Recensământ general al populaţiei în 2021. Ce beneficiu au cetăţenii care îşi completează fişa de recenzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recensământ

Noul recensământ general al populaţiei şi locuinţelor din România va avea loc în perioada iulie – noiembrie 2021, iar în prima parte cetăţenii îşi pot completa singuri, online, formularele de recenzare, potrivit unui proiect legislativ trimis guvernului de Institutul Naţional de Statistică INS).

Cetăţenii care aleg să nu completeze singuri formularele de recenzare, din varii motive vor fi cuprinşi în faza a doua a procesului, când va avea loc recenzarea prin interviuri faţă în faţă a celorcare nu şi-au completat singuri formularele, potrivit proiectului de lege.  

Cetăţenii care îşi vor completa singuri formularele online au însă şi beneficii: vor avea dreptul la o zi liberă din partea angajatorilor.

Proiectul INS prevede şi crearea unui Consiliul de Comunicare şi Transparenţă, care să promoveze recensământul în rândul opiniei publice şi să ”mobilizeze populaţia prin mesaje şi apariţii în mass media”. Consiliul va fi compus de reprezentanţi ai Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, mediul universitar, instituţiilor de presă, ONG-uri şi patronate şi va fi condus de preşedintele Academiei Române, poziţie ocupată acum de Ioan Aurel Pop. 

Recensământul este obligatoriu pentru următoarele categorii de persoane: persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în Români şi pentru persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni. Refuzul de a furniza datele cerute de recenzori este contravenţie şi e sancţionat cu amendă.

Proiectul prevede şi realizarea unui recensământ de probă în cursul anului 2020. Participarea la recensământul de probă a persoanelor este obligatorie. În plus, programele informatice necesare pentru autorecenzarea online a cetăţenilor va fi realizat de INS şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Cum se face autorecenzarea

Fiecare persoană cu reşedinţa obişnuită în România trebuie să se autorecenzeze accesând pe Internet propriul formular individual P, completat deja parţial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole, şi să realizeze, după caz, următoarele modificări sau completări:

a) să modifice informaţii deja completate în formular prin colectarea indirectă din surse administrative care nu corespund cu realitatea;

b) să completeze adresa reşedinţei obişnuite în cazul în care aceasta nu corespunde cu adresa de domiciliu;

c) să completeze răspunsurile la toate întrebările din formularul individual;

d) să completeze răspunsurile la toate întrebările din formularul gospodăriei din care face parte dacă acesta nu a fost completat deja de un alt membru al gospodăriei;

e) să completeze răspunsurile la toate întrebările referitoare la clădirea în care este amplasată locuinţa, în cazul în care răspunsurile la aceste întrebări nu sunt deja completate;

Informaţiile obţinute pe baza declaraţiilor populaţiei înregistrate la recensământ sau preluate din surse administrative nu pot fi utilizate pentru stabilirea unor drepturi şi obligaţii pentru unităţile statistice la care se referă şi nici nu pot servi ca probe în justiţie, mai arată proiectul INS.

 Mai mult, „INS este autorizat, prin prezenta lege, să realizeze colectarea, stocarea, procesarea, analiza şi diseminarea datelor statistice oficiale de recensământ, în vederea asigurării informaţiilor necesare utilizatorilor interni, precum şi a celor ce decurg din prevederile Regulamentului (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008 privind recensământul populaţiei şi locuinţelor şi ale regulamentelor de punere în aplicare aferenterundei 2021 de recensăminte; (2) Prelucrarea datelor individuale de recensământ este necesară în vederea îndeplinirii obligaţiei legale a INS de a furniza Comisiei - Eurostat date finale, validate şi agregate şi metadate, în conformitate cu cerinţele art. 5 din Regulamentului (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008 privind recensământul populaţiei şi locuinţelor şi ale regulamentelor de punere în aplicare aferente rundei 2021 de recensăminte, în calitatea sa de organism responsabil de coordonare a tuturor activităţilor la nivel naţional, în vederea dezvoltării, elaborării şi difuzării statisticilor europene, reprezentând punctul de contact pentru Comisie - Eurostat, cu privire la chestiuni statistice, conform art.14 alin. (1’) din Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale”, se stipulează în proiectul citat. 

Precedentul recensământ general în România a avut loc în 2011. 

   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite