Societate

articolul anterior articolul urmator

Recunoştinţă

8
4 Feb 2022 07:46:12
Dinu Săraru

La împlinirea, surprinzătoare şi pentru mine, a celor nouă decenii de viaţă, onorat de mesaje – nu exagerez, sute – şi de sentimente emoţionante de dragoste, prietenie şi preţuire a bilanţului unei vieţi întregi, dominată de credinţa că gloria aparţine celor ce iubesc mai mult lupta decât succesul, mă găsesc împovărat de datoria firească de a mulţumi recunoscător tuturor celor care s-au gândit la mine în ziua de 30 ianuarie 2022.

Sigur că aş dori să le spun la toţi numele în această tabletă de recunoştinţă, dar nu mă pot opri să nu subliniez clipa de normalitate când, pe uşa casei mele, a intrat, de ziua mea, să-mi aducă personal omagiul său, Ministrul Culturii, într-o vreme când aproape nimeni nu mai are răgazul să întoarcă filele unei cărţi şi să lupte pentru identitatea naţională şi de spirit românească, mărturie hotărâtoare a civilizaţiei care se află în primejdia unui naufragiu. Am fost emoţionat apoi de mărturiile confraţilor mei, scriitori şi actori, pictori şi muzicieni, şi de cele ale preşedinţilor Academiei Române şi Academiei de Ştiinţe ( această acordându-mi şi o medalie aniversară de aur), şi ale unui vechi prieten „consătean oltean”, Guvernatorul, fiu, ca şi mine, de învăţător de ţară şi nepot de Protopop, dascălii de făurire a sufletului ţării noastre întregi.

Recunoştinţă tuturor celor ce au stat lângă mine şi în timpuri bune şi în timpuri grele şi nu s-au dezis niciodată statornic de credinţa mea.

P.S. În bilanţul pe care mi l-am făcut singur, în ipostaza atât de dragă mie de director general al Teatrului Naţional I.L. Caragiale, un telefon de felicitare, dat luni, 31 ianuarie, de la Frankfurt, de către actorul iubit de mine şi de întreaga ţară, Florin Piersic, mi-a amintit că am rămas dator unui vis: să-l conving să revină  pe Prima Scenă a ţării, când el era al Scenei întregi naţionale. Aş fi scris atunci pe frontispiciul Teatrului Naţional, cu litere mari, uriaşe: FLORIN PIERSIC S-A ÎNTORS ACASĂ!

La mulţi ani şi ţie, Florine, care ştii că aş fi fost în stare să scriu pe frontispiciul Teatrului cel Mare, Nava-amiral: „FLORIN PIERSIC S-A ÎNTORS ACASĂ!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Adrian Foanɡă
4.02.2022, 08:18:52

Domnule Dinu, ma lasati si tinerii sa munceasca, mai 'convingeti-i' si pe ei sa vina in teatru sa lucreze. Nu tot pe Florin Piersic sau pe Arsinel. Sunt oameni care se apropie de sfarsitul vietii, nu mai au puterea fizica de a fi pe scena. Arsinel se plangea ca i-a taiat Nicusor Dan o sinecura din cele 5-6 pe cate le avea, si voia sa mai urce pe scena. Asta in conditiile in care a ajuns de urgenta la spital de mai multe ori. Si daca ar mai urca pe scena, ce prestatie mai poate oferi publicului? un actor care nu se poate deplasa nici macar 3 metri, pe care nici gestica nu-l mai ajuta, nici tonalitatea nu-l sprijina, etc. Au fost mari actori, jos palaria, dar epoca lor a apus. Tinerii actori fac foamea jucand prin tot felul de spatii insalubre, in timp ce actorii din vechea garda au si cate 5-6 sinecuri prin teatre.

-10 (20 voturi)
1 Gheorghe
4.02.2022, 20:37:42

Sa ne traiesti Maestre, La Multi Ani! si sa bati suta, ca se poate. Sanatate si liniste sufleteasca iti dorim!

-1 (3 voturi)
Cornel Cazacu
5.02.2022, 20:57:53

https://www.dcnews.ro/scriitorul-dinu-sararu-marele-castigator-la-decernarea-premiilor-fundatiei-nationale-pentru-civilizatie-rurala_855514.html La Mulți Ani !

-1 (1 vot)
scamator
5.02.2022, 22:48:38

cum mai e cu "chipul luminos al activistului de partid"?

+2 (2 voturi)
grigore somoila
9.02.2022, 00:32:19

Si cu pozitia pupicurista fata de raposatul Adrian?

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările