Regizorul Cristi Puiu: „Am copilărit cu serialul Columbo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În trenciul detectivului Columbo
În trenciul detectivului Columbo

Actorul american Peter Falk, care a încetat din viaţă la 83 de ani, este regretat unanim de oamenii de film, care şi-l amintesc din serialul TV, dar şi din peliculele lui Cassavetes. Interpretul celebrului detectiv Columbo din serialul TV omonim a murit, joi seară, la reşedinţa sa din Beverly Hills. Actorul suferea de mai mulţi ani de teribila maladie Alzheimer.

Dispariţia marelui actor american, născut la New York în 1927, într-o familie de origine evreiască, este deplânsă de întreaga lume cinematografică, inclusiv de oamenii de specialitate din România. În acelaşi timp, personajul locotenentului de poliţie Columbo  este unul dintre cele mai memorabile şi mai populare create vreodată în istoria televiziunii, încât mulţi oameni - inclusiv din România - îl cunosc şi s-au bucurat, de-a lungul anilor, de sclipitoarele sale „investigaţii", chiar dacă, întrebaţi fiind, n-ar fi ştiut să spună numele interpretului său. Puţini ştiu, dar episodul 1 al seriei, „Murder by the Book", a fost regizat, în 1971, de însuşi Steven Spielberg, aflat la început de drum.

Alături de Ben Gazzara (dreapta), în „Husbands“ 



Pe de altă parte, Peter Falk a avut o carieră bogată şi îndelungată şi în filmul de cinema (cu totul, şi în televiziune şi pentru marele ecran, cariera sa cuprinde peste 100 de roluri). Aici, se detaşează cele două roluri principale din filmele legendarului regizor John Cassavetes, „Husbands" (1970) şi „A Woman Under the Influence" (1974), precum şi cel din „Der Himmel über Berlin" / „Wings of Desire" (1987) al lui Wim Wenders; sunt filme de o cu totul altă factură, obiect de „cult" printre amatorii cinemaului de artă, ceea ce face ca Peter Falk să fie apreciat şi regretat acum atât de marele public, cât şi de specialiştii în arta filmului, situaţie mai rară.

Alături de Ben Gazzara (dreapta), în „Husbands“

Alături de Gena Rowlands, în „A Woman Under the Influence“



Nu trebuie uitat că serialul american „Columbo" este unul dintre cele care au fost difuzate de televiziunea română în anii „paradisiaci" ai erei Ceauşescu - anii '70 -, astfel încât a fost văzut, în acea vreme, de milioane de oameni. Nu a fost unicul (Kojak, Mannix sau Sfântul sunt alte personaje populare la acea vreme), dar este singurul a cărui popularitate s-a păstrat în timp, episoadele cu Columbo fiind difuzate şi vizionate şi după 1989.

„Un mare actor"

Situaţia este explicată de regizorul român Corneliu Porumboiu, care recunoaşte că îi plăcea foarte mult Columbo: „Avea o tipologie mai specială, era un soi de nişă la gen. Pleca de la aspectul fizic şi de la faptul că nu folosea arma niciodată. Totul la el era bazat pe logică, demonstraţiile lui foloseau admirabil logica. Apoi felul în care relaţiona cu personajele: mai întâi era supus, umil...". Regizorul aminteşte că Peter Falk era cu totul alt actor în filmele lui Cassavetes, ceea ce ne arată că vorbim de „un actor mare".

Regizorul Cristi Puiu este un admirator declarat al lui Cassavetes, prin urmare şi al partiturilor singulare ale lui Peter Falk din cele două filme: „Am copilărit cu Columbo, iar în momentul în care am văzut filmele lui Cassavetes am avut o mare surpriză. Regizorul Cassavetes şi actorul Peter Falk se regăseau pe un teren comun, funcţiona un fel de chimie. Toţi trei erau americani cu un profil foarte definit - mă refer aici la Cassavetes, grec, Peter Falk, evreu, şi Ben Gazzara, din «Husbands», italian. Din câte ştiu, ei s-au contrat de multe ori pe parcursul filmărilor". În opinia lui Puiu, Peter Falk nu a fost niciodată un actor al sistemului hollywoodian, iar rolul Nick Longhetti din „A Woman Under the Influence" îl face să poată spune cu mâna pe inimă că „Peter Falk era un mare actor".

"Era un tip inteligent, care nu complexa deloc fizic, cu veşnicul lui trenci şifonat."
Irina Margareta Nistor
critic de film

"Peter Falk era un actor cu viziune şi personalitate, exact ceea ce avea nevoie Cassavetes."
Cristi Puiu
regizor

"Columbo nu folosea arma niciodată. Demonstraţiile lui utilizau admirabil logica."
Corneliu Porumboiu
regizor

Ultimul episod pentru detectivul Columbo

Când a apărut primul episod cu Columbo, la televiziunea încă alb-negru, din România (una dintre cele 35 de ţări în care a fost difuzat de la început) toată lumea se întreba ce se ascunde în spatele acestui nume ciudat. Foarte repede publicul l-a descoperit şi îndrăgit pe Peter Falk, locotenentul de sâmbătă seara (când se programau poliţistele gen „Mannix", „Kojak" sau „Sfântul") pentru că era un tip inteligent, care nu complexa deloc fizic, cu veşnicul lui trenci şifonat (proprietate personală, precum ultracomentata rochie a lui Marilyn Monroe, din „7 ani de căsnicie"), cu ochiul de sticlă, care-i dădea ceva mister şi cu decapotabila, cam rablagită, pe care cenzura n-a obser­­vat-o, pentru că altfel, probabil că ar fi căzut la viză. 

Alături de Gena Rowlands, în „A Woman Under the Influence“

Peter Falk, în 1965 Foto: guliver getty images



Spre deosebire de alte producţii de acest gen, care n-au supravieţuit mai mult de câţiva ani, episoadele cu Columbo s-au turnat din 1971 până în 1973, cu scenarii predate cu doar două zile înainte, filmate într-un ritm infernal şi salvate de la diverse inadvertenţe de chiar protagonistul, despre care se zvonea că ar fi câştigat un sfert de milion de dolari per prestaţie. 

Iniţial, rolul trebuia să-l interpreteze Bing Crosby, care spre norocul tuturor, l-a refuzat, că-i încurca programul partidelor de golf. Va rămâne în memoria spectatorilor de foarte multe generaţii cu trabucul lui nelipsit, cu politeţea excesivă şi de-a dreptul enervantă, mai cu seamă pentru suspecţii, pentru care atunci când ziceau hop, că au scăpat, se întorcea de parcă ar fi uitat ceva, cu nevasta pe care o pomeneşte mai tot timpul, transformând-o într-un personaj invizibil, cu lipsa prenumelui, iar mai apoi, din interviuri, cu enorma iubire pentru pisici şi cu tristeţea unui Alzheimer, la fel de nedrept ca şi cel al preşedintelui american, fost actor, Ronald Reagan.

Peter Falk, în 1965 Foto: guliver getty images

68 de episoade au fost turnate, între 1971 şi 2003, cu popularul detectiv Columbo.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite