Reîncepe exodul românilor? Mai mult de 1% din populaţia ţării s-a mutat în străinătate în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
newmoney

În fiecare an, aproximativ 1% din populaţia României ia decizia de a se muta într-o altă ţară. Iar tendinţa migraţiei internaţionale se accentuează, în ciuda faptului că salariile din România au început să crească, iar rata şomajului a ajuns la minime istorice, de circa 5%. Ce îi determină pe români să în­­groaşe în continuare rândurile celor peste trei milioane de locuitori care s-au „evaporat“ din statistici în ultimele decenii?

Aproape 210.000 de persoane au emigrat din România anul trecut, echivalentul a 1,1% din populaţia rezidentă a ţării, de aproape 19,8 milioane de locuitori, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică şi calculelor NewMoney. Este cel mai mare val de emigrare de după 2010, în ciuda faptului că, cel puţin în ultimii ani, economia României a bifat creşteri importante, iar, în tandem, şi salariile anga­jaţilor români au reuşit să înregistreze plusuri. Salariul mediu net din România a ajuns în luna august, cea mai recentă perioadă pentru care există informaţii, la 2.364 de lei, în creş­tere cu circa 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, românii continuă să se uite cu interes către opţiunea emigrării într-o ţară în care salariile sunt mai mari sau condi­ţiile sociale sunt mai bune – de la sistemul de sănătate până la infrastructura de transport.

Citeşte continuarea pe newmoney.ro 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite