Rebelii libieni, supăraţi pe NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia susţine că Alianţa reacţionează cu întârziere şi că bombardamentele ei nu sunt eficiente. Liderul Muammar Gaddafi i-a transmis un mesaj preşedintelui american, Barack Obama, după „retragerea“ SUA din agresiunea colonială asupra Libiei.

Opoziţia din Libia i-a reproşat Alianţei Nord-Atlantice lentoarea operaţiunilor aeriene, fapt ce permite forţelor guvernamentale să asedieze oraşul Misrata, aflat în centrul unor lupte dure între cele două părţi în ultimele zile. „NATO ne binecuvântează din când în când cu câte un bombardament ici-colo, dar îi lasă zi de zi pe locuitorii din Misrata să moară. NATO ne-a dezamăgit", a declarat Abdel Fattah Younes, liderul forţelor militare rebele şi fost ministru de Interne al lui Muammar Gaddafi. El a mai declarat că Alianţa reacţionează cu întârziere la informaţiile oferite de rebeli referitor la ţintele ce trebuie bombardate şi nu reuşeşte „să ne ofere ceea ce avem nevoie".

„Dacă NATO nu-şi face treaba bine, vom cere Consiliul Naţional Libian să semnaleze problema la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite", a avertizat generalul Abdel Fattah Younes, adăugând că Alianţa a devenit o problemă pentru rebeli. Supărarea lui Younes a fost declanşată de pierderea controlului asupra portului petrolier Brega şi de luptele grele din ultimele săptămâni din Misrata.  Rebelii libieni nu au niciun motiv de neîncredere în sprijinul pe care-l acordă NATO, a declarat adjunctul comandatului operaţiunilor din Libia, Russell Harding, în replică la acuzaţiile opoziţiei.

Armata e de vină

Contraamiralul Russell Harding a explicat complexitatea operaţiunilor şi a precizat că în acest context este posibil ca în unele zone să fie probleme. „Dar pot să vă asigur că în fiecare oră, zi de zi, suntem atenţi la ce se întâmplă în Libia şi ne asigurăm că protejăm civilii", a declarat Harding.

Ministrul francez de Externe, Alain Juppé, în schimb, a dat vina pe forţele guvernamentale. Raidurile aeriene ale NATO în Libia au de suferit din cauza tacticilor folosite de trupele guvernamentale care se amestecă printre civili. „Am cerut să nu existe victime colaterale printre civili. Din acest motiv, operaţiunile sunt mai dificile", a explicat şeful diplomaţiei franceze. Juppé a mai declarat că va discuta cu liderii NATO chestiunea asediului de la Misrata care „nu mai poate continua, dar situaţia este neclară. Există riscul de a ne împotmoli".

Europenii, pe cont propriu

La 31 martie, NATO a preluat comanda tuturor operaţiunilor militare din Libia, după ce Statele Unite au coordonat primele raiduri aeriene. „Există temeri în SUA că aliaţii europeni nu vor fi capabili să lanseze operaţiuni aeriene şi maritime la intensitatea celor coordonate de americani în primele două săptămâni", a spus Nicholas Burns, fost ambasador american la NATO, citat de „Financial Times". „Pot ei să ofere o replică militară eficientă care să-l oblige pe Gaddafi să se retragă de pe poziţii şi să evite astfel o dezbinare politică în cadrul unei alianţe divizate asupra continuării raidurilor aeriene?", se întreabă Burns, preocupat de prima misiune care nu este dirijată de SUA în cei 62 de ani de existenţă ai Alianţei.

Ajutor de la mercenari belaruşi

Aviaţia libiană primeşte sfaturi pentru a face faţă raidurilor NATO de la sute de mercenari belaruşi, scrie cotidianul rus „Komsomolskaia Pravda", Mercenarii, majoritatea foşti membri ai forţelor de elită, au contracte individuale şi sunt plătiţi cu 3.000 de dolari lunar. Ieri, agenţia oficială JANA a anunţat că Muammar Gaddafi i-a trimis un mesaj preşedintelui Barack Obama, „în urma retragerii americane din cruciada colonială împotriva Libiei".

"NATO ne binecuvântează din când în când cu câte un bombardament ici-colo, dar îi lasă zi de zi pe locuitorii din Misrata să moară. NATO ne-a dezamăgit."
Abdel Fattah Younes
liderul militar al rebelilor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite