RAPORT România, în faţa celui mai mare deficit de talente. Trei sferturi din angajatori  întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor vacante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii români se confruntă cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodată în ţara noastră. Concluzia se desprinde din cel mai recent studiu ManpowerGroup privind deficitul de talente. Concret, 72% din angajatorii chestionaţi susţin că nu reuşesc să ocupe posturile vacante, situaţia fiind dramatică faţă de anul 2015.

Însă situaţia nu este specifică doar României, cu toate că ţara noastră se plasează pe locul trei din punct de vedere al deficitului de talente, după Japonia (86%) şi Taiwan (73%). În România, deficitul este de 72%, arată studiul citat. În topul angajatorilor care se confruntă cu dificultăţi se regăsesc şi alte patru ţări din regiune: Turcia, Bulgaria, Grecia şi Ungaria.

Deficit de talente fără precedent

„Deficitul de talente raportat de angajatorii români a ajuns la o extindere fără precedent în istoria studiului din România, ponderea celor care întâmpină dificultăţi fiind dublă faţă de media europeană. În contextul unor intenţii de angajare favorabile, care în 2016 / 2017 şi-au atins şi depăşit deja nivelul istoric de optimism, competiţia pentru competenţele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce în ce mai acerbă”, a declarat Corina-Bianca Gonteanu, director strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

Potrivit studiului, cele mai dificil de ocupat posturi sunt cele destinate muncitorilor calificaţi, urmate de muncitori, ingineri şi operatori producţie. Cercetarea mai arată că angajatorilor le este dificil să ocupe posturile de şoferi, personal din hoteluri şi restaurate, cele din vânzări. Spre exemplu, reprezentanţii de vânzări şi managerii sunt dificil de găsit, subliniază studiul citat.

Cu toate că există multe locuri de muncă disponibile în această direcţie, IT-ul este un domeniu din care lipsesc specialiştii, astfel că programatorii, dezvoltatorii şi admnistratorii de sistem sunt şi ei dificil de găsit pe piaţa muncii.

Motivele pentru care nu se ocupă posturile

În opinia angajatorilor, principalul motiv pentru care nu se pot ocupa posturile îl constituie lipsa candidaţilor disponibili, adică numărul redus de candidaţi. Concret, această cauză a fost identificată de 35% din angajatori. În acelaşi timp, 21% susţin că este vorba de lipsa competenţelor specifice rolului, iar 18% menţionează lipsa de experienţă practică.

„În ediţia anterioară (2015), principala cauză identificată de angajatori era lipsa competenţelor specifice rolului (hard skills), menţionate de 48% dintre angajatori, deficitul numeric de candidaţi fiind pe locul 2, menţionat de 37%”, arată studiul citat.

O bună parte îşi extind oferta, 52% oferind beneficii şi avantaje suplimentare candidaţilor, iar 48% oferind pachete salariale mai mari, iar peste jumătate investesc în formarea şi dezvoltarea personalului existent (51%), aproximativ aceeaşi pondere ca media globală (53%) care a evoluat de la 1 din 5 angajatori în 2015, la 1 din 2 în actuala ediţie a studiului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite