Societate

articolul anterior articolul urmator

Revoluţia română, evocată la Bruxelles

3
8 Dec 2019 17:52:36
Horia Blidaru
„România şi-a consolidat în acest an un capital important de imagine şi 
credibilitate prin deţinerea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene." - ambasador Luminiţa Odobescu
„România şi-a consolidat în acest an un capital important de imagine şi credibilitate prin deţinerea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene." - ambasador Luminiţa Odobescu

Aniversarea a 30 de ani de la Revoluţia română a fost marcată, la Bruxelles, printr-o expoziţie de fotografie dedicată primelor proteste anticomuniste de la Timişoara, din 1989. Într-un moment de căutare, la nivelul UE, a numitorului comun european, diplomaţia română a propus spre reflecţie o evocare emoţionantă a sacrificiului românilor pentru a-şi câştiga libertatea.

Peste 70 de instantanee realizate, în decembrie ’89, pe străzile Timişoarei au fost expuse, în ultima săptămână, în sala Atrium a Consiliului UE, din iniţiativa Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles. Amplasată în principala zonă de acces în clădirea Consiliului, expoziţia a avut un impact semnificativ, amintind curajul şi jertfa românilor, de acum trei decenii, în faţa regimului represiv.

Sub titlul „30”, fotografiile realizate de Constantin Duma, Mircea Radu, Valentin Şuta, Ioan Radu şi Cătălin Regea au rescris povestea primelor zile ale Revoluţiei, începând cu manifestările unor grupuri răzleţe în 16 decembrie 1989 şi primele confruntări cu forţele de ordine, până la marile proteste ce au culminat cu declararea Timişoarei ca oraş liber de comunism. Au impresionat atât scenele de emoţie colectivă ale acelor zile dramatice, cât şi portretele revoltei şi eliberării.

Remarcabila iniţiativă s-a datorat echipei Reprezentanţei Permanente a României la UE, coordonată de ambasadorul Luminiţa Odobescu, şi colaborării cu Universitatea de Vest din Timişoara şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş.

România a amintit UE că la temelia proiectului unităţii continentale stă ataşamentul cetăţenilor pentru libertate şi democraţie.

„România şi-a consolidat în acest an un capital important de imagine şi credibilitate prin deţinerea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Performanţele obţinute rămân reperul indiscutabil al nivelului pe care România l-a atins în maturizarea sa ca Stat Membru al Uniunii Europene. Însă toate acestea au fost posibile pentru că, acum 30 ani, România şi-a decis destinul european, cu mari sacrificii. Prin organizarea acestei expoziţii, aducem un omagiu tuturor celor care, în decembrie 1989, au ieşit pe străzile din Timişoara, Bucureşti şi din toată ţara, plătind cu preţul vieţii visul României libere şi democratice”, a subliniat ambasadorul Luminiţa Odobescu.

„Povestea în imagini este aproape ireală prin jertfele umane evocate, prin duritatea scenelor de protest surprinse şi prin gesturile de rezistenţă în faţa ultimelor manifestări ale dictaturii, vizibile în cadrele fotografice document”, a declarat profesorul Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest, la deschiderea expoziţiei.

Într-un moment de dileme identitar-europene, România a amintit UE că la temelia proiectului unităţii continentale stă ataşamentul cetăţenilor pentru libertate şi democraţie – o vocaţie mai puternică decât orice ne-ar putea despărţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Smeritu Pahomie
8.12.2019, 19:07:15

Toate tarile Europei au trimis zeci de milioane de $$, Guldeni, Franci si alte valute ....admirand curajul poporului revolutionar......DAR toti banii astia au fost FURATI IMEDIAT de FSN-ul securist al criminalului-ILIESCU ......"FONDUL LIBERTATEA a disparut literalmente in buzunarele HOTILOR care apoi au devalizat BANCOREX-ul si BNR....praful s-a ales de Romania...... E timpul sa umplem puscariile cu toti acei HOTI !

+1 (3 voturi)
Markus Roman
8.12.2019, 21:22:13

Ce Doamne iarta-ma putem evoca luand in seama cea mai neagra pata din istoria moderna a Romaniei in care ne-am masacrat 1200 de tineri si un presedinte care a fost omorat ca un caine, cu un simulacru de proces? Pana si criminalul Dinca este aparat de avocati si procurori mai bine decat a fost aparat primul presedinte al Romaniei. Am putea sa comemoram aceasta zi doar ca ziua plangerii in care Romania si-a pierdut industria si suveranitatea nationala, ziua in care Romania a fost ingenuncheata si ajunsa pe mana unor aventurieri, hotzi si escroci. In realitate putem vorbi despre INVOLUTIA din Dec 1989.

+2 (2 voturi)
un motan intransigent
11.12.2019, 18:34:38

#Markus Roman, asa e, precum zici! In urma loviturii de stat botezata scabros "revolutie", romanii au pierdut mult mai mult decat au castigat. Castigurile substantiale le are doar Europa de vest.

+1 (1 vot)