Retrospectiva anului 2018: de la medicamente lipsă la infecţii intraspitaliceşti care au pus viaţa bebeluşilor în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Anul 2018 a fost marcat de crize în sistemul de sănătate: au lipsit medicamente esenţiale pentru pacienţi, autorităţile au activat mecanismul european de protecţie civilă pentru a putea aduce imunoglobulină în ţară, spitalele au pus în pericol viaţa bolnavilor din cauza infecţiilor care au atins cote alarmante iar numărul de paturi pentru pacienţii cu arsuri nu a făcut faţă nevoilor.

Încă de la începutul anului, medicii şi asistenţii medicali au beneficiat de majorări salariale, iar din luna martie, lefurile acestora s-au dublat. Astfel, medicii rezidenţi au ajuns să primească peste 5.000 de lei salariu începând cu luna martie, iar medicii specialişti şi medicii primari au obţinut lefuri de 10.000 de lei sau chiar mai mult, în funcţie de specialitatea în care lucrau. 

Deşi sindicaliştii au ameninţat că vor ieşi în stradă pentru ca şi restul personalului să beneficieze de măriri salariale, biologii şi chimiştii, dar şi farmaciştii, vor primi banii prevăzuţi de legea salarizării etapizat, până în 2020, ceea ce a stârnit o serie de controverse în sistemul medical. 

O problemă, nerezolvată, odată cu majorarea salariilor medicilor, a reprezentat-o faptul că şpaga nu a fost eliminată. Acest lucru îl susţin chiar asociaţiile de pacienţi, care afirmă totuşi că există personal medical care nu mai primeşte plicul de la bolnavii care trec pragul spitalelor. 

Criza de imunoglobulină

O altă criză care a izbucnit tot în luna martie a fost cea legată de lipsa de imunoglobulină, pacienţii cu boli autoimune, între care şi copii, fiind lăsaţi fără fiolelele necesare. Pentru că nu a reuşit să achiziţioneze imunoglobulină la timp, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a activa mecanismul european de protecţie civilă pentru a aduce în ţară imunoglobulină. În prezent, stocurile de la Unifarm ajung pentru trei luni, după spusele ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. 

Rujeola, boală care a făcut ravagii în 2017, a făcut victime şi în 2018, epidemia extinzându-se în întreaga ţară. Totuşi, pe la jumătatea anului, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a începe o campanie de vaccinare a copiilor aflaţi în zone defavorizate, campanie ce va continua şi în 2019. Chiar dacă legea vaccinării trenează în Parlament de mai bine de un an, Ministerul Sănătăţii şi-a stabilit ca obiectiv major pentru anul viitor vaccinarea. La ora actuală, ţara noastră se apropie de 16.000 de îmbolnăviri cu rujeolă, potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). 

Doar 11 paturi pentru marii arşi

La trei ani de la tragedia Colectiv, România are doar 11 paturi pentru marii arşi la nivel naţional. Asta a dus în situaţia în care pacienţi cu arsuri, care aveau nevoie de un astfel de pat, dotat corespunzător, să nu poată fi transferaţi în Bucureşti. La anul, alte trei paturi pentru marii arşi vor exista în România, două în Bucureşti şi unul în Timişoara. 

Referitor la infecţiile intraspitaliceşti, ele au reprezentat un real pericol pentru bolnavii români care au ajuns prin spitale. Chiar dacă raportarea acestor infecţii este mai bună decât cea din anii precedenţi, măsurile luate de autorităţi sunt insuficiente, dovadă că, pe final de an, un adevărat scandal a izbucnit la Maternitatea Giuleşti. 

Concret, 45 de bebeluşi care s-au născut în unitatea medicală s-au infectat cu stafilococ auriu, maternitatea fiind închisă aproape o lună, pentru dezinfectare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite