Societate

articolul anterior articolul urmator

Reeducarea părinţilor de către comisarii gândirii unice

8
29 Nov 2018 15:08:42
Cătălin Sturza

Mai ţineţi minte Strategia Naţională de Educaţie Parentală din vara aceasta? Aia care propunea reeducarea tuturor părinţilor din România în spiritul viziunii progresiste şi în direcţia „teoriei genului”?

Strategie care ar fi costat 70 de milioane de euro pe an – cam cât două Referendumuri şi o jumătate de Catedrală naţională? Ei bine, ia ghiciţi? Strategia s-a întors – şi mai repede decât credeam.

De unde toată această grabă? Un motiv ar putea fi dedus chiar din articolul de la acest link – UNICEF are deja pregătiţi 800 de „formatori parentali”, adică specialişti care ar urma să ne (re)educe despre cum să ne educăm copiii. Care formatori sunt foarte nerăbdători să intre în acţiune. Mai precis – să se „conecteze” la milioanele de euro puse la dispoziţie de Guvern. Să se „conecteze” alături de UNICEF, un ONG cu sediul central în Cartierul Primăverii – şi cu o agendă care susţine, printre altele, coborârea vârstei consimţământului sexual, „drepturi sexuale radicale” pentru copii, şi legalizarea prostituţiei.

Care e problema de fond cu această educaţie parentală? Problema de fond nu e până la urmă nici aceea că ea ne propune modelul „progresist” ca fiind modelul ideal de educaţie, nici că e un vehicul pentru ideologia extrem de controversată a genului. Problema de fond e aceasta: la fel precum vechii activişti cu sediul în cartierul Primăverii, noii activişti din Primăverii vor să ne impună punctul de vedere unic – care e punctul lor de vedere. Ei cred că părinţii din România nu sunt suficient de deştepţi încât să-şi educe singuri copiii, şi trebuie să vină specialistul – sau activistul – şi să le spună cum să devină părinţi. Ei cred că părinţii sunt nişte analfabeţi – care trebuie prelucraţi şi reeducaţi. Ei cred că viziunea precisă şi îndelung rafinată de 2000 de ani de gândirea creştină este gunoi – şi trebuie grabnic înlocuită cu preceptele experimentale şi utopice ale ideologiei.   

Ce îşi punea Strategia în forma ei din vară? Ea îşi propunea să promoveze „noile ideologii în domeniul protecţiei copilului” şi să elimine „mentalităţile conservatoare”. De asemenea, Strategia arăta că trebuie „regândit un sistem de valori ale familiilor” – documentul decreta ca fiind anacronică opţiunea ataşamentului faţă de „valorile care s-au transmis tradiţional şi pe care le consideră ca fundamentând modele valide de relaţionare intrafamilială”. Strategia mai reclama „stimularea interesului pentru o nouă cultură familială. În forma din vară, cursurile urmau să fie obligatorii pentru părinţi. Unul dintre obiectivele delcarate era reprezentat de „revizuirea stilurilor parentale din perspectiva relaţionării cu copiii şi înlăturării stereotipiilor de gen”. Un alt obiectiv era „promovarea diversităţii” – or, diversitatea se obţine lăsând libere opţiunile diverse şi liber asumate ale oamenilor, nu impunând un model unic ca valid, fie el şi „divers”.

Pe scurt, Strategia împacheta un set de idei, prezumţii şi forme de acţiune care aduceau atingere libertăţii de conştiinţă, libertăţii religioase şi care reprezentau o imixtiune în viaţa privată a individului. Foarte probabil, toate prezumţiile care erau prezentate explicit în forma din vară au rămas implicite în noul document (o diferenţă notabilă e, totuşi, aceea că aceste cursuri nu ar mai fi obligatorii pentru părinţi).  

Horaţiu Pepine ne avertiza că aceste strategii create în laboratoarele ideologice din Primăverii (sau importate în România prin acele laboratoare) ne calcă în picioare libertatea cu o pretenţie de superioritate care nu este deloc evidentă. Şi că o astfel de strategie este un pas important spre un Barnevernet românesc. O ameninţare deloc neglijabilă – eu unul, cel puţin, nu îmi doresc să-i las din nou pe activiştii din Primăverii să ne spună iarăşi ce să credem, cum să gândim, şi cum să ne educăm copiii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Radu Mircea
29.11.2018, 18:08:36

# Catalin Sturza Am sa va dau citeva cifre : Avem asigurat primul loc din Europa la nasteri inainte de 14 ani . Avem cea mai mare incidenta a bolilor cu transmitere sexuala . Avem locul unu la copii nedoriti si abandonati . Bataia este un modus vivendi al romanului traditional . Avem cei mai multi copii lasati in grija bunicilor din Europa . Si dvs. va puneti in poarta cu cei care vor sa va deschida putin mintea , nu sa va invete cum se fac copiii . Uneori chiar ca progresul si invatatura trebuie impus cu forta , mai ales cind prostia este traditionala si 45 % din absolventii de liceu sunt analfabeti functionali dar stiu pe de rost Crezul .

+4 (4 voturi)
Pano
29.11.2018, 21:37:20

Numai un om măcinat de ură nu poate înțelege ”ideologia” de gen.

-1 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
30.11.2018, 07:59:18

Comentariu considerat abuziv.

Paun Al
29.11.2018, 22:32:39

Autorul canta din nou melodia "hotul striga hotii ". Dl Sturza invitatul de onoare al Prefericitului la sfintirea Catedralei , alaturi de "lumea buna " , adeptul dogmelor ortodoxiei ... infiereaza o alta "gandire unica " in opinia sa , articole din Strategia pentru educatia parentala . E democratie si are tot dreptul sa o faca . Dar ca bun crestin , ar trebui sa fie preocupat de " indreptarea pacatelor " adica a articolelor pe care le infiereaza si sa le dea solutii mai bune . Pentru ca daca ne uitam la rezultatele educatiei parentale de pana acum , unde suntem primii la nasteri de minore , la abandonul copiilor , la violenta domestica , la analfabetism functional ... si in top la prostitutie , la boli cu transmisie sexuala ... educatia crestina a abstinentei si a fricii de iad ...nu da rezultate . Ori daca ceva nu da rezultate , nu trebuie incercat altceva ? Ideea este de fapt alta . Orice gandire care ar deschide mintile parintilor , care ar intelege ca lucrurile se pot vedea si altfel decat ii indoctrineaza biserica ... sunt un mare pericol pentru cler ... si pentru capacitatea clerului de a-i tine "sub ascultare ". Cel mai periculos pentru cler este ca oamenii sa vada si altfel lucrurile , decat au fost indoctrinati . Din articol se mai desprinde un aspect ...desconsideratia parintilor , care crede autorul si clerul ...nu ar avea ei discernamantul sa accepte , sau nu , articolele suspecte din strategie, ca si infatuarea ca doar autorul si clerul au inteles pericolul si ii pot salva . Amintesc celor ce nu vor accepta articole , sau formulari din Strategie , ca nu vor pati nimic , nu vor arde in flacarile iadului , daca nu le accepta ...:)))

+2 (4 voturi)
Sorin Ionascu
30.11.2018, 09:21:51

O alta petarda jeg/oasa si manipulativa, ca de obicei. Autorul nu face decat sa critice ceea ce el insusi propovaduieste, si anume promovarea unei ideologii unice care sa fie prezentata oamenilor, in opozitie cu cea unica si irefutabila a bisericii. Incearca sa aduca niste argumente, pe care le distorsioneaza grosier si grosolan, fara nicio rusine, incarcand sa-si sustina teoriile. Daca insa cineva are curiozitatea sa intre pe linkurile respective, sa citeasca si sa inteleaga ce scrie acolo - ceea ce se mai intampla, spre dezamagirea autorului -, atunci constata cu totul altceva. Uite un citat dintr-unul din materiale: "Marriage • Set the legal minimum age for marriage at 18 for all, with or without parental consent. • Exceptions should only be allowed in exceptional circumstances clearly circumscribed by law, and marriage only authorized by a court of law upon the child’s full, free, informed consent, regardless of parents’ views. In any case, the legal minimum age for marriage should never be below 16 years old. Sexual consent • The legal minimum age for sexual consent should neither be too low nor too high and should contain provisions taking due account of limited age difference between the two partners – three years for example. • Laws should avoid criminalizing consensual sexual activity between underage adolescents, taking into consideration the age difference and possible balance of power in determining the validity of consent. • Discriminatory provisions, in particular on the basis of gender and sexual orientation, should be removed." Nu ma chinui sa traduc. Cine poate citi si intelege un minimum de engleza intelege exact. Si vede la fel de exact cat de mincinos si de ticalos e autorul.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările