. Link aici către ştirea de pe CNN.

În China se desfăşoară, în acest moment, o persecuţie intensă, orchestrată de guvernul comunist, împotriva creştinilor – în 2016, peste 1500 de cruci ale unor biserici au fost distruse, câteva zeci de biserici au fost demolate sau demolate, sute de credincioşi au fost arestaţi. În plus, autorităţile au cerut unor biserici să înlocuiască crucea cu steagul roşu, şi icoanele Mântuitorului Hristos cu portrete ale preşedintelui Xi Jinping. Link aici către un articol din „Catholic Herald” despre persecuţia anticreştină din China.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

of of
25.10.2018, 13:25:33

There is No Religion Higher than Truth

-1 (7 voturi)
Radu Mircea
25.10.2018, 14:46:22

# Catalin Sturza Daca ma uit la jelania dvs. despre oropsirea crestinilor observ trei lucruri : 1. Ca pe crestini i-a mincat in koorr sa se instaleze in tari si locuri cu alte religii decit crestinismul . 2. Ca este o alta fata a monezii cu care si blinzii crestini au platit de-a lungul vremii ''' erezii ''' ca totemurile bastinasilor americani pe care i-au vinat fara mila crestineasca fata de semenul lor pina la unu' , cum bine recomanda Cristos . 3. Ca ateii sunt adevaratii fii ai lui Dumnezeu . Ei nu au prigonit pe nimeni , n-au ars pe nimeni , nici macar n-au cerut bani de la altii . Altfel dom' Sturza vad ca va reveniti cam greu dupa suferinta referendumului . In vremea aia ne onorati cu un comentariu - articol in fiecare zi , acum abia de va mai trageti sufletu' o data pe saptamina . Sanatate si virtute !!!! ALAHU AKBAR ... Si n-am cuvinte ..... hi hi hi hi ....

+6 (14 voturi)
DG Gabriel
25.10.2018, 14:32:02

Crestinismul este persecutat in Rusia?? Ce chestie...

+1 (7 voturi)
Sorin Ionascu
25.10.2018, 14:35:04

Li se intoarce ce au facut ei sute de ani. Nu sunt de acord cu persecutiile religioase sau de orice fel, dar nici crestinii nu sunt mereu si nu au fost tot timpul "usa de biserica". Dar as prefera ca trollimea sa sa mai ia o pauza si sa ne mai lase cu trasul spuzei pe turta crestinismului si a BOR.

-1 (7 voturi)
Popa Prostu
25.10.2018, 15:04:19

Culmea ipocriziei Catalin Sturza este ca dupa ce faci un referendum impotriva unei clase sociale pe care il sustii cu forta de propaganda a bisericii proiectata prin functionarii bisericii, preotii bisericii, si toate celelalte institutii bisericesti ca posturile de radio, TV, si diversele comunitati online sa pretinzi ca esti persecutat. Dumneata trebuie sa inveti sa citezi sursele pentru ca ai pretentia ca esti un om educat. Sursele nu se citeaza cu 'un link aici'. Si mai mult, nu se interpreteaza cu concluzia deja trasa. Fanaticii religiosi s-au persecutat unii pe altii de cand lumea: crestinii au persecutat si au starpit de pe fata pamantului intregi comunitati de 'pagani' si de evrei. Musulmanii la fel, etc. Orice religie care a ajuns sa fie intr-o pozitie de putere politica si-a startpit dusmanii, in afara cred de Buddhism. Ce e atat de suprinzator? Crestinii si musulmanii au fost dusmani vechi... desi aceste doua religii au un trunchi comun. Este de-a dreptul amuzant ca doua dintre cele mai mari religii care sunt efectiv doua variante ale aceleiasi povesti cu aceleasi personaje sa se pozitioneze una impotriva alteia. La asta duce fanatismul ideologic. Fie ca este manifestat prin religie sau prin ideologie politica, fanatismul ideologic creeaza colective de oameni care se polarizeaza unul impotriva altuia intr-un raport de putere. Este nesincer sa te plangi atat timp cat crestinismul a fost si inca este partea dominanta la nivel global in aceast colectiv de putere. Mai mult, exista intrinsec in crestinism si in islamism partea de prozeletism religios, care ii impinge pe altii sa adopte comportamente extreme fata de semeni, fata de culturi si fata de regimuri politice. Si apoi dupa ce iti faci o menire din ai calca pe altii pe picioare, si de a le baga pe gat cu forta convingerile tale religioase, ai impresia ca esti persecutat cand aia nu te mai suporta? Ugh. Asta chiar ca este o logica crestineasca. Apoi, dumneata compatimesti persecutia impotriva penticostalilor pe care dintr-o data i-ai luat in brate ca drept crestini, dintr-o data. Ca-ti serveste pledoaria. Pentru ca stim cu totii ca penticostalii printre ortodocsii romani sunt vazuti ca niste deviati, niste dezaxati religiosi, ca niste "sectari" ca sa folosesc termenul asta imbecil promovat cu atata succes de BOR. Apoi pentru ca dumneata ai obiceiul sa scoti lucrurile din context si sa tragi concluzii cu superficialitate cum comentezi ca Rusia cea care are pretentia la a deveni axa dominanta a ortodoxismului in lume este tara cu cele mai mari restrictii de religie in lume? Religia a fost si este o unealta politica, foarte folositoare in mentinerea sau rasturnarea puterii politice. Nimic nu e nou sub soare. Crestinismul nu este intr-o pozitie sa se vaite.

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările