Republica de la Iaşi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

«Preşedinte» al Republicii de la Iaşi este primarul PSD-ist Gheorghe Nichita.

Tuturor politicienilor corupţi, milionarilor de carton, celor care fac afaceri dubioase îmi permit să le dau un sfat. Nu trebuie să-şi mai ascundă firmele prin Cipru sau prin Caraibe, nu-i nevoie să mai plătească sute de şpăgi ca să fenteze legile româneşti. Acum o pot face, fără probleme, în dulcele târg al Ieşilor. Dacă intră, evident, în cârdăşie cu potentaţii zilei!

Dovadă că aşa stau lucrurile stă proiectul Palas, un tun imobiliar de aproape un miliard de euro, tras de două personaje care au transformat Capitala Moldovei într-un stat în stat. „Preşedinte" al Republicii de la Iaşi este primarul PSD-ist Gheorghe Nichita, fost turnător la Securitate, actualmente baron local.  „Prim-ministru" este junele întreprinzător Iulian Dascălu, fost karateka luat de crescut de nişte securişti, pe care presa l-a alintat, simplu, „regele mall-urilor".

La sfârşitul anului 2004, în ultima şedinţă de Consiliu Local, proaspăt alesul edil supunea la vot, între două cupe de şampanie, un act de asociere între Primăria Iaşi şi firma Iulius Group. Obiectul contractului: construirea unui complex rezidenţial şi comercial în centrul oraşului, pe un teren de 12 hectare, situat în spatele Palatului Culturii. Perioada contractului: 49 de ani. Întrucât zona se afla în patrimoniul public, iar acesta nu poate fi închiriat sau concesionat fără licitaţie, s-a recurs la un şiretlic. Astfel, terenul a fost trecut mai întâi din domeniul public în cel privat al municipalităţii.

A urmat o sarabandă de ilegalităţi: deşi jumătate din suprafaţă figura ca fiind a Consiliului Judeţean, primarul a declarat în fals că aparţine Consiliului Local; terenul a fost apoi subevaluat la 50 de euro pe metru pătrat, în condiţiile în care preţul pe piaţă era de cel puţin 20 de ori mai mare; şantierul ridicat peste ruinele Curţii Domneşti a început fără întocmirea unui PUZ pentru construcţii protejate; ulterior, obiectivele proiectului au fost înstrăinate către terţe persoane, printre care şi deputatul PNL-ist Relu Fenechiu ş.a.m.d.

În 2010, a venit însă o sentinţă definitivă şi irevocabilă, pronunţată de Curtea de Apel Oradea, prin care Palasul era declarat ilegal. Principala motivaţie a instanţei era tocmai trecerea terenului din domeniul public în cel privat al municipalităţii. Între timp, terenul a fost readus la stadiul iniţial, printr-o hotărâre de Consiliu Local din 2011 şi una de Guvern din 2012. Zilele trecute, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de revizuire a verdictului de acum doi ani. În concluzie, lucrările trebuiau oprite, ca la orice construcţie ilegală de pe domeniul public.

Ce credeţi că s-a întâmplat? Nimic! Nichita a fost scos de sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, dar nu pentru nevinovăţie, ci pentru că DNA a ţinut dosarul până când fapta s-a prescris. Iar Dascălu continuă să construiască, netulburat, anunţând iminenta inaugurare a complexului imobiliar. Morala: în Republica de la Iaşi se aplică alte legi decât în restul României!

Sabin Orcan este Redactor-Şef Ediţii Locale "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite