Societate

articolul anterior articolul urmator

Specialist în sănătate publică, despre relaxarea restricţiilor: Românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie

45
9 Dec 2021 08:08:48
Autor: News.ro
Razvan Cherecheş FOTO Facebook
Razvan Cherecheş FOTO Facebook

Profesorul Răzvan Cherecheş consideră că măsurile de relaxare a restricţiilor în contextul pandemiei de COVID reprezintă "o abordare nebazată pe niciun fel de dovezi ştiinţifice". El critică şi propunerile ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, privind implementarea certificatului verde COVID.

"Noi avem exact aceeaşi abordare pe care am avut-o şi în vară, respectiv relaxăm acuma, din timp, deşi nu avem niciun motiv. Totul merge pe o abordare pur populistă, nebazată pe niciun fel de dovezi ştiinţifice, urmând ca după sărbători, şi cu deschiderea şcolii, să avem o creştere accelerată. Pentru că, dacă ceva a învăţat guvernul anterior, a fost că nu au plătit, de fapt, au timp suficient până la alegeri, nu au fost arătaţi cu degetul pentru că persoanele care au murit au murit din cauza măsurilor iresponsabile luate de Guvern. Persoanele, oamenii, românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie", a afirmat Răzvan Cherecheş, miercuri seară, la Digi 24. 
 
El consideră că atât persoanele vaccinate, cât şi cele nevaccinate ar trebui să facă un test rapid atunci când participă "la orice fel de adunare" alături de mai multe persoane, recomandând "atât cât se poate" păstrarea distanţei şi asigurarea ventilaţiei spaţiilor. 
 
"Cu siguranţă după sărbători vom avea focare care vor continua să se propage în interior, în comunităţi", a afirmat profesorul. 
 
Referindu-se la propunerile privind implementarea certificatului verde COVID, el este de părere că acesta "a fost transformat într-o glumă".
 
"Creşterea trei săptămâni consecutive... este ca şi cum ai zice: ai dreptul să chemi pompierii, dar când ţi-a luat foc al doilea etaj din casă, dacă arde numai parterul, îmi pare rău, dar nu poţi să chemi pompierii. E ridicol! Adică noi ştim că urmează o creştere, domnul ministru Rafila a anunţat că va veni în ianuarie un val cinci, dar prevenţia pe care o facem noi este să ne asigurăm că putem interveni doar atuncea când situaţia se va agrava. E ca şi cum ai zice nu ai voie să previi cancerul decât după ce ai făcut cancer”, a susţinut Cherecheş.
 
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat sistemul pe care l-a propus privind implementarea certificatului verde doar în anumite perioade, pentru toate activităţile, el argumentând că face aceste propuneri la acest moment în condiţiile în care nivelul de protecţie în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID a scăzut, iar rezultatul testelor antigen rapide nu este unul relevant. El susţine implementarea aşa-numitului certificat "universal", pentru toate tipurile de activităţi atunci când se constată, timp de trei săptămâni, o creştere "susţinută" a numărului de cazuri, indiferent de incidenţă, dar depinzând de trend, şi renunţarea la certificat atunci când incidenţa începe să scadă trei săptămâni consecutiv, până se ajunge la o incidenţă mică, nivelul urmând să fie stabilit de experţii de la Institutul de Sănătate Publică.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

dumitru bogdan
9.12.2021, 08:20:05

Domnule expert, dumneata privești lucrurile strict din perspectiva medicala, dar în discuție sunt mai multi factori, economici sociali, politici. Strângi șurubul, dar trebuie să îl mai și slăbești. Și îl slăbești când cazurile scad. Daca am fi niște ființe care am putea ușor să intrăm sub pământ și să ieșim peste 5 10 ani când covidul va fi dispărut covidul era mai ușor. Și nu mai aveam nevoie de avertizările dumitale.

-20 (34 voturi)
Conductoru'
9.12.2021, 08:43:15

Dom'ne da de unde tot ies profesorii astia, de unde-i scoateti mereu in fata? ca dom' profesor Constantinescu stim ce-a facut, acum dom' profesor Iohanis stim ce face, amandoi ne-au dezamagit, de ce tot alegem profesori cand toata lumea zice ca invatamantu'-i la pamant?

-1 (19 voturi)
sandel62
9.12.2021, 08:45:52

Lasa ca acum se va face curatenia de iarna. Covidul va ajunge acum in sfarsit la tara si guvernul va scapa de o droie de pensionari iar psdeeeeul de o masa numerosa de votanti. Hai Rafila ca poti si mai bine de atat.

0 (14 voturi)
Cristi Lascu
9.12.2021, 08:49:16

Poate ca ar trebui o lege ca si astia care agita apele si incearca mereu sa sadeasca panica intre oameni, sa fie amendati sau la abateri multiple sa fie bagati la puscarie. Chereches ar trebui bagat la puscarie, nu e prima data cand minte si manipuleaza.

-14 (30 voturi)
Saas Abi
9.12.2021, 08:57:34

Impresia mea este ca si-au facut un calcul despre alegeri..caci da numai la voturise gandesc si in plus ei chiar vor sa moara cati mai multi si daca se poate cati mai multi pensionari..chiar cu costuri mai mari in spitale momentan vor avea costuri mai mici apoi...Un calcul cinic

+1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (45)

Modifică Setările