RAPORT Ultimii patru ani, 2015-2018, cei mai calzi ani înregistraţi vreodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Ultimii patru ani au fost cei mai calzi înregistraţi vreodată, a anunţat ONU, care vede în acest lucru confirmarea încălzirii globale cauzată niveluri de concentraţie-record a gazelor cu efect de seră în atmosferă.

Potrivit news.ro, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anunţat miercuri că temperatura media la suprafaţa planetei în 2018 a depăşit-o cu aproximativ 1,0° C pe cea din perioada preindustrială (1850-1900).

„Acest an (2018) se clasează drept al patrulea în rândul celor mai calzi care au fost constataţi”, subliniază agenţia specializată a ONU.

„Cu 1,2°C în plus faţăde perioada preindustrială, anul 2016, marcat de influenţa unui puternic Niño, îşi păstrează statutul de anul cel mai cald”, precizează agenţia, referindu-se la un curent ecuatorial cald la Oceanul Pacific. „În 2015-2017, diferenţa temperaturii medii faţă de valorile preindustriale era de 1,1°C”.

Anul 1980 - an de referinţă 

ONU ia ca punct de referinţă anul 1850, data la care au început înregistrări sistematice ale temperaturii.

Însă ”este mult mai important să examinăm evoluţia pe termen lung a temperaturii (...) decât să operăm un clasament între diverşi ani”, a subliniat secretarul general al OMM Petteri Taalas, care a amintit că în ultimii 22 de ani s-au înregistrat 20 cei mai calzi ani înregistraţi vreodată.

„Fenomene meteorologice extreme sau cu un impact puternic au afectat numeroase ţări şi milioane de oameni anul trecut”. ”Comunitatea internaţională trebuie să acorde prioritate absolută reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi măsurilor de adaptare la climă”, a îndemnat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite