Societate

Recomandări de ţară. Situaţiunea LGBT la început de an

35
31 Jan 2018 13:44:31
Florin Buhuceanu

O serie întreagă de recomandări internaţionale au fost primite de România în această lună, în cadrul procesului Universal Periodic Review al Naţiunilor Unite. Am petrecut o întreagă săptămână la Geneva în întâlniri cu organizaţii internaţionale şi Misiunile Permanente, nota dominantă fiind mai degrabă de perplexitate.

Este greu de înţeles, mai ales pentru statele din UE ori pentru Statele Unite, Canada sau Australia, cum este posibil  ca România sa nu aibă  pe mai departe o Strategie de ţară pentru prevenirea şi combaterea discriminării, una de prevenire HIV/SIDA şi TBC, educaţie pentru sănătate sexuală şi reproductivă în şcolile publice. Mai mult de 20 de recomandări internaţionale privesc tocmai aceste restanţe dureroase, alături de lipsa de progrese în domeniul drepturilor LGBT, care ne califică pentru  reamplasare geografică în Africa mai degrabă. Va înţelege proaspătul guvern instalat la Palatul Victoria să le ia în serios şi să ne ia în serios?

Între timp, mult disputatul posibil-referendum cu privire la reformarea familiei prin redefinire terminologică rămâne o necunoscută. Dezbaterile despre protecţia dreptului la viaţă de familie continuă însă, mai ales în spaţiul social media şi în cel academic. Recent, editura Humanitas a publicat un întreg volum  pe tema dată reunind perspective diferite, uneori de semn opus. ”Iubirea din oglindă” e o iniţiativă necesară pentru a aduce părţile adverse la dialog scutit de patetism moralizator ori accente apăsate de salvaţionism naţional. E reconfortant aproape să citeşti corespondenţa dintre doi intelectuali publici pe tema  homosexualităţii care nu derapează nici un moment în scuze, acuze ori calificări de uz retoric. George Bălan şi Andrei Pleşu refac exerciţiul comunicării sincere şi fără menajamente: normalitatea caldă a dialogului dintre ei ne arată halul de ”comunicare fără comunicare” din care nu reuşim să ne extragem.

George Bălan este un nume important din cultura română pe care dorim să îl recuperăm pe durata Lunii Istoriei LGBT din luna februarie. Cel care debuta în critica muzicală  în 1949, la vârsta de 20 de ani,  şi reuşea să umple până la refuz Ateneul şi Conservatorul din Bucureşti cu o serie întreagă de conferinţe până la părăsirea României în anul 1977, ar fi nimerit în puşcărie datorită legislaţiei draconice antihomosexualitate. Cele trei volume despre istoria culturală a homosexualităţii pe care le-a scris la finele anilor 90 au provocat deruta şi mânia multor edituri româneşti, doar Cartier din Chişinău având curajul a publica primele două volume şi a le distribui pe piaţa de carte de la noi. E datoria noastră să le redăm publicului larg, ele urmând a fi curând accesibile gratuit pe site-ul ACCEPT. Sunt volume ce au rămas  fără precedent, la aproape doua decenii de la scrierea lor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

stotritatisemi
31.01.2018, 14:29:56

"E datoria noastră să le redăm publicului larg" E de datoria publicului sa interzica aceste carti

+7 (15 voturi)
Iulian Arion
31.01.2018, 14:42:58

Actul homosexual nu este un act cultural. Ca atare, nu exista cultura homosexuala.

+14 (16 voturi)
dorin dumitrascu
31.01.2018, 14:47:13

Ceea ce nu stiu oamenii esta ca, dupa ce ne-au bagat pe gat LGBT, adica dupa ce au prostit lumea sa accepte ca bisexual si transsexual e totuna cu homosexual si lesbiana, s-au transformat in LGBTKIAPQ... Asta era acum cateva luni, si eu ziceam ca nu o sa opresca aici...si iata ce vad azi...acum e comunitatea LGBTQQIP2SAA...si iar ca spun ca nu se vor opri pana nu ne vor obliga sa acceptam ca normale TOATE deviatiile sexuale... In SUA si Canada lupta deja pe teren legislativ ca sa impuna noi genuri, nu stiu daca sunteti la curent cu celebrele ZE, ZIE, XE, etc, urmand a fii obligati sa le folosim, altfel riscand acuzatii de discriminare. Si asta e numai inceputul, e pentru transsexuali...restul urmeaza. Stiti ca statul New York, pe langa barbat si femeie, mai recunoaste 31 de "genuri"?

+9 (15 voturi)
MadWolf
31.01.2018, 15:01:39

Atat mai am de zis: propaganda pentru o lume bolnava, dereglata...

+8 (16 voturi)
cornel jurja
31.01.2018, 15:31:04

Nu am înțeles ce drepturi mai vor. Probabil ca este vorba de căsătorie. Sau d adoptiva copiilor. Pai nu văd partidul sau guvernul care sa legifereze ceva contra naturii. Iar daca vor copii sa si-i facă, doar au si ei relații sexuale. In rest nu ii deranjează nimeni cu condiția sa nu se împerechere pe strada precum maidanezii si sa nu facă prozelitismul sau sa oblige heterosexualii prin violenta la relații sexuale.

+8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările