Rătăcirile unui miliţian în pusta maghiară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uneori, oameni care par deştepţi pot comite erori impardonabile. Alteori sunt de-a dreptul proşti.

Câtă minte îţi trebuie ca, urmărit de potera din România, să te ascunzi în Ungaria, la 30 de kilometri de Nădlac? Şi să stai acolo mai bine de două săptămâni, până când te găbjeşte cineva?

Ei, bine, o asemenea performanţă a reuşit Dinel Staicu, fost miliţian de duzină pe vremea lui Ceauşescu şi afacerist coţcar după împuşcarea idolului său. Bravul oltean este acuzat de procurori că într-un singur dosar, cel referitor la Transgaz Mediaş, a prejudiciat statul cu aproape 11 milioane de euro.

Până una-alta, într-un alt dosar, privind devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor, Dinel Staicu a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Înainte de a fi însă încarcerat, şi-a schimbat numele în Dinel Nuţu şi a şters-o ca ultimul borfaş. Din acel moment, prinde orbul, scoate-i ochii!

Şi au început pariurile: unde s-o ascunde fostul miliţian? În America de Sud!, au anunţat persoane - mă-nţelegi? - bine informate. În Bolivia!, au strâns cercul saxofoanele mass-media, citind în stele şi dând în bobi. Dinel Staicu, pe urmele lui Che Guevara!, a plusat cocoşeşte un ziar de sport. Îl şi vedeai pe şarlatan căţărându-se pe stâncile Anzilor, cu arma strânsă la piept şi strigând către camarazii săi: Vamos, vamos, companeros! Viva la Revolucion!

La câteva zile după o fugă ruşinoasă ce părea să fie şi sănătoasă, şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, a anunţat că Dinel Staicu ar fi părăsit ţara „cu destinaţia Ungaria şi de acolo mai departe cu avionul". „O să-l prindem şi o să-l aducem în ţară", a promis atunci şeful Poliţiei. După o asemenea informare, te-ai fi aşteptat la orice, numai ca Staicu să se ascundă în Ungaria, nu! Dar a făcut-o, demonstrând o inteligenţă de miliţian tablagiu.

Chiar aşa: de ce nu s-o fi „topit" Dinel Staicu prin America de Sud, precum naziştii după război? Ce l-o fi ţinut atâta timp periculos de aproape de graniţa cu România? Cumva, dorul de ţară? Sau dorinţa de a face anumite reglaje financiare înainte de a dispărea definitiv?

Interesantă alinierea în arest a fugarilor repatriaţi în acest ajun de Paşte: Dinel Staicu - Mihai Necolaiciuc - Nicolae Popa. Iar lângă ei vine, vine, vine Sorin Ovidiu Vîntu, care n-a plecat niciodată, deşi ar fi vrut s-o facă... 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite