Societate

articolul anterior articolul urmator

Reacţii la Alexandru Vişinescu

100
5 Aug 2013 09:15:28
Andrei Pleşu
Torţionarul Alexandru Vişinescu
Torţionarul Alexandru Vişinescu

Cînd vine vorba despre securitate, românii sunt departe de a avea păreri coerente şi unanime. Unii – mai ales cei din generaţiile mai noi – pornesc de la o solidă bază de ignoranţă. Nu le vine să creadă că dracul a fost chiar atît de negru sau nu pricep de ce n-am protestat în masă.

Nu cred că nu exista internet şi că dreptul de a avea o maşină de scris trebuia recîştigat în fiecare an, la poliţie. Alţii ştiu, dar preferă amnezia. ”Măcar aveam locuri de muncă asigurate, bilet sindical la Călimăneşti şi locuinţă ieftină la bloc.” Alţii sunt patrioţi: ”Securiştii au apărat ţara!” (de unguri, de ruşi, de capitalişti), ”Îşi făceau şi ei meseria!”, ”Toate ţările au servicii secrete”. Nu lipsesc nici firile pravoslavnice: ”Nu toţi erau răi!”, ”Aveau şi ei o familie de întreţinut”. În sfîrşit, există şi ”împăciuitorismul constructiv”: ” Ce-a fost a fost, să privim spre viitor!” Fapt este că ne-am resemnat cu toţii,  pînă la urmă, să trăim umăr la umăr cu foşti ofiţeri şi turnători, ba chiar să-i descoperim bine situaţi în politică sau în afaceri.

Apariţia dezlănţuită a fostului torţionar Vişinescu pe scena publică a radicalizat, întrucîtva, judecata oamenilor. Bietul bătrînel a fost pozat şi filmat în timp ce distribuia pumni şi înjurături ca în vremurile lui cele mai bune. Ei bine, chiar şi pentru naturile mai îngăduitoare, lucrurile au căpătat o întorsătură care putem pentru ca să zicem că nu se mai poate! Aflăm – ca şi cum n-am fi ştiut – că mai sunt şi alţii, nu puţini, asemenea lui Vişinescu: liberi, fără regrete, dacă nu chiar mulţumiţi de ”cariera” lor, recompensaţi de statul nostru sărac, dar democratic, cu pensii grase, incomparabil mai generoase decît acelea de care beneficiază eventualii supravieţuitori ai ”profesionalismului” lor. Şi-au păstrat intacte privilegiile şi sub Iliescu, şi sub Constantinescu şi sub Băsescu. Toţi au avut alte priorităţi decît ”revanşa”. Sau ”au fost învinşi de sistem”, sau au condamnat comunismul din vorbe, fără nici o consecinţă instituţională sau legislativă.

Perplexitatea mea vine însă din altă parte. Vişinescu a devenit, prompt, o sculă electorală.  Bestialitatea lui nu e interesantă în sine, iar problema pedepsei se reduce, în fond, la o belicoasă coreografie politică. ”Cazul” Vişinescu” e folosit ca ingredient picant într-un ghiveci polemic. Cineva se trezeşte scriind un articol intitulat ”Vişinescu şi Băsescu”. Adică înţelegeţi cum stau lucrurile: avem un film în care Băsescu pare că dă un dos de palmă unui copil? Păi exact asta făcea Vişinescu: bătea oameni nevinovaţi! Nu slujea Vişinescu o justiţie criminală? Păi exact asta face Băsescu, ba chiar mai rău: căci el ordonă justiţiei să inventeze vinovăţii şi să aresteze îngeri. Dacă spun că asemenea analogii dovedesc o pierdere isterică a măsurii, o sincopă grosolană a inteligenţei, o să mi se spună – a cîta oară?! - că sunt ”băsist”. Dacă spun că asemenea sofisme partizane îl favorizează pe infractorul Vişinescu, punînd accentul pe interese (sau umori) de partid, de natură să relativizeze criminalitatea faptelor lui, mi se va răspunde că îl apăr pe preşedinte. Dar zic şi eu, parafrazînd un vechi slogan: ”mai bine băsist decît maniac”, mai bine ”băsist” decît doborît de idei fixe, într-un război încăpăţînat şi ridicol cu bunul simţ. Mai bine ”băsist” decît să amestec într-atît borcanele, încît să-l pun pe Adrian Năstase lîngă Maniu şi pe madam Kövesi lîngă Alexandru Drăghici.

Dau o înaltă apreciere vehemenţei principiale cu care un anumit post de televiziune a îmbrăţişat cauza marilor victime ale comunismului, respectiv obligaţia instituţiilor statului de a face, fie şi în ceasul al doisprezecelea, dreptate. Dar recad în perplexitate cînd mă gîndesc la patronul postului cu pricina. N-a decis, irevocabil, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 10 martie 2011, că dumnealui a făcut poliţie politică? N-a fost el, deci, de aceeaşi parte a baricadei cu Vişinescu? Desigur: între a tortura oameni şi a-i turna (chiar cînd îţi sunt rude) există o diferenţă de grad. Dar nu neapărat una de natură. Oricum, în locul celor din studiourile ”indignate”, mi-aş fi apărat şeful cu ceva mai multă subtilitate: de pildă, aş fi lăsat-o mai moale cu ”dreptatea” şi cu securiştii. Prea sare în ochi! Deşi, poate mă înşel. Poate că în loc să fiu perplex, ar trebui să mă înduioşez în faţa modului paradoxal în care se face, în patria noastră, dreptate: cu securitatea pe securitate călcînd!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Vanatorul/d.c.
5.08.2013, 09:31:26

Intr-o logica rezultata din vointa unui electorat indiferent sau suferind de bulimie antenista si cu certe inclinatii spre suicid economico-social colectiv, comunistii, securistii,turnatorii, kominternistii, kulturnicii, adica USL-ul, au ajuns iar la putere..! Toti acesti tradatori de neam si tara isi vor continua grotesca farsa istorica a guvernarii, o bataie de joc in care notorietati ale infamiei politico-financiare precum si gainari mai mici, zdrente umane pesedist-liberale, s-au pus in fruntea cortegiului funerar al decedatelor noastre sperante, indreptand intreaga procesiune catre groapa in care vor fi azvarlite democratia si demnitatea noastra nationala. Practic, ei sunt tortionarii actuali ai intregului popor roman..! Cu o exuberanta caracteristica doar lupilor paduchiosi ce ajung paznici la stana si cu un entuziasm propriu doar alienarii politice dambovitene producatoare de sociopati, toti acesti reprezentanti ai dezmatului minciunii si ai tradarii intereselor nationale ridicate la gradul de virtute pesedisto-liberala, se straduiesc din rasputeri sa ingroape sicriul libertatii si bunastarii, manuind cu certe competente criminale cazmalele faradelegilor, in aplauzele schizofrenice ale unui popor degenerat, care, in mod cert, se va prosterna la picioarele democratiei si bunastarii ingropate, asta insa doar dupa ce acestea vor ajunge in stadiul de moaste. Dar eu, catateanul roman Vanatorul/d.c., ii avertizez pe guvernanti! Sa va fereasca sfantul sa mai cautati alti vinovati pentru samavolniciile pe care le-ati facut si le veti face in continuare, fara doar si poate. Aveti tot ce v-ati dorit. Banii cetatenilor si Puterea. Sunteti direct responsabili si pentru tot ce va urma. Pentru fiecare leu furat si bagat in buzunarele voastre si pentru fiecare lacrima de deznadejde cazuta din ochii unui parinte cu inima franta ca nu are ce pune pe masa copilului lui. Veti plati pentru batjocorirea neamului si pentru fiecare lacrima cazuta din ochii unui batran infometat, bolnav si deznadajuit, caruia i-ati promis marea cu sarea ademenidu-l astfel sa va faca jocurile voastre politice scelerate. Sa nu credeti ca veti scapa a doua oara. Noi nu am uitat ce ati facut pana acum. Si oricum nu v-am iertat. Doar ca inca..nu v-am condamnat. Nu inca pe toti. O vom face. Si vom adauga la netrebniciile anteriore si pe cele care vor urma.Sa nu va indoiti de asta! Si sa nu cereti mila cand veti fi pusi in fata faptelor voastre. Pana atunci, puneti mana si guvernati! Nu va mai impiedica nimeni sa duceti prapadul pana la capat. Si nu uitati..Veti plati..Cu varf si indesat..! Asta-i..!

+15 (41 voturi)
Popescu Ion
5.08.2013, 09:38:53

Domnule Pleșu, ce mult v-a păsat dumneavoastră de victimele comunismului! Cât v-ați zbătut ca să li se facă dreptate, nu-i așa? Dumneavoastră și unul Tismenițki, odrasla unui NKVD-ist, alt mare luptător anticomunist.

-3 (23 voturi)
Utilizator Adevărul
5.08.2013, 09:50:52

Comentariu considerat abuziv.

654815544566
5.08.2013, 09:58:10

Tu ai numai posturi copy+paste? Tu esti Victor Viorele? :))))

-2 (6 voturi)
654815544566
5.08.2013, 09:57:15

In primul rand generatia tanara n-are nici cea mai mica vina pentru ceea ce au tolerat parintii lor. Toata vina apartine populatiei adulte de dupa 90 pentru ca nu s-a mobilizat si a preferat o viata de caine dar linistita in locul unui viitor mai bun pentru copii lor - acum acea generatie isi merita soarta pe deplin, indiferent de suferintele indurate acum. Apoi, aseara vreo 10 minute am deschis pagina antenei3 pentru amuzament... si il auzeam pe ciuvica, chiriac, si vraciul oreste cum se comparau cu victimele tortionarilor. Dupa primelor momente cand ma uitam la niste babuini ce mimau inteligenta - si era amuzant - m-a cuprins un vuiet de furie de neoprit cand vad niste infractori - ciuvica pe parte de santaj, chiriac pentru mita, vraciul oreste pentru inselatorie. Suntem o natie plina de lepre, un cutremur de 8 grade acum e singura noastra scapare si totodata speranta de viitor. Sa rada 70% din populatie si s-o repopulam cu refugiati din alte parti ale lumii, oameni normali in cautarea unui loc de trai normal, fara razboaie sau foamete.

+6 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările