Societate

articolul anterior articolul urmator

Rezidenţiat 2019. Ce salariu are un medic rezident în România

34
9 Dec 2019 17:27:35
Autor: Vlad Terteleac
Ce salariu are un medic rezident în România care a trecut de examenul de rezidenţiat din 2019, foto Adevărul
Ce salariu are un medic rezident în România care a trecut de examenul de rezidenţiat din 2019, foto Adevărul

Absolvenţii de medicină au susţinut examenul de rezidenţiat din 2019 şi urmează să-şi afle rezultatele şi să fie reparizaţi pe posturi, salariul unui medic rezident crescând semnificativ după noile grile de salarizare.

După un examen de rezidenţiat organizat cu întârziere în 2019, absolvenţii de studii în domeniul medical care vor obţine punctajul minim de promovare de 60% îşi vor alege, în funcţie de notă, locurile şi posturile din cadrul fiecărei specialităţi. În funcţie de specialitatea aleasă, urmează între 3 şi 7 ani de rezidenţiat, salariul unui medic rezident crescând de la un an la altul.

 

Ce salariu are un medic rezident 

Salariile medicilor rezidenţi încadraţi în unităţile clinice încep, în primul an de rezidenţiat, de la 5.700 de lei brut, în anul al doilea cresc la 6.100 de lei, iar în anul al treilea la 6.700 de lei. Salariul unui medic rezident în anii 4-5 este de 7.300 de lei, iar în ani 6-8 de 7.900 de lei. 

Pentru rezidenţiatul în medicină dentară, salariul unui medic rezident în primul an este de 5.700 de lei, în anul al doilea creşte la 6.100 de lei, iar în anul al treilea, ultimul pentru această specializare, ajunge la 6.700 de lei. 

Salariile medicilor rezidenţi din cadrul serviciilor de ambulanţă şi a secţiilor de primire urgenţă, precum şi a celor de terapie intensivă sunt, în mod normal, la acelaşi nivel.
 

Ce urmează după examenul de rezidenţiat

Cei care au susţinut examenul de rezidenţiat din 2019 urmează ca, după aflarea rezultatelor, să-şi aleagă posturile şi locurile în perioada 17-19 decembrie. Între 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenţi vor semna contractele individuale de muncă cu unităţile sanitare, încadrându-se în grila de salariu a medicilor rezidenţi novici. Între 14-16 ianuarie urmează repartiţia pe clinici de pregătire, iar încadrarea în unităţile medicale ca medici rezidenţi este prevăzută pentru 1 februarie 2020.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Frankie
9.12.2019, 17:53:48

Cam multishor avand in vedere ca o buna parte a lor nu stiu nici dupa 4 ani de rezidentiat cum sa completeze (corect) o foaie de zi a unui pacient. Faptul ca primesc un post in spital imediat dupa ce termina perioada de rezidentiat iar este o aberatie avand in vedere ca nu o sa dea concurs de ocupare a acelui post. Faptul ca da un examen cu 4 ani inainte nu inseamna ca e calificat automat sa ocupe postul respectiv. Indiferent de nota luata. Un control anual al situatiei rezidentilor nu exista, ei doar percep banutii ca toti bugetarii si apoi la finalul tuturor anilor dau un examen ce este in 99% din situatii.. o facatura. Daca cunosti pe cine trebuie treci usor. Daca nu, trebuie sa inveti. Go go Romania.

-1 (15 voturi)
ADani
9.12.2019, 18:48:42

Dupa ce criterii judecati ca e mare sau mic salariul. Poate sa fie cum spuneti dumneavoastra sau nu. Asta e problema inexistentei unei piete libere in domeniul asta. Pretul e stabilit din pix.

-1 (5 voturi)
Sorin Ionascu
9.12.2019, 19:16:51

Frankie, Acela e salariul brut, in mana ii ramane cam 52%, adica dintr-un salariu de 6700 abia daca raman 3500. Nu stiu cat de mare ti se pare, fiecare compara cu a sa proprie (LOL!!!!!!!!!). Mie mi se pare destul de mica. Retributia, tinand cont de nivelul de pregatire si de factorul de stress. Cel putin, pentru cei care chiar isi fac treaba, chiar sunt destui care muncesc si inca din greu. Fara a vorbi ca din acesti bani trebuie sa-si plateasca si cazarea, daca nu locuiesc in centre universitare, cartile, materiale documentare, participari la manifestari stiintifice [sunt obligatorii pe tot parcursul vietii profesionale] s.a.m.d., pentru care in majoritatea tarilor se acorda scutiri de impozite. Dupa terminarea rezidentiatului, daca nu ai luat de la inceput un concurs direct pe post, nu ti se garanteaza nimic. Posturile in spitale se scot la concurs si dupa examenul de specialitate trebuie sa mai dea inca un examen, pentru post, la un interval de cateva luni. Esti in greseala si fie nu stii despre ce e vorba, fie minti cu nerusinare. Eu unul am cunoscut mai multi rezidenti care, dupa examenul de specialitate, s-au chinuit mult pana sa gaseasca un job. In spitalele de stat ti se face loc doar daca esti "al cuiva" sau chiar le arde buza rau de tot, la privat este la fel sau si mai rau, pentru ca acolo, daca nu esti bine recomandat, te angajeaza pe un salariu mizerabil si ti se pune cel mai prost program posibil. O parte din ei s-au carat in alte tari, unde au reusit sa gaseasca joburi foarte bune si foarte bine platite, cu conditii de munca excelente. Nu s-ar mai intoarce acasa decat cel mult in vizita.

+6 (10 voturi)
Iulian Arion
9.12.2019, 19:38:34

"in mana ii ramane cam 52%" Exact 58,5% astfel: din 100 de lei sunt retinute 35% contributii la sanatate si pensie. Din 65 de lei ramasi, ti se retine 10% impozitul pe venit. 65-6,5 = 58,5 lei fix :)

+2 (4 voturi)
Ion Capsuna
9.12.2019, 19:36:36

Deci un resident in primul an, cu alte cuvinte incepator, proaspat de pe bancile facultatii primeste 5700 brut...! Bon...! Cit primeste un proaspat profesor, inginer sau cercetator, etc? Jumate, jigodiilor! Atit! Discriminare masiva! Voma! Va mai mirati de ce e invatamintul la pamint in Ro? Sau de ce nu exista cercetatori? De ce nu se gasesc ingineri?

+3 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările