Redeschiderea şcolilor va da un nou impuls pandemiei. Gheorghiţă: Valul 4 nu s-a terminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valul 4 al pandemiei de COVID-19 care a lovit România nu s-a terminat Foto: Arhivă
Valul 4 al pandemiei de COVID-19 care a lovit România nu s-a terminat Foto: Arhivă

Medicul Valeriu Gheorghiţă a avertizat ieri că numărul cazurilor de COVID va creşte în următoarele săptămâni ca urmare a redeschiderii şcolilor. Acesta atrage atenţia că certificatele verzi obligatorii la locul de muncă sunt esenţiale pentru a nu ne mai expune zilnic la infecţie.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, se aşteaptă la o creştere a ratei de infectare după redeschiderea şcolilor. Acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată şi nu trebuie să credem că acum lucrurile vor sta diferit, a explicat ieri medicul. El a arătat că pe măsură ce interacţiunea şi mobilitatea persoanelor cresc, creşte şi probabilitatea de a fi expuşi la această infecţie. 

„Este evident acest lucru pe măsură ce interacţiunea fizică dintre persoane şi mobilitatea persoanelor creşte, creşte şi expunerea şi probabilitatea de a fi expuşi zilnic la această infecţie şi nu neapărat legat strict de momentul în care copiii sunt la şcoală, cât de toate activităţile conexe, plecatul de acasă, ajungi la şcoală, activităţile de după şcoală, mersul cu transportul în comun, supraaglomerarea, nerespectarea măsurilor, toate vor conduce la creşterea riscului de infectare”, arată Valeriu Gheorghiţă. 

El a menţionat că situaţia epidemiologică devine stabilă în ţara noastră, dar nu suntem la finalul valului 4. 

„Da, ne aşteptăm şi există această supraveghere epidemiologică periodică a numărului de cazuri noi raportate. Tocmai de aceea nu trebuie să rămână la nivel populaţional mesajul că valul 4 în momentul de faţă este în curs de rezolvare. Cred că situaţia epidemiologică tinde să devină stabilă, dar în niciun caz nu este finalul valului 4. Ne-am fi dorit să fie acest lucru, dar ne uităm şi ce se întâmplă în Europa şi vedem deja că în multe alte ţări se înregistrează o creştere a numărului de cazuri, o creştere importantă. Problema este că în ţările cu rată mare de acoperire vaccinală pandemia nu mai are un impact semnificativ, adică nu creşte în acelaşi timp şi numărul de cazuri grave, internările în terapie intensivă şi decese rămân la o valoare stabilă, o valoare redusă”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Ţările vaccinate n-au nevoie de paşaport verde”

Acesta a explicat că rata de vaccinare a scăzut la jumătate într-o săptămână, din două motive: „Eu cred că această scădere de 50% într-o săptămână a ratei de vaccinare, a numărului de persoane noi care au fost vaccinate, are cel puţin două motive: unul, este iarăşi, din păcate, faptul că în percepţia publicului există această ameliorare a situaţiei epidemiologice, care este una reală, dar asta nu trebuie să fie coroborată cu scăderea dorinţei de a ne vaccina pentru că vaccinarea în sine este un gest preventiv, noi nu trebuie să aşteptăm să ne îmbolnăvim ca să ne convingem că trebuie să ne vaccinăm. Deci, asta ar fi o greşeală din punct de vedere al abordării şi al modului în care populaţia se raportează la evoluţia epidemiologică favorabilă”. 

Al doilea motiv, a mai spus coordonatorul, este cu siguranţă legat de faptul că s-a tergiversat foarte mult elaborarea cadrului legislativ, care prevede normele de implementare a certificatului digital la nivel naţional, pe plan intern, aşa cum este reglementat în majoritatea statelor europene. 

„Ţările care au o rată foarte mare de acoperire vaccinală, de peste 90%, nu au nevoie de acest certificat digital pentru că el devine inutil în condiţiile în care aproape toată populaţia este vaccinată. Tocmai ţările care au o rată redusă de acoperire vaccinală au nevoie de implementarea acestui certificat digital tocmai pentru a se menţine un echilibru între situaţia epidemiologică şi riscul de îmbolnăvire şi posibilitatea de participare a persoanelor la anumite activităţi considerate activităţi cu risc suplimentar de infectare faţă de cât el este estimat oricum în populaţia generală”, a precizat Gheorghiţă.

Jurma: „Acum pierdem bătălia pentru valul 5”

La rândul lui, cercetătorul Octavian Jurma spune că numărul mic de infecţii depistate în ultimele zile este rezultatul unei testări reduse, nicidecum a încetinirii pandemiei. „Cifra zile de 8 noiembrie 2021 este 4.737. Astăzi s-au făcut 4.737 de teste RT-PCR în programul naţional. Mai puţin decât se testa RT-PCR doar în Bucureşti acum un an de către stat. Această testare în bătaie de joc a transformat coborârea naturală din această fază, într-o cădere liberă care induce un fals sentiment de siguranţă în populaţie şi permite clasei politice să continue să pretindă că nu există urgenţă sanitară în România”, scrie cercetătorul pe pagina de socializare. 

Chiar şi aşa, adaugă acesta, tot ne aflăm la un nivel peste vârful valului 2: „Numărul de cazuri de săptămâna trecută (1-7 noiembrie 2021) este de 58.851, aproape acelaşi cu cel de acum exact un an din vârful valului 2, când am înregistrat 57.088 cazuri noi în săptămâna 2-8 noiembrie 2020. Din păcate însă, numărul de internări în spitale şi ATI este aproape dublu faţă de aceeaşi săptămână a anului trecut, iar numărul de decese este de aproape patru ori mai mare (2.951 decese săptămâna trecută faţă de 812 decese anul trecut în aceeaşi săptămână). Iar numărul de decese este deja puternic subestimat de câteva săptămâni”. 

Cercetătorul consideră că deschiderea şcolilor este prin definiţie o măsură de relaxare, odată ce au fost închise ca măsura de restricţie: „Dacă bătălia pentru valul 4-Delta a fost pierdută la finalul valului 3-Alpha, acum pierdem bătălia pentru valul 5”, conchide cercetătorul. 

    

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite