Regele şi dublarea simbolică a statului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calm şi subtil, civilizat şi temeinic, Casa Regală inoculează alternativa monarhică în dezbaterile şi mai ales în speranţele unei Românii care-şi caută repere.

Aţi observat? Evenimentele publice la care participă membri ai familiei regale - de la Maiestatea Sa şi până la Principele Nicolae, care s-a mutat recent în România - au ajuns să se constituie într-o alternativă cu prestanţă la kitsch-ul manifestărilor organizate de oficiali ai statului. Fie că e vorba de vizite în universităţi şi spitale, concerte caritabile sau decernări de medalii, ştaiful impus de protocolul Casei Regale le impune atitudine pe măsură atât eventualelor gazde, cât şi invitaţilor sau participanţilor ocazionali.

Fără ostentaţie, urmărindu-şi programatic obiectivul de a redeveni o prezenţă firească în societatea românească, Regele şi familia sa reuşesc, încetul cu încetul, să suplinească deficitul de educaţie şi nevoia unei ierarhii a decenţei.

Declanşatorul a fost anul trecut, când Regele a fost omagiat de Parlament la împlinirea a 90 de ani. Discursul de atunci l-a propulsat, aproape incredibil, în topul credibilităţii publice. Între timp, la TVR a apărut o emisiune săptămânală dedicată familiei regale, iar Principele Nicolae, al treilea în ordinea succesiunii la tron, s-a stabilit în România.

Aceste întâmplări, picături într-un ocean de scârbă şi conflicte televizate, ar putea avea efecte nebănuite în politică. Dovadă stau declaraţiile recente ale celor mai importanţi lideri liberali, Crin Antonescu şi Călin Popescu- Tăriceanu, care au repus în discuţie monarhia ca formă de guvernământ potrivită pentru România.

Pe dedesubt, situaţia evoluează mai repede decât ne aşteptăm, din moment ce Armata îl decorează pe Rege în cadru oficial, girând astfel o dublare simbolică a statului.

Bineînţeles că „lipirea" coaliţiei de la guvernare de imaginea Regelui face parte din jocul anti-Băsescu, însă, aşa cum ne învaţă proverbul, socoteala de acasă s-ar putea să fie cu totul alta în târg, iar bulgărele, odată lansat pe dealul mediatic, să se transforme în cu totul altceva decât îşi doresc capii USL. Până una-alta, românii văd, tot mai frecvent, în reuniuni particulare sau în transmisii directe, că se poate şi altfel, că în preajma cuiva care emană distincţie şi respect, scandalagiii amuţesc.

P.S. La mulţi ani, Maiestatea Voastră!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite