Societate

articolul anterior articolul urmator

Regina a murit. Trăiască Regina

13
3 Aug 2016 10:43:11
Inscop Research

Venită pe fondul unei relative acalmii a agendei mediatice, trecerea în nefiinţă a Reginei Ana şi-a amplificat considerabil forţa de şoc.  Tragica veste a emoţionat o ţară întreagă, iar Casa Regală a României a revenit brusc în prim-plan. Cu ce efecte, ne-o vor spune sondajele viitoare. Este însă important să reţinem că moartea Reginei Ana survine într-un context relativ delicat pentru Casa Regală.

 

Bucureşti. Zi toridă de vară. Totul pare amorţit, în arşiţa cumplită a începutului de august. Până şi breaking news-urile îşi găsesc cu greu suflul...

Orele prânzului aduc însă cu ele o veste care întrerupe violent somnolenţa naţiei: Majestatea Sa Regina Ana a murit.

Imediat, atenţia întregii mass-media se concentrează asupra tristului eveniment. Curg mesajele de condoleanţe şi pe piaţă apare ştirea că 13 august, când Regina Ana ar urma să fie înmormântată, va fi declarată zi de doliu naţional.

....................................................................................................................................................

Venită pe fondul unei relative acalmii a agendei mediatice, trecerea în nefiinţă a Reginei Ana şi-a amplificat considerabil forţa de şoc.  Tragica veste a emoţionat o ţară întreagă, iar Casa Regală a României a revenit brusc în prim-plan.

Cu ce efecte, ne-o vor spune sondajele viitoare. Este însă important să reţinem că moartea Reginei Ana survine într-un context relativ delicat pentru Casa Regală.

Începutul lui 2016 a debutat pentru Casa Regală sub auspiciile îngrijorătoare ale ştirilor legate de înrăutăţirea stării de sănătate a Regelui Mihai, urmate de desemnarea Principesei Margareta drept Custode al Coroanei. Or, aşa cum am putut observa ca urmare a sondajului efectuat de INSCOP în luna martie, românii aveau opinii împărţite despre acest transfer de atribuţii.  Întrebaţi ce părere au despre Principesa Margareta în calitate de Custode al Coroanei Regale a României, aproape 40% dintre cei chestionaţi în luna martie declarau că au o părere bună (33,6%) şi foarte bună (6,1%). 38,8% dintre respondenţi aveau o părere nici bună, nici proastă, 10,4% proastă, iar 3% foarte proastă, în timp ce 8,1% nu ştiau sau nu răspundeau.

Aceste rezultate nu erau în fond surprinzătoare având în vedere că profilul public al Principesei era departe, cel puţin la acel moment, de statura Regelui Mihai, al carui nume a fost sinonim ani de-a rândul cu Casa Regală a României.

Fără îndoială însă că desemnarea Principesei Margareta drept Custode al Coroanei avea un potenţial pozitiv semnificativ.  Iar o parte a acestui potenţial începuse deja să consolideze capitalul de imagine al Casei Regale, despre care aproape 45% dintre români aveau o părere bună şi foarte bună în martie 2016 (faţă de  42,9% în septembrie 2015). Emoţia generată de problemele de sănătate ale Regelui Mihai şi apoi de oficializarea poziţiei Principesei Margareta drept Custode al Coroanei reuşise cel puţin parţial să facă uitate scandalurile care afectaseră anul trecut imaginea Casei Regale.

De la acel moment însă, Casa Regală şi Principesa Margareta au intrat într-un relativ con de umbră pe fondul contextului electoral intern şi a crizelor care s-au succedat în din plan extern. Or, această absenţă din prim-plan nu era în niciun caz propice consolidării profilului public al Principesei şi revigorării imaginii Casei Regale.

Fără îndoială, trecerea în nefiinţă a Reginei Ana loveşte dureros Casa Regală a României. Însă, în acest eveniment tragic, există şi un sâmbure de speranţă pentru viitor.

Fiindcă, iertat fie-ne cinismul, acest trist moment împinge Casa Regală în lumina reflectorelor. Organizate în premieră în România după aproape 80 de ani, funeraliile regale vor ocupa fără îndoială, cel puţin pentru următoarele săptămâni, un loc central pe agenda mass-media, consolidând valul de emoţie publică pozitivă. Şi depinde doar de Alteţa Sa Regală Custodele Coroanei să capitalizeze cât mai mult din această insurgenţă emoţională...

Regina a murit. Trăiască Regina!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Ionescu Alin
3.08.2016, 11:22:08

Comentariu considerat abuziv.

Mihai Popescu
3.08.2016, 11:38:59

D-na Ana nu era cetatean roman, nu vorbea limba romana, nu a depus ea sau Mihai juramintul de credinta, nu a locuit in Romanica dar este declarata regina tarii care este republica. Tare ciudat. Cred ca suntem singura tara din lume cu asemenea capete incoronate.

+8 (12 voturi)
Radu Mircea
3.08.2016, 12:27:09

# Mihai Popescu Mai adauga Popescule ca nici macar n-a calcat in Romania ( a carei regina o lauda astia ca ar fi ) vreo 65 de ani de cind s-a casatorit cu Mihai care tocmai renuntase la orice pretentie pentru el si urmasii lui .

+6 (10 voturi)
Crina Mate
3.08.2016, 12:35:09

Perpetuam cultul personalitatii !! Nu ne-am saturat de epoca Ceausescu...L-am venerat pe Iliescu...Il veneram pe Mihai, colateral pe Ana...Fara sa intelegem ca si ei sunt doar oameni ca si noi...Faptul ca descind din familii regale,princiare sau de care or fi, nu ii face cu nimic mai buni decat noi...Suntem un popor complexat, fara personalitate...de asta avem atat de mare nevoie de personalitati pe care sa le ridicam pe piedestale !!

+6 (12 voturi)
Ionescu Alin
3.08.2016, 12:36:04

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (13)