Societate

articolul anterior articolul urmator

Reacţiile adverse severe la vaccinul AstraZeneca, pe cale de a fi descifrate

36
19 Apr 2021 06:12:47
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Reacţiile severe, dar foarte rare, declanşate de vaccinul AstraZeneca seamănă cu o reacţie adversă rară la heparină (un anticoagulant injectabil folosit pentru tratarea trombozei), au concluzionat două studii citate de British Medical Journal (BMJ).

 
Atât persoanele vaccinate cu serul AstraZeneca, cât şi cele care au dezvoltat reacţii adverse la heparină au făcut cheaguri de sânge alături de un nivel neobişnuit de scăzut de trombocite.
 
Reacţia severă la serul AstraZenaca a fost catalogată de cercetători drept „trombocitopenie imunitară trombotică indusă de vaccin”. Din cei peste 20 de milioane de britanici imunizaţi cu AstraZeneca, 79 au manifestat cheaguri de sânge şi un nivel scăzut de trombocite, iar 19 au murit în urma acestor complicaţii. 
 
Cele două studii - efectuate de cercetătorii britanici şi cei norvegieni - arată că în cazul reacţiilor adverse la vaccinul AstraZeneca şi în cele ale pacienţilor despre care se ştia că sunt alergici la heparină există similitudini.
 
Cercetătorii iau în calcul, mai departe, tratamentul cu imunoglobulină intravenoasă şi anticoagulaţi care nu au la bază heparină.
 
Pe de altă parte, primul studiu din lume care a realizat o comparaţie directă între reacţiile imunitare declanşate de vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de companiile Pfizer şi AstraZeneca a descoperit niveluri consistente şi comparabile de anticorpi la persoanele de peste 80 de ani, după inocularea lor cu prima doză a oricăruia dintre cele două seruri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Adrian Foangǎ
19.04.2021, 07:26:25

Astra Zeneca e compromis in Europa si SUA (americanii nici nu vor sa ia vreo deoza, UE a anulat prelungirea contractului). Oricate studii s-ar face, nu se mai poate convinge populatia sa-l foloseasca.

-4 (16 voturi)
Zev Zevescu
19.04.2021, 08:01:42

Eu n-as avea nici o greata sa-l fac, n-am vre-o predispozitie, sangele okay, statistica reactiilor adverse e sub probabilitatea de a te calca avionul. Bineinteles, e chestie de optiune personala.

-1 (13 voturi)
Ludwig
19.04.2021, 08:21:54

Eu am facut astra si inafara de ceva o senzatie de usoara gripa cateva ore nu am avut nmic. Dupa cum se vede la 20 mil de vaccinari, au avut loc 19 decese deci mai putin de 1 la un milion. Si atunci de unde spaima asta? Pai mai degrab afaci soc anafilactic sau hemoragie digestiva de la o banala aspirina. Totul nu este decat un razboi pharma cu spalarea creierelor prostilor condusi de vuvuzele: sosoaca, olivia steer, dan bitman, mugur mihaiescu, etc

+4 (14 voturi)
gyll
19.04.2021, 07:26:51

Aștept cu nerăbdare veștile din Rusia despre efectele adverse ale vaccinului Sputnik, cât și despre eficacitatea sa.

+5 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
19.04.2021, 07:39:38

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările