Societate

articolul anterior articolul urmator

Redefinirea termenilor „mamă“ şi „tată“ şi noua tiranie bio-politică

37
25 Feb 2019 15:45:22
Cătălin Sturza

Aşadar, adio termenilor „mamă“ şi „tată“ în şcolile franceze – aceştia sunt „o relicvă a trecutului“; şcolile trebuie „deschise“ în faţa „schimbării realităţii sociale“.

Marea problemă cu această nouă „schimbare a realităţii sociale“ nu ar fi atât asemănarea izbitoare cu limbajul orwellian, şi faptul că ne forţează pe toţi să vorbim şi să gândim într-o neo-limbă (deşi mă întreb câţi vor reuşi să se adapteze acestei dublu-gândiri). Marea problemă cu această schimbare nu ar fi nici faptul că ne aminteşte de alte momente când limbajul, calendarul, tradiţiile şi instituţiile fundamentale au fost artificial şi radical modificate – de exemplu, în timpul Terorii Iacobine, în Franţa; sau în timpul Revoluţiei Bolşevice, în Rusia. Marea problemă nu ar fi nici măcar că acesta este încă un pas spre subminarea instituţiei căsătoriei – ale cărei axe dominante sunt perenitatea, angajamentul pe viaţă; şi faptul că este între un bărbat şi o femeie (şi, într-adevăr, odată ce se prăbuşesc aceste axe, ideea de căsătorie rămâne o formă goală, fără sens).

Marea problemă cu această „nouă schimbare a realităţii sociale“ este aceasta: că ea implică o schimbare a ÎNTREGII GRAMATICI A SOCIETĂŢII. Profesorul John Milbank arăta, nu demult, că a nu este vorba despre justiţie socială sau justiţie tout court aici, ci despre „dorinţa manifestată de o tiranie bio-politică de-a desfiinţa căsătoria şi familia ca instituţii sociale mediatoare fundamentale“. Textura societăţii este dată de căsătoria între un bărbat şi o femeie şi de mediul familial, fenomene care nu sunt (sau nu au fost) inventate şi controlate de stat, ci au pre-existat oricărui stat. A renunţa la această gramatică milenară ar echivala cu „a compromite cel mai profund sens al umanităţii“ şi cu „riscul de a ceda întreaga putere tiraniei pieţei şi a statului“. O tiranie care se alimentează din mituri referitoare fie la ideea unei naturi umane pure, fie la fabricarea unei lumi tehnocratice. E greu să nu observi că această agendă este promovată în mod prioritar în Franţa în plină criză socio-economică, în mijlocul protestelor Vestelor Galbene – de ce ar fi fost o asemenea lege prioritară, în acest moment? Nu întâmplător, noua lege a fost susţinută de La République En Marche, forţa politică majoritară condusă de liderul globalist şi tehnocrat Emmanuel Macron.

Şi în acest sens, redefinirea căsătoriei şi a termenilor „mamă“ şi „tată“ sunt, în fapt, diversiuni – deoarece divizează societatea şi sparg fronturile care ar putea să fie unite din cauza problemelor sistemice ale societăţilor euro-atlantice. Aşa cum observa vizionarul Aldous Huxley în „Minunata lume nouă“ – „Pe măsură ce libertatea economică şi politică se diminuează, libertatea sexuală creşte în compensare“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Herr Hoher
25.02.2019, 16:04:52

Au mai crezut si altii ca pot sa invarteasca lumea pe degete, si nu au invatat nimic din ce au patit. Cum zicea unu mai destept decat noi: Cine nu invata din greselile istoriei risca sa le repete. Hm!

+2 (2 voturi)
A(n)
25.02.2019, 16:21:08

Cătălin Sturza "noua tiranie bio-politică" Romania fiind denumita prima tara francofona, va prelua prima noii termeneni francezi.

-2 (2 voturi)
Iulian Arion
25.02.2019, 16:59:28

Un articol avertisment!

+2 (4 voturi)
Scriptamanent
25.02.2019, 17:22:08

si... ce avertizeaza? Stii cine-i Milbank si fundamentele lui? Stii cu ce ocazie a scris Aldous Huxley textul respectiv, adica in ce context, in ce an, la ce se referea? Sa scoatem din context ne pricepem toti si mai ales trambitasul-ortodox-bloggerist-doctor-aproximativ filolog.

+1 (5 voturi)
A(n)
25.02.2019, 17:29:46

Scriptamanent S "Stii cine-i Milbank si fundamentele lui? Stii cu ce ocazie a scris Aldous Huxley" Pai nici n-am auzit de astia ! Ideea e ca oricine a trait pana acum incepand de 7000 ani de la facerea lumii, invatat de parinti ca provine din 2 parinti normali, de acum inainte va fi invatat ca se trage din eprubete. Dumneavoastra v-ar conveni ca copiii sa va numeasca Nea Scriptamanent in loc de tata si mama ?

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (37)